Home » Onnodige nederlaag voor Sparta tegen PEC

Onnodige nederlaag voor Sparta tegen PEC

04 februari 2024 - 18:38

Sparta Rotterdam is vanmiddag tegen een onnodige nederlaag aangelopen tegen PEC Zwolle. Ondanks elf schoten op doel scoorde de Kasteelheren niet. Scoren deed PEC Zwolle wel twee keer.

Vorige week speelde Sparta met 1-1 gelijk tegen RKC. Koki Saito maakte in dat duel zijn rentree na vier maanden blessureleed. Vanmiddag was de Japanner fit genoeg voor een basisplaats, waardoor de aanvaller ook aan de aftrap verscheen. Daarmee stond het Japanse duo Saito en Mito voor het eerst samen op het veld namens Sparta. Django Warmerdam was vandaag de linksback, waardoor er geen basisplaats was voor Djevencio van der Kust. Verder kreeg Pelle Clement de voorkeur boven Metinho als vervanger van Jonathan de Guzmán. De routinier behoorde vanmiddag wel weer tot de wedstrijdselectie. Ook Tobias Lauritsen was weer fit genoeg om op de bank plaats te nemen.

Sparta begon uitstekend aan de wedstrijd, wat na zeven minuten leidde tot de eerste mogelijkheid. Met een schitterende crosspass bood Mike Eerdhuijzen Saïd Bakari een kopkans. De international van de Comoren kopte echter in de handen van PEC-doelman Jasper Schendelaar. Zeven minuten later kreeg Bakari een betere kans. Na een goede combinatie met Shunsuke Mito kreeg de rechtsback de bal terug. Zijn poging van ongeveer tien meter van het doel werd echter gekeerd door Schendelaar. Niet veel later stond Mito aan de basis van een nieuwe grote kans. Met een leep balletje bereikte hij landgenoot Koki Saito, waarna zijn schot via Thomas Lam rakelings naast ging. Na 24 minuten spelen waren Eerdhuijzen en Charles-Andreas Brym helemaal dicht bij de openingstreffer. De hoekschop van Django Warmerdam was namelijk uitstekend en de kopbal van Eerdhuijzen ook. Zijn inzet ging helaas op de paal. Vervolgens voorkwam een Zwollenaar op de doellijn dat Brym vanuit de rebound alsnog de 1-0 maakte.

Zo speelde Sparta een prima wedstrijd en lag het niet in de lijn der verwachting dat PEC na 25 minuten spelen aan de leiding zou gaan. Na een fraaie combinatie door de as van de verdediging van Sparta, kon Lam met wat hulp van de lat de 0-1 binnen knikken. Zo kwam PEC voor het eerst echt in de buurt van het doel van Nick Olij en leverde dat meteen de openingstreffer op. Sparta was even van slag van deze verassende tussenstand, maar maakte via de uitstekend spelende Mito bijna de gelijkmaker. De lage voorzet kwam van Brym, waarna Mito Schendelaar op zijn weg vond. Op slag van rust leek de 1-1 alsnog te vallen. PEC deed de bal in de opbouw zomaar cadeau aan Sparta, dat echter niet toesloeg. Bram van Polen maakte eerst de poging van Pelle Clement onschadelijk, waarna de rebound van Arno Verschueren voor Schendelaar was. Zo waren er kansen genoeg voor Sparta in de eerste helft, maar keek het halverwege toch tegen een 0-1 achterstand aan.

In de tweede helft was de eerste kans voor PEC. Younes Namli bereikte aan de linkerkant van het veld Eliano Reijnders, die de bal maar rakelings naast krulde. Vier minuten later diende zich ook de eerste kans voor Sparta aan, toen Brym de bal teruglegde op Bakari. Niet voor het eerst vanmiddag vond de verdediger Schendelaar op zijn weg. Vervolgens reeg Sparta de kansen aan een. Eerst was het Mito, die via Schendelaar na een afgeslagen hoekschop over schoot. Even later ging een poging van Saito rakelings voorlangs. PEC liet weinig zien, maar kwam na ruim een uur spelen plots in de buurt van het doel van Olij. Het schot op de rand van het strafschopgebied van Nick Fichtinger was echter een prooi voor de goalie.

Met het inbrengen van Camiel Neghli en Tobias Lauritsen ging Sparta verder op jacht naar de gelijkmaker, maar kreeg het een kwartier voor tijd de deksel op de neus. Namli gaf de bal voor op Davy van den Berg. Hij raakte in eerste instantie de paal, maar benutte de rebound alsnog: 0-2. Daardoor was er met nog een kwartier te gaan veel werk aan de winkel voor Sparta. Lauritsen was al snel dicht bij de aansluitingstreffer, ware het niet dat de uitblinkende Schendelaar zich maar niet gewonnen wilde geven. Aan de andere kant voorkwam Olij dat Namli de wedstrijd besliste.

Veel maakte het niet meer uit voor Sparta, waarbij het verzet gebroken was na de 0-2. Een echt slotoffensief bleef uit en dus verloren de rood-witten van PEC. Volgende week wacht er voor de mannen van Jeroen Rijsdijk een derby in De Kuip tegen Feyenoord.