Home » Historisch gezien: Sparta op 4 februari

Historisch gezien: Sparta op 4 februari

06 februari 2018 - 17:00

Op een zwembadaffaire na is 4 februari een voor Sparta voorspoedige dag in de geschiedenis.

Het eerste bezoek kwam in 1962 van Fortuna ’54 dat op dat moment op de vierde plaats bivakkeerde. Die hoge plek werd in de partij op het Kasteel eigenlijk maar op een moment waargemaakt. De al 38-jarige Faas Wilkes dribbelde 10 minuten na rust langs vier verdedigers en tikte de bal rustig langs Tonny van Leeuwen voor de gelijkmaker. Het onder in de middenmoot bungelende Sparta was voor rust sterker en had door Adelaar een voorsprong genomen. In de laatste fase haalde Sparta toch de overwinning binnen omdat Van Miert een misverstand in de Limburgse achterhoede afstrafte. Vlak voor tijd maakte Allart de derde goal, ondanks dat de aanvankelijk als midvoor opgestelde Cor van der Hart weer achterin was gaan spelen.

Zes jaar later kwamen andere Limburgers op visite, terwijl de kranten volstonden van de heftige strijd in Vietnam bij het Tet-offensief. Sparta pakte de strijd minder fel op dan de Vietnamezen en liet Brokamp driemaal voor Van Beveren verschijnen. Lange Jan bleef echter meester van de situatie en aan de andere kant wisten Verdonk en Heijerman toch keeper Frans Körver te passeren. De  geluidloze 2-0 hield Sparta op de vierde plaats.

Op 4 februari 2001 regende het onafgebroken en het veld was een modderpoel. Ondanks het ontbreken van Pieter van de Hoogenband kwam PSV goed van het startblok. Al snel viel een bal van het hoofd van Kezman onbereikbaar in de verste hoek. Meerdere Eindhovense kansen smoorden in de modder. Na rust had Sparta vol inzet het betere van het spel, maar het was onmogelijk om echt te voetballen. PSV verdedigde consequent en kon zich tevreden gaan afdrogen.

Na een turbulente winterstop met twee trainerswisselingen trok Sparta bij het eerste bezoek van Emmen in 2003 fel, maar zonder veel overleg ten strijde. Het meeste balbezit was gedurende de hele wedstrijd voor het hoger geplaatste Emmen, maar grote kansen waren schaars, omdat de Drenten zich vastliepen op de stugge defensie die niet voetbalde maar ruimde. Op zo’n bevrijdende knal van Van Leeuwen was Koevermans eerder bij de bal dan de ver uitgelopen keeper en liet feilloos 1-0 aantekenen. Een tweede gevaarlijke moment kwam op een lange trap van Schenkel, waarna de andere Danny met zijn hoofd de bal tegen de lat stuurde. Pas tegen het einde werden de traag combinerende Emmenaren gevaarlijk, maar de 4e thuiszege van Sparta in de eerste divisie werd niet meer verhinderd.

In 2007 kwam het hoog staande Roda JC al vroeg op voorsprong door Bodor. Na rust begonnen de Limburgers met het verzamelen van gele kaarten en Sparta van doelpunten. Nog in het eerste kwartier van de tweede helft benutte eerst Polak een penalty en daarna bracht de debuterende Cecilio Lopes ons aan de leiding. Roda JC raapte zich weer bij elkaar en tien minuten voor tijd zorgde de Est Oper ervoor dat we toch slechts een punt aan de wedstrijd overhielden.