Home » Historisch gezien: Sparta op 9 november

Historisch gezien: Sparta op 9 november

09 november 2018 - 08:00

Aangezien Jong Utrecht voor de eerste maal in de geschiedenis op bezoek komt moesten we voor wat historie maar op datum gaan zoeken. Voor echte geschiedenis moeten we eigenlijk in Duitsland zijn. De 9e november is voor de Duitsers een dag vol belangrijke gebeurtenissen in de 20e eeuw: de val van het Keizerrijk in 1918, de mislukte staatsgreep van Hitler in 1923, de start van de openlijke vervolging van joden met de Kristallnacht in 1938, de val van de Berlijnse muur in 1989.

De Spartaanse geschiedenis haalt het daar niet bij, al komen we enkele opvallende uitslagen tegen. In het kampioensjaar ontvingen we het Tilburgse NOAD, dat tegenwoordig in de derde klasse amateurs speelt. De ruststand van 4-0 (Verhoeven, De Koning, Van Ede, Geel) bleek ook de eindstand. Opvallend was een half jaar later in Tilburg het scoreverloop identiek. Na een regelmatige 3-2 zege op Telstar in 1969 (Bosveld 2x, Kowalik) kwam weer elf jaar later Ajax op bezoek. Het werd een fraaie open wedstrijd waarin Sparta een snel opgelopen achterstand wist om te buigen in een overwinning. Na 18 minuten stond het al 0-2 door goals van Arnesen en Kieft. In de eerste 20 minuten na rust scoorden René van der Gijp tweemaal, daarna Van Tiggelen en Geels. Alleen Schoenaker deed voor 14.000 toeschouwers nog iets terug. Heel veel later kwam het Ajax van Louis van Gaal revanche halen door Sparta met 0-5 de grootste nederlaag op 9 november te bezorgen. In de tussenliggende jaren had Roda JC nog een 1-1 geboekt met doelpunten van Ridderhof en Meyer.

Tenslotte speelde Sparta in de Eerste Divisie ook nog driemaal op 9 november. In 2003 was de gast Telstar, dat toen de oude fusienaam Stormvogels droeg. Goals van Koevermans, Mustapha en tweemaal Levtsjenko (met een vrije trap onder de springende muur door) zorgden voor een gemakkelijke 4-1 zege. In 2012 stond Helmond Sport boven Sparta hetgeen in de wedstrijd ook wel te zien was. Na een doelpuntloze eerste helft kopte Calabro een hoge bal van dichtbij binnen onder heftige protesten van keeper Van der Steen. Helmond kon weer protesteren bij een onterecht afgekeurde gelijkmaker en werd 10 minuten voor tijd definitief verslagen door een goede goal van Nieuwendaal. Het jaar erop kwam koploper FC Dordrecht op bezoek. Dat de Dordtenaren een soor Angstgegner zijn bewezen door bij rust al met 0-3 voor te staan. Voskamp en Bilate deden nog wat terug, maar een gelijk spel bleef buiten bereik.

Tekst: Dick Rietveld