Home » Historisch gezien: Sparta – TOP Oss uit het verleden

Historisch gezien: Sparta – TOP Oss uit het verleden

13 april 2019 - 21:20

TOP Oss, Tot Ons Plezier, werd in 1928 als straatvoetbalclub opgericht. In 1954 meldde men zich voor het betaalde voetbal. Toen TOP na twee jaar helemaal onderaan eindigde en alleen clubs als ONA en De Valk wist te verslaan, besloot men in Oss om als eerste van de toen 80 clubs het betaalde voetbal de rug toe te keren. Bij de amateurs speelde TOP afwisselend in de eerste en tweede klasse. In 1991 achtte men in Oss de tijd rijp om het opnieuw in het betaald voetbal te proberen. In de eerste divisie bracht het nu rood-wit gestreepte TOP het niet direct tot betere prestaties dan tijdens de voorgaande periode. Laatste of voorlaatste plaatsen vormen viermaal de oogst voor de Brabanders. In de latere jaren negentig waren er enkele uitschieters, zoals een zevende plaats in 1998 of een tiende in 2001 met 30 goals van topscorer Stefan Janssen. In de eerste jaren van de 21e eeuw werd een aantal keer via een periodetitel de play-offs gehaald. In 2006 had NAC zelfs in de finale drie wedstrijden en een verlenging nodig om TOP uit de Eredivisie te houden. Na weer play-offs in 2008 volgde in 2010 degradatie naar de Topklasse, maar daar werd de club direct kampioen onder de naam FC Oss. Zo begon de club voor de derde maal in het betaalde voetbal. De prestaties waren identiek aan de periode ervoor, met grote schommelingen. Nu eens 9e, dan weer een 19e plaats, en in 2015 ook weer play-offs.

Sportieve contacten met Sparta bleven uiteraard uit tot het moment van de Spartaanse degradatie. Op het Kasteel kon Sparta pas in de derde poging een overwinning boeken. Met een 5-0 in 2005 werd de slechte reeks van de jaren daarvoor rechtgezet. Opmerkelijk is dat Sparta in Oss bijna altijd de volle buit meenam. Vijf soms ruime overwinningen waren daar ons deel. In maart 2012 vierden we daar zelfs de periodetitel na een 1-5 overwinning, overigens een vaker voorkomende uitslag in Oss.

Het allereerste bezoek van de Brabanders leverde dus ook hun enige zege op Sparta op. Nochtans ging Sparta in 2002 voortvarend van start. Al in de 3e minuut kogelde Koevermans vanaf 25 meter een vrije trap in de bovenhoek. Hoewel TOP fysiek duidelijk sterker was dan het kleine en door blessures gehavende Sparta waren de Rotterdamse uitvallen gevaarlijk genoeg. Toch kwam Guyt aan de andere kant op kracht door en passeerde hij Kooiman. Daarna lekte de Spartaanse verdediging behoorlijk. Tweemaal werden de kleine mannen in de lucht geklopt en had ook Kooiman geen antwoord. Met drie noodzakelijke vervangingen in de rust startte het tegenoffensief. Koevermans passeerde na 20 minuten feilloos de ver uitgekomen Budziak en verkleinde de achterstand tot 2-3. Vreemd genoeg ebde daarna het overwicht weg. Kort voor tijd bezegelde een uitval de nederlaag.

In december 2012 was Sparta net op stoom aan het komen en bereikte via een ruime zege voor het eerst de koppositie. Binnen 60 seconden maakte Deekman op een schitterende steekbal al 1-0, bij rust was het 3-0 door Calabro en Van Hout. Na rust maakte Deekman zijn tweede en Martinus scoorde 5-1 na een tegentreffer van Oss.

Het bezoek van Oss in oktober 2015 had bijna een gelijk effect als drie jaar eerder. Brogno scoorde na een kwartier en bracht met zijn hoofd kort na rust ook de 2-0 binnen. Sparta drukte het overwicht niet uit in voldoende goals en Oss kwam halverwege de tweede helft terug tot 2-1. Een schitterende lob van Van Moorsel gaf 10 minuten voor tijd weer zekerheid. Omdat alle concurrenten, Volendam, Go Ahead, Eindhoven en VVV verloren steeg Sparta met nog maar 2 punten achterstand op Volendam van de 5e naar de 2e plek. Lager zouden we dat jaar niet meer komen.

Tekst: Dick Rietveld