Home » David Mendes da Silva: negentien jaar na profdebuut

David Mendes da Silva: negentien jaar na profdebuut

zondag 14 april 2019 - 12:00

Na uit de jeugdopleiding doorgestroomd te zijn, maakte David Mendes da Silva op 14 april 2000 zijn debuut in het profvoetbal, namens Sparta tegen FC Utrecht. Sparta verloor hier met 3-1. Mendes zou nog drie wedstrijden spelen in het seizoen 1999/2000, in de seizoenen die volgden groeide hij uit tot vaste waarde.

Zijn debuut zou hij er niet maken, maar in de tweede seizoenshelft van 2002/2003 kwam Mendes da Silva op huurbasis uit voor Ajax.

Bijna kan Mendes zijn eerste periode als Spartaan eindigen met het bereiken van de bekerfinale. Na strafschoppen is de latere winnaar FC Utrecht echter te sterk, op 17 maart 2004.

Een jaar voor Sparta terugkeert op het hoogste niveau, maakt Mendes da Silva de stap naar de Eredivisie. Dit doet hij in Breda, bij NAC. Hij zou twee seizoenen spelen voor de Brabanders, alvorens hij naar AZ vertrekt.

Zijn vier seizoenen in Alkmaar zijn de meest succesvolle uit zijn loopbaan. De middenvelder is onomstreden in Alkmaar en maakt op 7 februari 2007 zelfs zijn debuut in het Nederlands elftal, in de thuiswedstrijd tegen Rusland (4-1) vervangt hij Nigel de Jong. In totaal zou hij zeven keer uitkomen voor Oranje.

In 2009 mag AZ, met David Mendes da Silva in de gelederen, de eerste titel sinds 1981 vieren.

Het kampioenschap betekent deelname aan de Champions League. De thuiswedstrijd tegen Arsenal lijkt hier in een nipte zege voor de bezoekers te eindigen, tot Mendes toeslaat: hij maakt er in de 93e minuut 1-1 van.

Na AZ vertrekt David Mendes da Silva naar Red Bull Salzburg, waar hij drie seizoenen speelt.

Zijn carrière vervolgt (en beëindigt) David Mendes in Griekenland, bij Panathinaikos. Hier kwam hij tot zestig wedstrijden in het eerste, waarna hij stopte als voetballer en assistent-trainer werd.

In 2016 verbaasde Mendes door zijn voetbalcarrière nieuw leven in te blazen en terug te keren op Het Kasteel, waar alles begon.

Op 21 september maakte Mendes da Silva zijn rentree in het shirt van Sparta, in de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht.

Door enkele blessures komt Mendes da Silva dit seizoen niet verder dan negen competitie-optredens. Sparta begint het seizoen sterk, maar dreigt rechtstreekse handhaving mis te lopen en tot play-offs veroordeeld te zijn. Juist in de beslissende fase is Mendes wel inzetbaar en in de 34e speelronde, als Sparta wint van Go Ahead Eagles, kan de play-offs nog ontlopen worden. Het bleek later Mendes’ laatste wedstrijd in het profvoetbal, waarmee een schitterende carrière een mooi einde kreeg.