Home » Historisch gezien: Sparta – Almere City in het verleden

Historisch gezien: Sparta – Almere City in het verleden

07 december 2018 - 09:56
De club uit Almere heeft haar oorsprong in Amsterdam, waar in 1954 de Beroeps Voetbal Club Amsterdam werd opgericht. Deze club werd verkocht aan Dé Stoop en ging samen met DWS, dat in de jaren 70 weer opging in de fusieclub FC Amsterdam. Toen richtte de supportersvereniging van het oude BVC een nieuwe club op onder de naam De Zwarte Schapen. Hoewel officieel amateur werden toen al aan de spelers stevige vergoedingen verstrekt, gefinancierd door marktkooplui van de Albert Cuyp. De club ging snel van de derde klasse afdeling Amsterdam naar de Hoofdklasse en heette enige tijd Sloterplas. In de jaren ’90 werd de naam weer De Zwarte Schapen. Na een royement van een half jaar door de KNVB vanwege financiële malversaties had de club nog maar weinig leden over. Toen Almere graag een hoofdklasser in de gemeente wilde hebben verhuisde de club in 1992 uit Amsterdam. Na één jaar in Almere werd de naam veranderd inOmniworld. Die voetbalclub had veel ambitie, maar intrede in het betaalde voetbal vond toch pas plaats in 2005. Grootse prestaties werden nog niet geleverd, de club eindigde meestal laag in de tweede helft van de ranglijst. Een 13e plek in 2008 was de hoogste klassering. Vlak voor het tweede Spartaanse verblijf in de Eerste Divisie begon veranderde de club voor vierde keer van haar naam. Onder de naam Almere City kende de club betere seizoenen waarin zelfs de play-offs werden gehaald. Vorig seizoen was men zelfs dicht bij promotie.

De allereerste ontmoeting met het net van naam gewisselde Almere City was al direct historisch. Almere City kreeg met 12-1 op de broek en de in het Sparta-shirt debuterende Johan Voskamp had daar een immens aandeel in. Voor rust had Voskamp zijn teller al op 5 en die van Sparta op 6 staan door steeds over rechts voorgelegde ballen binnen te tikken. Dit patroon zette zich na rust voort. Abdul maakte na een solootje na 65 minuten de 10 vol. Dat was een cijfer waar het scorebord geen weg mee wist en we begonnen weer op 0-0. Gelukkig bracht Godee ons opnieuw aan de leiding door een goal mee te pikken. Een kwartier voor tijd nam Voskamp zelf nog 12-0 voor zijn rekening. Als goedmakertje mochten de 10 uit de polder via een buitenspelgoal 12-1 scoren, om niet helemaal alleen met een recordnederlaag in de boeken te staan.
Daarna kreeg Sparta het alleen maar lastiger met de mannen uit de groeistad. Een jaar later vertoonde het scorebord na afloop de zelfde cijfers: weer stond er 2-1, maar dat was toen ook de werkelijke uitslag. Hij was met meer moeite tot stand gekomen, want we keken lang tegen een 0-1 achterstand aan. Marten de Roon ontpopte zich toen als motor op het middenveld en bracht met een fraaie rush zelf de winnende treffer binnen. Ook het derde bezoek van de mannen uit de polder gaf een moeizame overwinning van Sparta te zien. Na een kwartier was het al wel 2-0 door Nieuwendaal en een penalty van Calabro, maar bij rust stond het weer gelijk, 2-2. De snelle 3-2 voorsprong (weer Calabro) na de hervatting werd halverwege de tweede helft weer weggepoetst. Uiteindelijk bracht een counter 5 minuten voor tijd de verlossing. Deekman kwam alleen voor de keeper en scoorde. Het vierde bezoek van Almere bracht hen de eerste zege. In de serie thuisnederlagen in het voorjaar van 2014 zorgde Almere City op de valreep voor voortzetting van de reeks door in blessuretijd de enige goal te scoren. Een half jaar later was er weer een regelmatige 3-0 zege met goals van Voskamp voor rust en Mahmudov en Jeremy de Nooijer na de pauze. In ons kampioensjaar boekten we weer een ogenschijnlijk benauwde overwinning. Twee goals rond het halve uur brachten de ruststand op 2-0 maar 5 minuten in de tweede helft verkleinde Mamedov de achterstand. Bergkamps scoorde na meer dan een half uur met zijn tweede doelpunt voor de nruimere marge, en dat bleek nog nodig ook, want Jason Oost maakte twee minuten voor tijd nog de 3-2.