Tips cv

Als je opzoek bent naar werk is het hebben van een cv belangrijk, maar hoe maak je een goed cv? Hieronder wordt een aantal tips gegeven voor het schrijven van een goed cv.

Cv opzet

Allereerst is het belangrijk om te weten welke punten er allemaal in een cv aan bod komen. Hieronder zijn de punten te vinden die elk cv wel bevat:

  • Contactgegevens
  • Persoonlijk profiel
  • Competenties
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Talen
  • Overige kennis & vaardigheden
  • Hobby's

 

Eerste persoon enkelvoud

Je vertelt iets over jezelf, dus je schrijft dan in de eerste persoon enkelvoud. Vermijd in de derde persoon te schrijven, dus geen: ‘Kees is communicatief erg sterk.’ Maar: ‘Ik ben communicatief erg sterk.’

Cv met foto?

Over het algemeen zijn mensen visueel ingesteld, dus een foto op je cv is altijd goed. Zo krijgt de recruiter een veel beter beeld bij je en blijft jouw cv beter hangen. Een foto in daglicht met een neutrale achtergrond, waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed.

LinkedIn-account op je cv

Het noemen van je LinkedIn-account is zeker niet een vereiste voor een goed cv, maar het vergroot wel aanzienlijk je professionele indruk bij de recruiter.

Eerst opleiding of werkervaring?

Veel mensen weten niet of ze eerst de opleiding moeten noemen of eerst de werkervaring en het antwoord hierop is: het ligt aan jouw carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring opgebouwd, dan doe je de opleidingen eerst. Als je al langer werkt en je hebt al mooie werkzaamheden verricht, dan doe je eerst je werkervaring noemen. Het ligt dus aan jouw carrière tot nu toe.

Pas je cv aan op de vacature

Gebruik nooit een standaard cv als je solliciteert op een baan. Zorg ervoor dat je cv is aangepast op de functie. Vraag dus bij je werkervaring en vaardigheden af of het wel relevant is voor de functie waar je op gaat solliciteren.

Benoem je succes

Benoem niet alleen je werkzaamheden, maar ook wat je hebt bereikt tijdens je werkzaamheden. Bijvoorbeeld het totaal aantal omzet waar jij voor verantwoordelijk was. Cijfers en percentages werken hierbij goed.

Creatief cv

Recruiters krijgen elke dag stapels met cv’s, dus je moet ervoor zorgen dat jouw cv eruit springt. In het artikel "Voorbeelden creatieve cv’s" zijn voorbeelden hiervan te vinden.

Lengte van de cv

Er is niet een specifieke lengte waar jouw cv aan moet voldoen. Het is afhankelijk van jouw carrière. Ben je een starter dan kan je het beperken tot een pagina, maar heb je veel relevante ervaring dan kan je twee of drie pagina’s gebruiken. Duidelijk en kort is het beste, dus probeer het maximaal te houden op drie pagina’s.

Laat je cv checken

Iedereen maakt weleens een typ- of spelfoutje, maar dit is niet wenselijk in je cv. Het maken van zo'n foutje komt al snel heel onprofessioneel over en is de kans groot dat jouw cv in de prullenbak terecht komt. Haal er dus altijd iemand bij om je cv na te checken.

Benieuwd hoe dit eruit komt te zien? Klik dan hier voor een voorbeeld cv!

 

Klaar om te solliciteren? Klik dan hier!