Home » Sparta op 28 februari

Sparta op 28 februari

28 februari 2021 - 10:00

Veel succes heeft Sparta niet geboekt op de meestal laatste dag van februari. De negatieve reeks begon in 1960 met een duidelijke nederlaag tegen Ajax. De ontmoetingen met Rangers wierpen hun schaduw blijkbaar vooruit, gezien het lauwe spel van Sparta. Na een kwartier waren de Amsterdammers al op voorsprong gekomen, toen Henk Groot een van de lat terugspringende bal achter Van Dijk schoot. Alleen vlak na rust kon Spartaans enthousiasme het technisch superieure Ajax enigszins terugdringen. De tweede goal van Henk Groot halverwege het tweede bedrijf maakte daar een einde aan. In de laatste tien minuten brachten Feldmann en Cees Groot de eindstand op 0-4.

Elf jaar later stond Ajax weer op kop, maar Sparta was derde. Na de 1-1 tegen middenmoter NAC was dan ook de terechte conclusie dat er een punt was verspeeld, niet voor het eerst dat seizoen onder Kessler. NAC beperkte zich tot verdedigen en had grote moeite de bal over de middellijn te krijgen. Slechts een counter halverwege de tweede helft was succesvol, Brouwers maakte gelijk. Door een spectaculaire omhaal van Kowalik was Sparta na 25 minuten op 1-0 gekomen. Daarvoor was al enkele keren de bal van de Bredase doellijn gehaald. Helaas kropen we door dat puntverlies niet over Feyenoord heen naast het bovenaan staande Ajax.

In 1982 was de eerste hoofdrol voor David Loggie, die na een schorsing van drie wedstrijden terugkeerde. Dat duurde slechts 16 minuten, want toen kreeg hij rood na het slaan van Wijnstekers. De tien van Sparta waren echter ruimschoots gewaagd aan de elf van Feyenoord. Dat kwam wel via een fraaie zweefkopbal van Van Til in de 23e minuut op 0-1 en had tot aan de rust een overwicht. Na vervanging van de oude Van Hanegem in de pauze nam een gretig Sparta het heft in handen. Na een kwartier maakte Dick Advocaat gelijk door een terugspringende bal in te tikken. Direct erna maakte Van Gaal een goede invalbeurt, maar door hem gecreëerde kansen werden niet meer benut.

In februari 2003 had Sparta de eerste 20 minuten een optisch overwicht, maar echte kansen kwamen er niet uit voort. Een eerste Volendamse counter na balverlies van Hosé was raak via Faria, die vrij voor Vandenbussche scoorde. Het wankele zelfvertrouwen vloeide weg en Volendam sloeg toe. Een kwartier later was het al 0-3. De tweede helft drong Volendam niet echt aan, zodat Sparta verschillende goede kansen kreeg. Koevermans en Hosé sprongen niet zorgvuldig met de mogelijkheden om, zodat er in blessuretijd nog een goal aan de andere kant viel.

Weer terug in de Eredivisie werd in 2010 NAC ontvangen op een bar slecht veld. Combinatievoetbal was niet mogelijk dus vielen beide ploegen terug op lange ballen door de lucht. Daar was NAC aanvankelijk iets bedrevener in, hetgeen na ruim een kwartier resulteerde in een doelpunt van Amoah, die een pass vanaf de zijkant binnenliep. Vlak voor rust maakte Sparta gelijk via Koenders die ongehinderd de 16 binnenliep en Ten Rouwelaar diagonaal passeerde. Drie minuten na de hervatting scoorde linksback Féher voor NAC. De Bredanaren vervielen in verdedigen maar Sparta creëerde weinig. In de extra tijd werkte Poepon een corner binnen zodat we toch nog een punt incasseerden.

In het kampioensjaar boekte Sparta tegen Go Ahead zijn eerste zege op 28 februari. Na een voortdurend overwicht brak Breuer de ban pas in de 27e minuut met een doeltreffend schot van afstand. Een kwartier na rust vergrootte Brogno de voorsprong door een voorzet van Verhaar binnen te koppen. De Kogel verkleinde de achterstand halverwege de tweede helft met een kopbal uit een vrije trap, maar drie minuten daarna bezegelde Verhaar de nederlaag van de Deventenaren door een pass van Van Moorsel af te ronden. We waren weer een stap dichter bij promotie.