Home » Sparta op 18 april

Sparta op 18 april

18 april 2018 - 13:25

In de 20e eeuw boekte Sparta in de Eredivisie op de 18e april twee zeges. Daarna ging het veel slechter.

Het eerste bezoek van de fusieclub Utrecht in april 1971 was direct al een memorabele wedstrijd. Sparta stond op 7 wedstrijden voor het eind op de derde plaats, twee punten achter Ajax en Feyenoord. Het ambitieuze Utrecht werd voor 11.000 toeschouwers in de eerste helft helemaal weggespeeld. Al in de derde minuut haalde Heijerman op rechts de achterlijn en diens voorzet tikte Kowalik in. Na twintig minuten volgde nummer twee: na een briljante een-twee vanaf de middenlijn tussen Venneker en Heijerman legde Venneker de bal op de schoen van Kowalik, die weer droog afrondde. Vlak voor rust deponeerde Kristensen een hoekschop op de rechtervoet van Jan Klijnjan, die van 16 meter de bal uit de lucht in het net joeg. In de tweede helft was het na alle hoogstandjes iets minder. Utrecht kwam via Groenendijk op een genadige 3-1 eindstand.

In 1998 hield het laag staande NEC in de afscheidswedstrijd van het oude Kasteel lang stand. Met uitvallen was het via Tumani zelfs flink gevaarlijk. Gérard de Nooijer mikte op de Nijmeegse lat, en Nieuwenburg raakte zijn eigen paal. Sparta werd toch sterker en 5 minuten voor tijd kon John den Dunnen de laatste treffer op het oude Kasteel binnentikken na een goede actie op rechts van Mourad.

In 2003 doorkruiste VVV met een 1-3 zege onze hoop op een periodetitel. Als kanshebber in de laatste periode begonnen we voortvarend aan de wedstrijd. Koevermans zag een bal van de doellijn getrapt voordat VVV uit het niets scoorde. Kros beoordeelde een hoekschop verkeerd en tikte de bal op het hoofd van Van Galen, die toeknikte. Het betere Sparta kwam terecht op gelijke hoogte door een vrije trap van De Fauw. Tien minuten later mikte Davy uit dezelfde situatie tien cm hoger, waardoor hij de lat raakte. In het laatste kwartier viel er onverwacht weer een Venloos doelpunt, toen Eberle uit een corner vrij mocht inkoppen. Koevermans raakte nog de paal, voordat Jacobs in blessuretijd bij een uitval aan de andere kant de bal over de ver uitgekomen Kros heen tilde.

Utrecht kwam in 2010 weer op bezoek, in een periode dat Sparta was weggezakt en in de onderste regionen verkeerde. Met De Mos als vervanger voor de inspiratieloze Adelaar was het op zoek naar punten die er tegen Utrecht niet kwamen. Na enkele goede Spartaanse kansen scoorde Utrecht van afstand, nadat Falkenburg zijn man liet lopen en Falkenburg werd gewisseld. Die harde aanpak zorgde voor enige verbetering en kansen. Poepon zag echter zijn strafschop gestopt door Vorm. Halverwege de tweede helft kon Van Wolfswinkel vanaf de middenlijn vrij doorlopen en Seliga passeren. Sparta liet het hoofd hangen en Danso maakte voor Utrecht het karwei af.

Een jaar later verkeerde Sparta een divisie lager. Koploper Zwolle kwam al na 8 minuten op voorsprong door Schreurs nadat Makkelie een overtreding op Godee liet doorgaan. Na 35 minuten kreeg doelman Boer echter rood toen hij de doorgebroken Godee onderuit schopte. Direct na rust kon Sparta daarvan profiteren via de gelijkmaker van Duarte. Het bleef aandringen maar benutte de kansen niet. Dat deed Zwolle wel bij toen Wildschut na een vrije trap de losse bal binnenschoot.