fbpx
Home » Podotherapie

Podotherapie

27 november 2021 - 17:37

Een podotherapeut is een erkend paramedicus en is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die zijn ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend loop- of bewegingspatroon tijdens het sporten.

De podotherapeuten van Podotherapie Rotterdam Capelle behandelen sporters van elk niveau, die klachten hebben aan de voet, enkel, knie, heup en/of rug, maar ziet ook sporters die een advies wensen in het kader van herstel en preventie van blessures of het verbeteren van de sportprestatie.

Een sportblessure kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Een verstoring van de balans tussen de belasting en belastbaarheid is vaak van grote invloed op het ontstaan van de klacht, maar ook het sportschoeisel en de ondergrond kunnen een belangrijke oorzaak zijn in het oplopen van een sportblessure.

Het podotherapeutisch onderzoek is erop gericht de sportspecifieke bewegingen in combinatie met de sportschoen en de ondergrond te analyseren met als doel de oorzaak van de klacht te achterhalen.

Werkwijze

De podotherapeut werkt met de voet of been in de hand om te voelen waar de pijn zich manifesteert. Vervolgens worden de functionele eigenschappen van de voet, knie, heup, bekken en rug bekeken, middels een biomechanisch onderzoek. Er wordt zowel zittend als staand getest en de voetstand en houding wordt gemeten en geanalyseerd. Het looppatroon wordt beoordeeld en zo nodig wordt het onderzoek uitgebreid met een drukmeetanalyse.

Behandeling

De behandelingen van een podotherapeut kan bestaan uit:

  • Aanmeten en vervaardigen van podotherapeutische zolen.
  • Het vervaardigen van correctie en/of ontlasting in de (sport)schoen.
  • Het modelleren en bewerken van siliconen ortheses (beschermend en/of corrigerend teenstukje).
  • Uitvoeren van podo manuele technieken aan voet, enkel en knie.
  • Toepassen van voorlopige therapieën: vilttechnieken.
  • Toepassen van (medical) taping.
  • Geven van schoen-, sok-, en voetverzorgingsadviezen.
  • Vergoeding

De podotherapie wordt vanuit veel aanvullende verzekeringspakketten vergoed. Voor de hoogte van de vergoeding adviseren wij u de polisvoorwaarden na te kijken of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie zie onze website www.podotherapierotterdam.nl