Home » Historisch gezien: Sparta op 14 december

Historisch gezien: Sparta op 14 december

14 december 2018 - 10:00

Omdat Jong AZ nog niet eerder op bezoek kwam bij Sparta valt deze column weer terug op de historie van de speeldatum. De resultaten op deze dag lijken een afspiegeling van de Spartaanse geschiedenis: goede uitslagen worden langzaam slechter. De reeks begon met een klinkende overwinning op PSV, toen nog een middelmatige ploeg uit Brabant. De PSV-speerpunten Dillen en Fransen kregen geen meter vrijheid van Schilder en De Koning. Nadat Daniëls een hoekschop had ingekopt maakte PSV nog wel gelijk, maar daarna ging de Spartaanse defensie op slot. Een schitterende dieptepass van Bosselaar bracht Van Ede vrij voor Bekkering: 2-1. Na rust schoot Verhoeven een vrije trap rechtstreeks in de kruising en verhoogde hij de score ook nog tot 4-1. Na afloop stonden we bovenaan met een punt voorsprong op DOS. Toen we PSV een half jaar later in Eindhoven terugzagen waren we net kampioen.

17 jaar later was MVV te gast. De uitslag was al minder, het vertoonde spel ook. In een matte eerste helft werd niet gescoord, na rust werd Henny Michielsen de man van de wedstrijd. Direct na de hervatting rondde hij een voorzet van rechterspits Skipper onberispelijk af, 20 minuten later daarna werd zijn hoge voorzet door Jo van Zoest binnengekopt. Vlak voor tijd deden de Maastrichtenaren nog iets terug door Laine, maar aan het eind van het seizoen degradeerden zij toch.

In 1980 bracht Ruud Geels Sparta vlak voor rust op voorsprong uit een voorzet van Geert Meyer. Een kwartier na rust schoot Zondervan van buiten de 16 de gelijkmaker binnen en vijf minuten voor tijd zorgde Sanches Torres ervoor dat beide punten mee gingen naar Twente. Bij de ontmoeting in Enschede nam Sparta flink wraak met een 0-3 zege waardoor we uiteindelijk vlak onder Twente als 7e eindigden met het fabuleuze doelsaldo van 75-71 en Geels als topscorer.

Het bezoek van Telstar in 2012 bracht een doelpuntenfestijn met zich. Twee weken ervoor was Sparta aan kop van de Eerste Divisie gekomen maar een nederlaag bij Excelsior had het vertrouwen sterk verminderd. Tegen Telstar speelde de ploeg zeer wisselvallig en soms chaotisch. Al na 5 minuten kwamen we op achterstand door Isoufi en we ontsnapten aan meer tegengoals. Na een half uur was er sprake van enig herstel toen Bel Hassani en Van Hout de ruststand op 2-1 bepaalden. 5 minuten na rust scoorde weer Isoufi en na een kwartier kopte Jerold Promes Telstar zelfs weer op voorsprong. Bijna onmiddellijk bracht Calabro de stand weer in evenwicht. Toen Telstar na rood voor Hoefdraad met 10 man nog een kwartier verder moest dachten we zeker aan een zege, maar de twee grote kansen die Gladon kreeg werden niet meer benut.