fbpx
Home » Sparta Vrouwenvoetbal

Sparta Vrouwenvoetbal

SPARTA ROTTERDAM VROUWENVOETBAL ‘VERWELKOMT’ JONG SPARTA

Sparta Rotterdam biedt talentvolle en ambitieuze speelsters een volwaardige opleiding waarbij niet alleen voetballers, maar ook voetbalsters ‘in Spangen’ voetbaldromen nastreven, om op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Vanaf seizoen 2023/2024 heet de voormalige Beloftencompetitie, Vrouwen Eerste Divisie en blijft Sparta Rotterdam deelnemer aan deze competitie. Zowel de Eredivisie Vrouwen als de Vrouwen Eerste Divisie maken vanaf nu onderdeel uit van het betaald voetbal, een belangrijke ontwikkeling binnen de verdere professionalisering om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te krijgen. 

Binnen de competitie laten de clubs die onderdeel uitmaken van de Azerion Vrouwen Eredivisie een Jong team uitkomen. Sparta Rotterdam is de enige betaald voetbal club zonder team in de Eredivisie Vrouwen, dat met een team binnen deze competitie in actie komt en kan zich daardoor prima blijven meten aan het niveau op weg naar het hoogst haalbare. Het afgelopen seizoen behaalde Sparta Rotterdam knap de A poule, nadat het door de resultaten van de eerste seizoenhelft, van de B poule in de A poule eindigde. Helaas kwam het aan het einde van het seizoen net te kort in om in de A poule te blijven, waardoor het 2 september start in de B poule: de aftrap van de competitie start met een uit wedstrijd bij Heerenveen. 

Sparta onderzoekt de mogelijkheden om op termijn deel te nemen aan de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar doet dit uitsluitend door een natuurlijke groei en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal binnen de club. Daarnaast is er een krachtigere begroting ten opzichte van de huidige begroting nodig om deze stap te kunnen maken en dient dit tezamen met het sportieve en financiële plan evenals de licentie- en kwaliteitseisen vanuit de KNVB te worden beoordeeld. De sportieve resultaten van de afgelopen jaren, de opleiding van talentvolle speelsters en deelname aan de Vrouwen Eerste Divisie vormen een belangrijke basis in het bestaan van Sparta Vrouwenvoetbal om verder op door te bouwen. De Eerste Divisie zal vanaf seizoen 2024/2025 een promotie/degradatie regeling hanteren.

OPLEIDEN OP Z’N SPARTAANS
Sparta Vrouwenvoetbal maakt onderdeel uit van de Jeugdopleiding. Het is belangrijk om óók binnen het opleiden van talentvolle speelsters het Sparta DNA te herkennen, zeker als het gaat om speelwijze en accenten. Door middel van kennisdelen en de samenwerking, zowel op als buiten het veld, vormt de ‘interactie’ tussen onder andere de Hoofd Jeugdopleiding Jason Oost en de staf binnen Sparta Vrouwenvoetbal een krachtig kenmerk binnen het opleiden van talentvolle speelsters. Regelmatig komen er trainers vanuit de Jeugdopleiding op bezoek om op het veld bij een training of wedstrijd aan te sluiten. Maar ook de medische staf en keeperstrainer vormen een belangrijk onderdeel.  

Binnen de opzet aan trainingen en wedstrijden biedt Sparta haar talenten een topsportomgeving en draagt het bij aan het realiseren van voetbaldromen. Sparta staat gedurende het seizoen vier keer per week met alle vijfenveertig speelsters binnen de selectie op het trainingsveld om vervolgens op zaterdag met twee teams in competitie verband in actie te komen. Naast het team dat in de Eerste Divisie Vrouwen actief is, komt Sparta, vanaf dit seizoen onder de naam Jong Sparta, uit in de Hoofdklasse van het amateur vrouwenvoetbal, het een na hoogste amateurniveau. Het is een bewuste keuze om Jong Sparta in het amateur vrouwenvoetbal te laten spelen, net als de hoofdmacht heren Jong Sparta onder zich heeft, uitkomend in het amateurvoetbal. Het amateurvoetbal biedt niet alleen een leerzame omgeving binnen de ontwikkeling van talentvolle speelsters, maar  biedt tevens de uitdaging om het allerhoogste amateurniveau te bereiken (Topklasse). Afgelopen seizoen behaalde Sparta een ticket voor de nacompetitie, maar lukte het helaas niet om dat met promotie naar de Topklasse te belonen. Het nieuwe seizoen biedt in dat opzicht een mooie doelstelling: minimaal een ticket voor de nacompetitie.

“Voor onze speelsters is voetbal geen hobby. Met vier keer trainen in de week en daarnaast het spelen van wedstrijden, reizen en studie buiten Rotterdam, vormt het een groot deel van hun leven. Het is belangrijk dat een speelster zich thuisvoelt bij Sparta en haarzelf kan zijn. Op het veld, in de kleedkamer, bij de club, op school en thuis. Niet iedere speelster haalt de Eredivisie of de Oranjeleeuwinnen. Één ding is wel zeker. Als je binnen de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam of Sparta Vrouwenvoetbal mag spelen, halen wij er samen alles uit om voetbaldromen te verwezenlijken. Belangrijk is, dat je naast de faciliteiten en handvaten die wij als staf en club bieden, elke dag de beste wil zijn. En als voetbalster elke dag beter willen worden. Op het veld en daarbuiten. Binnen Sparta staat de ontwikkeling als speelster centraal, maar vooral ook als mens”. vult Jonneke Schuurbiers, Coördinator Sparta Vrouwenvoetbal, aan.

De jongste talenten die aan Sparta Rotterdam verbonden zijn, komen in actie binnen de Maatwerk trainingsgroep. Speelsters in de leeftijd vanaf 12 jaar zijn lid bij hun eigen vereniging, spelen daar veelal bij een jongensteam en komen een keer per week samen bij Sparta om te trainen of een wedstrijd tegen andere BVO’s te spelen. Vanuit de trainingsgroep hebben over de afgelopen jaren meer dan tien speelsters de stap naar de selectie gemaakt.

Seizoen 2023/2024 traint en speelt Sparta Vrouwenvoetbal bij samenwerkingspartner RVV Blijdorp aan de Noorderbocht in Rotterdam. Na de winterstop, zodra Nieuw-Terbregge de verbouwing heeft afgerond, zal Sparta Vrouwenvoetbal gedeeltelijk terugkeren naar het Jeugdcomplex. RVV Blijdorp voelt inmiddels als tweede thuis en is qua bereikbaarheid een geweldige locatie, waar ook getraind zal blijven worden. 

Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal is te volgen via Twitter, Facebook en Instagram