Home » AZ maatje te groot voor Sparta

AZ maatje te groot voor Sparta

10 april 2021 - 21:48

Na de overwinning van vorige week tegen PEC Zwolle is er een hoop druk weggevallen bij Sparta Rotterdam. Met name de angst om naar de onderkant van de ranglijst te kijken is verdwenen. De opdracht die trainer Henk Fraser nu aan zijn mannen geeft is wellicht nog duidelijker: zo hoog mogelijk eindigen.

De Kasteelclub, voorafgaand het duel op een knappe 10e plaats, zou bij een stunt tegen AZ een gooi kunnen doen naar de achtste plaats. De positie die voorafgaand aan deze speelronde door FC Twente wordt ingenomen geeft immers vrijwel zeker recht op deelname aan de Play-Offs voor deelname aan de UEFA Conference League. Echter, is stunten tegen AZ wellicht teveel gevraagd voor de Rotterdammers in Alkmaar. AZ is bezig aan heel goed seizoen met een gedeelde 2e plaats in de Eredivisie.

In de tweede minuut was AZ al direct gevaarlijk. Boadu kon op Okoye afstormen, maar de doelman won de één tegen één situatie. In de 13e minuut opende AZ de score via Clasie. Een schuiver van net buiten de zestien was raak over de natte grassprieten van het AFAS Stadion.

In de 18e minuut de eerste mogelijkheid voor Sparta. Smeets met de steekbal op Thy, zijn schot gaat via Bizot over. Het in de eerste helft veel eenrichtingsverkeer in Alkmaar. De mannen van Pascal Jansen waren veel in balbezit en Sparta kon een enkele keer uit de omschakeling richting het AZ-doel opstomen.

In de 38e minuut werd de 2-0 van AZ afgekeurd wegens buitenspel. De intikker van Karlsson, uit de rebound, was inderdaad vanuit buitenspelpositie en dus uitstekend beoordeeld door de assistent van Bjorn Kuipers aan de zijlijn. Sparta mocht niet ontevreden zijn met 1-0 achterstand bij rust en hield in de tweede helft nog uitzicht op een resultaat.

Sparta ging in de tweede helft van start zonder wijzigingen in het basisteam. Na tien minuten spelen in het tweede bedrijf wisselde Henk Fraser twee Spartanen tegelijkertijd. Bryan Smeets en Sven Mijnans verlieten het veld en Sparta ging meer de aanval zoeken met Reda Kharchouch en Mario Engels als vervangers. Direct na de wissel kreeg Sparta een kansje via Thy en een aanval met Beugelsdijk in de hoofdrol, maar geen Spartaans succes. Na een uur spelen was Dirk Abels de reddende engel nadat Okoye moeite had om een inzet van AZ goed te verwerken. De verdediger gleed de bal net op tijd weg voor de doellijn voordat AZ de 2-0 kon maken.

Die 2-0 kwam er toch. In de 66e minuut scoorde invaller Dani de Wit op aangeven van Karlsson. Mica Pinto kreeg in de 71e minuut een gele kaart en is daardoor geschorst voor de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo over twee weken. Dat was reden voor Henk Fraser om Pinto voortijdig naar de kant te halen en Aaron Meijers alvast wat minuten te geven als gedoodverfde stand-in van Pinto in de volgende speelronde. Tegelijkertijd bracht Sparta’s trainer ook Gravenberch en Burger in het veld voor Laros Duarte en Thy.

Sparta scoorde in de blessuretijd nog een eretreffer, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Daardoor was het een reguliere overwinning voor AZ en Sparta heeft naar de mogelijkheden weerstand geboden. Over twee weken speelt Sparta de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.