Sparta Vrouwenvoetbal
Talentontwikkeling binnen Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal
In 2017 sloegen Sparta Rotterdam en Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ), de handen ineen op het gebied van vrouwenvoetbal binnen de bestaande samenwerking als opleidingspartner. JVOZ is de club waar o.a. Rick van Drongelen vandaan komt. Het toenmalige, talentvolle JVOZ MO15 werd Sparta/JVOZ VR1 en is in 2017 door bepaling van de KNVB, in de 3e klasse zaterdag van het amateurvoetbal gestart. De doelstelling per seizoen is helder; promoveren middels een kampioenschap of deelname aan de nacompetitie. In de 3e klasse vierde het team haar eerste kampioenschap. Ook het daaropvolgende seizoen lukte het als debutant in de 2e klasse om het kampioenschap binnen te slepen. In seizoen 2019/2020 ging het als promovendus de uitdaging aan in de 1e klasse. Vanwege COVID-19 kwam er een abrupt einde aan het seizoen en werd het verzoek om als Sparta Rotterdam VR1 per seizoen 2020/2021 hoger in te stromen door de KNVB gehonoreerd. Hiermee werd de doelstelling 'promotie' gehandhaafd en is Sparta Rotterdam VR1 een klasse hoger gestart, ditmaal als promovendus in de hoofdklasse. Per seizoen 2020/2021 is de samenwerking met JVOZ volgens het drie jarige commitment en de afspraak hieromtrent beëindigd. Het elftal is volledig overgeschreven naar Sparta Rotterdam BVO.
Sparta wil talentvolle speelsters een volwaardige opleiding bieden waarbij ook voetbalsters voetbaldromen kunnen nastreven, om op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Sparta Vrouwenvoetbal is in seizoen 2021/2022 gedebuteerd in de BVO Beloftencompetitie. Dit is de competitie waar ook de clubs uit de Azerion Vrouwen Eredivisie een Beloftenteam laten uitkomen. Sparta Rotterdam heeft daarin de volgende stap gemaakt binnen de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal binnen de club.
De Beloftencompetitie dient als plek waar talentontwikkeling voorop staat, bijdraagt aan het creëren van een topsportomgeving voor speelsters en dient als podium richting de Azerion Vrouwen Eredivisie. Sparta Rotterdam biedt hiermee niet alleen perspectief aan de huidige talenten met voetbaldromen, maar past dit ook bij de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal binnen de Kasteelclub om op termijn op dit hoogste podium van Nederland te gaan spelen.
“Het vrouwenvoetbal in Nederland is deze eeuw uitgegroeid tot een steeds belangrijker deel van ons (top)sportlandschap. Als Sparta Rotterdam hechten wij hier eveneens waarde aan en vullen wij dit in op een manier die, wat ons betreft, perfect past bij de identiteit van de club. Het opleiden van spelers zit al vele jaren in het DNA van Sparta. Deze lijn is doorgetrokken met een vrouwentak, die de laatste jaren reeds mooie stappen gezet heeft. Wij zetten hier, net als binnen de Jeugdopleiding, in op het ontwikkelen van talentvolle, jonge speelsters, met de bedoeling dat zowel de club als zij een weg omhoog in kunnen slaan en voetbaldromen werkelijkheid worden.”Gerard Nijkamp
Sparta Vrouwenvoetbal ziet nu helaas zelf opgeleide talenten uitstromen die bijvoorbeeld elders op het hoogste niveau gaan spelen. Sparta onderzoekt de mogelijkheden om deel te nemen aan de Azerion Vrouwen Eredivisie, maar doet dit alleen door een natuurlijke groei en ontwikkeling van het vrouwenvoetbal binnen de club. Daarnaast is er een krachtigere begroting ten opzichte van de huidige begroting nodig om deze stap te kunnen maken en dient dit tezamen met het sportieve plan en de kwaliteitseisen binnen de KNVB te worden beoordeeld. De sportieve resultaten van de afgelopen jaren, de opleiding van talentvolle speelsters en deelname aan de Beloftencompetitie vormen een belangrijke basis in het bestaan van Sparta Vrouwenvoetbal om verder op door te bouwen.
Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal bestaat naast het team in de Beloftencompetitie uit een talentenelftal dat actief is in de Hoofdklasse van het amateur vrouwenvoetbal. Sparta Rotterdam heeft zich middels kampioenschappen en promotie opgewerkt naar de Hoofdklasse, het een na hoogste amateurniveau. Het is een bewuste keuze om talenten in het amateur vrouwenvoetbal competitie te laten spelen. Dit biedt niet alleen een leerzame omgeving binnen de ontwikkeling van talentvolle voetbalsters, maar tevens de uitdaging om ook daar het allerhoogste niveau te behalen (Topklasse). Tot slot komt de jongste groep aan talenten een maal per week in actie. Sparta Rotterdam Maatwerk, is een talenten trainingsgroep met speelsters die lid zijn bij hun eigen vereniging (spelen veelal binnen een jongensteam). De groep traint een keer per week bij Sparta Vrouwenvoetbal of speelt een wedstrijd onder leiding van Britt van de Wiel. Britt is tevens speelster bij Sparta Vrouwenvoetbal, beschikt over UEFA B en is actief als trainster binnen de Sparta Jeugdopleiding (Sparta O11).
Het contact met de Jeugdopleiding speelt een belangrijke rol binnen Sparta Vrouwenvoetbal. Ook komend seizoen is een van de trainers tevens trainer binnen de Jeugdopleiding. Tom Hesselink maakt voor het tweede seizoen onderdeel uit van de staf en is tevens trainer bij Sparta O12. “Naast Tom zijn er regelmatig (assistent)trainers van Sparta Jeugdopleiding op het veld bij Sparta Vrouwenvoetbal te vinden. Het is belangrijk om óók binnen het opleiden van talentvolle speelsters het Sparta DNA te blijven herkennen. Door middel van kennisdelen en de samenwerking zowel op als buiten het veld, vormt deze ‘interactie’ een krachtig kenmerk van Sparta Vrouwenvoetbal. Het is geweldig om te zien hoe het Vrouwenvoetbal binnen Sparta Rotterdam is gegroeid, wordt omarmd en hoe talenten uit een breed gebied vanuit Nederland de weg naar Spangen weten te vinden. Met een enthousiaste staf en groep aan speelsters is het fantastisch om te zien hoe voetbaldromen werkelijkheid worden.” vult Jonneke Schuurbiers, Coördinator Sparta Vrouwenvoetbal, aan.
Dit seizoen traint en speelt Sparta Vrouwenvoetbal bij partnerclub RVV Blijdorp aan de Noorderbocht, vanwege de verbouwing op Jeugdcomplex Nieuw-Terbregge en het gras dat is teruggekeerd in het stadion.
Sparta Rotterdam Vrouwenvoetbal is te volgen via Twitter, Facebook en Instagram