Home » Puntje erbij in Nijmegen (1-1)

Puntje erbij in Nijmegen (1-1)

28 januari 2023 - 22:08

Voor speelronde 19 in de Eredivisie hadden Timo Reessink en de collega’s van de afdeling competitieplanning KNVB gezorgd voor de wedstrijd N.E.C. – Sparta. Zoals gebruikelijk staat deze wedstrijd gepland op een avond waarbij de gevoelstemperatuur vergelijkbaar is met dagen waarop een Elfstedentocht verreden wordt. Ook daar houden we een voetbaltraditie in ere.

Sparta-trainer Maurice Steijn dacht dat hij afgelopen dinsdagavond in een aflevering van M.A.S.H. terecht was gekomen. De wissels met geblesseerde spelers verlieten bij bosjes het beste grasveld van de Eredivisie. Al met al kon alleen Koki Saito vanavond niet spelen, de Japanse aanvaller is er een aantal weken uit. Voor Younes Namli betekende het een terugkeer in de basiself. Na enkele invalbeurten sinds zijn terugkeer bij de A-selectie na een blessure begon Namli met rugnummer 7, bij Sparta een teken dat je aan de aftrap staat.

Tegenstander N.E.C. kon wel een beroep doen op Ivan Marquez. Zijn rode kaart van afgelopen week werd geseponeerd. Daar stond tegenover dat Oussama Tannane vandaag zijn laatste wedstrijd uitzat van zijn schorsing. En zoals bijna vanzelfsprekend begon voormalig Spartaan Elayis Tavsan in de basis van de Nijmegenaren.

Na vier minuten had Lauritsen dé kans op de openingstreffer. Hij kreeg de bal op zo’n dertien meter afstand voor zijn voeten, kon vrij uithalen, maar schoot recht in de handen van Cillessen. Aan de andere kant was N.E.C. ook dichtbij een treffer, maar via Auassar bracht de lat boven Nick Olij redding. Het spel golfde op en neer in die openingsfase. Het was qua voetbal in ieder geval een stuk interessanter dan de wedstrijd tegen RKC van afgelopen dinsdag. De grotere kansen waren voor N.E.C., onder andere uit standaardsituaties.

Sparta kreeg een domper te verwerken vlak voor rust toen aanvoerder Adil Auassar het veld geblesseerd moest verlaten. Hij werd vervangen door Mike Eerdhuijzen en gelijktijdig werd Bart Vriends vervangen door Dirk Abels. Vriends raakte in de warming-up geblesseerd, maar begon toch aan het duel. Hij kon niet verder en daarom werd het wisselmoment optimaal gebruikt door gelijk twee spelers in te brengen. Na deze wissels had N.E.C. een megamogelijkheid op de 1-0 via Duelund. Hij kon de bal geheel vrijstaand aannemen, omdraaien en gelukkig voor Sparta, naast de paal schieten.

In de rust bleef Younes Namli achter in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Jonathan de Guzman. Op deze manier probeerde Sparta meer controle over het middenveld te krijgen. Na tien minuten spelen had de thuisploeg wederom op voorsprong kunnen komen. Dirk Proper zijn inzet werd via De Guzman tot hoekschop verwerkt. Aan de andere kant vuurde Kitolano een schot af op Cillessen, die met moeite de bal tot corner bracht. Uit die hoekschop van Vito van Crooij opende Sparta dan toch de score. Arno Verschueren kopte de bal prachtig via de onderkant van de lat achter Cillessen.

Sparta moest het vooral hebben van tegenhouden, geen schande, maar de uitbraken waren spaarzaam voor de Rotterdammers. Nick Olij kreeg in ieder geval alle ruimte om zich te onderscheiden. Met nog twaalf minuten te spelen wisselde Maurice Steijn zijn vierde speler. Shurandy Sambo maakte plaats voor Omar Rekik. In de 80e minuut kwam N.E.C. toch op gelijke hoogte, invaller Pedro Marqués draaide zich knap vrij op de rand van het strafschopgebied en schoot heel fraai in de benedenhoek. De gelijkmaker was terecht gezien het spelbeeld en Sparta moest alle zeilen bijzetten om met minimaal een punt uit Nijmegen te vertrekken.

In de slotfase moest Sparta ook haar vijfde wissel gebruiken. Tobias Lauritsen kon niet meer verder en werd vervangen door Jeremy van Mullem. Dennis Higler kende 7 minuten extra speeltijd toe, mede door het vertragende spel van Sparta in de tweede helft. In de allerlaatste seconde kopte Dimata nog op de paal waardoor Sparta ontsnapte aan een nederlaag. Een puntje dus in De Goffert en het aantal komt op 33 punten. Komende vrijdag wacht de volgende competitiewedstrijd voor Sparta, dan gaan de Kasteelheren op bezoek bij Fortuna Sittard.