Home » Sparta op 18 maart

Sparta op 18 maart

17 maart 2018 - 18:00

18 maart is in de laatste jaren ineens een populaire speeldatum geworden. Reeds twee keer achtereen speelden we thuis. In het algemeen leverde deze dag goede resultaten op: in de eredivisie won Sparta drie maal, een trede lager werd het altijd 1-1. In 1973 was de politiek druk bezig met de (toen nog) langste kabinetsformatie ooit maar de opstelling van Sparta was bekend. Hoewel de ploeg na een grote zegereeks uit vorm was bleek alleen Bosveld vervangen door Klijnjan. 9.000 kijkers zagen toch dat Go Ahead in de eerste helft sterker was. Doesburg kon uitblinken en stopte ook een penalty van Warnas. Het verder ploeterende Sparta kon vlak voor tijd via invaller Sadek de winst binnenhalen.

In 1984 maakte de politie jacht op 10 ontsnapte vuurgevaarlijke criminelen, toen Sparta merkte dat die in ieder geval niet bij het zwakke Willem II rondliepen. Daardoor waren de Spartanen ook nauwelijks geïnspireerd, nadat in vorige wedstrijden toch subtoppers als Roda JC en Groningen fel strijdend waren verslagen. Van Gaal maakte na 20 minuten 1-0 maar de partij werd pas in de tweede helft beslist. Olde Riekerink scoorde op aangeven van Blind na 70 minuten en 5 minuten voor tijd benutte Holverda een zelf verdiende strafschop. Willem II kreeg in de laatste minuut nog een cadeautje: voor een overtredinkje buiten de 16 mocht Van de Dungen vanaf de stip 3-1 aantekenen.

In 2005 waren we in de Eerste Divisie beland maar als koploper maakten we grote kans daar aan te gaan ontsnappen. Sparta had net een serie van 5 overwinningen achter zich waarin ook lustig was gescoord, 21 goals voor en 2 tegen. Men verwachtte tegen het onderin vertoevende MVV ook een ruime score, maar dat liep anders. Na vele Spartaanse kansen kwam MVV uit een uitval op voorsprong en het verkrampende Sparta kon het net niet vinden. Pas in de laatste minuut kopte Danny Schenkel de hoog verdiende gelijkmaker binnen, waardoor de bovenste plaats iets minder zeker was geworden.

Elf jaar later was de situatie eigenlijk identiek. Als koploper van de Eerste Divisie maakte Sparta grote kans daar aan te gaan ontsnappen. Sparta had eerder die week net een serie van 11 overwinningen zien afbreken door een nederlaag in Almere, maar stond nog ruim bovenaan. Men verwachtte tegen het onderin vertoevende Fortuna ook een makkelijke zege, maar dat liep anders. Paco van Moorsel kopte Sparta halverwege de eerste helft wel fraai  op voorsprong, maar de andere kansen werden niet benut. Halverwege de tweede helft kwam Fortuna verrassend  op gelijke hoogte toen Fafiani van 30 meter binnen schoot. Desondanks bleef de voorsprong op VVV 11 punten met een wedstrijd minder gespeeld.

Dus speelden we een jaar later in de Eredivisie. Na een goede start was de klad erin gekomen maar een ruime zege op Heracles leek voldoende lucht te brengen. Na een gelijk opgaand eerste half uur viel de eerste Sparta-goal uit de lucht. Sanusi zag een gevaarlijk schot via een Almeloos been in het doel belanden. 5 minuten later lag de bal bij ons op de stip maar Kortsmit pakte het schot van Armenteros gewoon klem. Tien minuten na rust belandde een vrije trap van Cabral bij de tweede paal op het hoofd van Pušić, die 2-0 binnen kopte. 20 minuten later toonde Pušić weer zijn neusje voor de goede plek bij een voorzet van Brogno en besliste de wedstrijd met zijn tweede doelpunt. Heracles drong pas daarna iets aan en scoorde zowaar nog met een fraai schot van Pelupessy.