Home » Jong Sparta rekent na vroege achterstand af met Lisse

Jong Sparta rekent na vroege achterstand af met Lisse

17 februari 2024 - 17:27

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag een zege geboekt op FC Lisse. De Kasteelheren kwamen na één minuut op achterstand, maar maakte via Sergi Rosanas ook al snel de gelijkmaker. Dankzij doelpunten van Dano Lourens en Dean Zandbergen liep Jong Sparta uit naar een 3-1 zege.

Trainer Jeff Stans had vanmiddag, zoals wel vaker dit seizoen, een flinke puzzel te leggen. Het eerste elftal en Jong Sparta komen dit weekend namelijk weer op dezelfde dag in actie, waardoor Kaylen Reitmaier, Hamza el Dahri en Rayvien Rosario doorschoven naar de A-selectie. Daarnaast zijn Max de Ligt, Augustin Drakpe en Giovanni Mulumba nog geblesseerd en is Jay den Haan geschorst. Dylan Tevreden was vanmiddag de logische vervanger van Reitmaier onder de lat. Achterin had Stans weer de beschikking over Sergi Rosanas, die net als de 16-jarige Giannino Vianello startte. Op het middenveld maakte Ayoni Santos zijn basisdebuut en keerde Jorn Triep terug van een blessure. Verder begon Dano Lourens als spits en kreeg Ayoub Oufkir de voorkeur boven Mehmet Yüksel.

Eerder dit seizoen werd het in Lisse 4-7 en het leek er op, dat we vanmiddag op weg gingen naar een zelfde soort uitslag. Na iets meer dan één minuut spelen kwam FC Lisse namelijk al op voorsprong. De ingedraaide hoekschop van Remi van Ekeris werd door niemand aangeraakt en viel pardoes achter Dylan Tevreden in het doel: 0-1. Eén minuut later trok Jong Sparta de stand echter alweer gelijk. Een corner van Ayoub Oufkir werd binnen gekopt door Sergi Rosanas: 1-1. Zo kende een nieuwe editie tussen Jong Sparta en Lisse opnieuw een spectaculair begin, maar gebeurde er hierna niet veel meer. Lisse liet zich namelijk terugzakken tot op eigen helft en schonk Jong Sparta de bal. Toch kregen de bezoekers een mogelijkheid op een nieuwe voorsprong. Van Ekeris kwam aan de linkerkant van het veld naar binnen, maar krulde de bal over het doel van Tevreden.

Tekst gaat verder onder foto. (Foto: Mischa Keemink)

Jong Sparta liet tot dan toe weinig zien, maar kwam na een krap halfuur spelen toch op voorsprong. Weer scoorde de Kasteelheren uit een hoekschop, al ging daar ditmaal een scrimmage aan vooraf. Jorn Triep stuitte in eerste instantie op doelman Joost Meendering, waarna de rebound van Jaïr Haakmat van de lijn werd gehaald. Uiteindelijk kon Dano Lourens alsnog voor een Spartaanse voorsprong zorgen. In het laatste kwartier van de eerste helft waren de kansen toch weer voor Lisse. Eerst was Jaap Zwetsloot het eindstation van een flitsende aanval, waarna de aanvaller de bal wild over schoot. Op slag van rust kon Max Hudepohl het Tevreden niet lastig maken vanuit een vrije trap. Dat lukte Toon Zwetsloot in de blessuretijd van de eerste helft wel. Het afstandsschot van de verdediger werd echter over getikt door de goalie.

Zo ging Jong Sparta halverwege aan de leiding, maar was Stans niet helemaal tevreden over het vertoonde spel. Nadat de trainer halverwege de eerste helft al noodgedwongen Aymane Bais naar de kant moest halen, wisselde Stans in de rust nog tweemaal. Dean Zandbergen en Mehmet Yüksel kwamen voor Triep en Oufkir. De eerste kans van de tweede helft liet niet lang op zich wachten. Met een schitterende steekpass bracht Luuk Admiraal Lourens in scoringspositie, die echter over schoot. Jong Sparta begon sterker aan de tweede helft, maar zag het momentum na een uur spelen kantelen. Van Ekeris deelde al een speldenprik uit en was na 63 minuten spelen helemaal dicht bij de gelijkmaker. Uit stand schoot de doelpuntenmaker op de paal. Eén minuut later liet Hudepohl een enorme kans op de 2-2 onbenut. De inzet van de vleugelaanvaller ging voorlangs.

Deze fase van Lisse kwam Jong Sparta uiteindelijk ongeschonden door, al was de wedstrijd natuurlijk allerminst beslist. Admiraal had de rood-witten een kwartier voor tijd wat dichter bij drie punten kunnen schieten, maar zag zijn schuiver langs de verkeerde kant van de paal gaan. Twee minuten later viel de 3-1 alsnog. Na een heerlijke combinatie legde Lourens de bal perfect klaar voor Zandbergen. De spits bleef koelbloedig en schoot overtuigend raak. Een echt slotoffensief van Lisse zat er lange tijd niet in. Het was zelfs Admiraal die een grote kans op de 4-1 liet liggen, na een uitstekende pass van Marvin Young. Qiniso Ngobese had vlak voor het ingaan van de blessuretijd nog voor een spannend slot kunnen zorgen, maar schoot voorlangs.

Daardoor bleef het bij 3-1 en boekte Jong Sparta een belangrijke zege. De formatie van Jeff Stans klimt hiermee naar de tiende plaats. Volgende week gaat Jong Sparta op bezoek bij SVV Scheveningen.