fbpx
2020/2021
Home » Teams historie » Beste seizoen in kwarteeuw: Sparta eindigt achtste

Statistieken

Compet. wedstrijden 34
Gewonnen 13
Gelijk 8
Verloren 13
Competities
Competitiesoort Eredivisie
KNVB beker (ronde) Eerste ronde
Eindklassering 8
Topscorer(s) Lennart Thy (14)
Gele kaarten 0
Rode kaarten 0

Beste seizoen in kwarteeuw: Sparta eindigt achtste

Halverwege de vierde speelronde heeft Sparta de slechtste seizoenstart uit de clubhistorie bereikt. Nooit eerder leverden de eerste vier wedstrijden nul doelpunten en nul doelpunten voor op, met elf tegen. Toch was dit de realiteit, toen het bij rust 0-4 was op Het Kasteel, tegen AZ. Eerder verloor Sparta van Ajax (0-1), Vitesse (2-0) en PEC Zwolle (4-4). Een legendarische comeback volgde. Abdou Harroui tekende voor 1-4, een afstandsschot van Dirk Abels zette de 2-4 op het scorebord, Lennart Thy bracht Sparta in de slotfase nog dichterbij vanaf elf meter, waarna Sven Mijnans in de laatste minuut voor 4-4 zorgde. Een smet op deze bizarre middag: er waren geen supporters om mee te genieten.

Dit bleef de rest van het seizoen zo, slechts twee keer mocht Sparta supporters ontvangen op Het Kasteel, bij de seizoensopener tegen Ajax en in april, toen VVV met 2-0 verslagen werd. Dit betekende dat revelatie Maduka Okoye, de doelman die overkwam van Fortuna Düsseldorf, enkel via social media contact had met de fans die hem op handen droegen. Dat Emanuel Emegha, die vanuit de jeugdopleiding doorstroomde met de droom te schitteren op een vol Kasteel, moest wachten voor hij supporters kon laten juichen. Dat Sparta de meeste punten in uitwedstrijden haalde sinds 1971/1972, maar er geen uitvak was om dit mee te vieren. Dat Lennart Thy zo vaak scoorde dat de Duitser de Sparta marsch uit zijn hoofd kende, maar nog geen tribunes had laten ontploffen.

Na 24 wedstrijden zag het er nog niet naar uit dat het seizoen zo succesvol zou eindigen. Na een mindere fase in januari en februari zag Sparta de onderste plekken dichterbij komen. Na een goede reeks, waarin zeven van de laatste tien duels gewonnen worden, slaagt Sparta er in mei in de Play-Offs om Europees voetbal te halen, met een achtste plek. Het beste seizoen sinds 1995/1996. Als de spelers na de laatste wedstrijd terugkomen uit Heerenveen, worden zij op het stadionterrein verrast door honderden supporters, die het goede seizoen vieren. In de halve finale van de Play-Offs gaat Sparta echter onderuit in De Kuip, waarmee een topseizoen als een nachtkaars uitgaat.

Statistieken

Compet. wedstrijden 34
Gewonnen 13
Gelijk 8
Verloren 13
Competities
Competitiesoort Eredivisie
KNVB beker (ronde) Eerste ronde
Eindklassering 8
Topscorer(s) Lennart Thy (14)
Gele kaarten 0
Rode kaarten 0