Home » Raymond Libregts, stoere steunpilaar in magere jaren onder Rob Baan 

Raymond Libregts, stoere steunpilaar in magere jaren onder Rob Baan 

11 april 2018 - 11:40

In de rubriek Kasteelkanjers wordt het vizier gericht op oudspelers die Sparta in het roodwitteshirt extra kleur hebben gegeven. In de rij der memorabele smaakmakers belicht Louis Du Moulin ditmaal ex-middenvelder Raymond Libregts, die eindjaren tachtig onder trainer Rob Baan voor SP-AR-TA snel uitgroeit tot een gewaardeerde vaste waarde. Waarna hij zijn voetballoopbaan voortzet in Maastricht bij MVV. Tegenwoordig  trekt ‘de zoon van Thijs’ door Nederland en België langs de voetbalvelden als talentenjager in dienst van de roemruchte Engelse Premier Leagueclub Everton FC.

Raymond Libregts (van 25 december 1964) beleeft in de jaren tachtig met VVV drie mooie voetbaljaren in de Eredivisie, maar kiest dan toch voor Sparta Rotterdam. Die stap is deels ingegeven vanwege de reputatie van de Kasteelclub, deels omdat de transfer hem terugbrengt naar zijn geboorteplaats. ,,Ik was op mijn vijftiende naar het zuiden verhuisd, omdat mijn vader (Thijs Libregts-LDM) trainer werd van PSV. Ik vond het wel fijn om weer in het westen te gaan wonen. Bovendien had Sparta, waar Rob Baan net was aangetreden, mooie plannen en een selectie met goeie namen als Ed de Goeij, Ronald Lengkeek, Edwin Vurens, Piet Wijnberg, Ron van den Berg,” aldus Libregts, letterlijk van huisuit geschoold bij Excelsior en later als tiener bij PSV nooit echt doorgebroken. ,,Daarnaast werd voor mij als semiprof een aardige deeltijdbaan bij Gunco van Kees Doesburg geregeld.”

Rob Baan
Op Spangen heeft hij het zeker naar zijn zin, alleen de gewenste resultaten blijven achter bij de algemene verwachtingen. ,,De sfeer, waar ik altijd gevoelig voor ben geweest, was goed en Baan kwam op mij over als een vakman met oog voor alle facetten. Ik kan me nog herinneren dat hij het fysieke werk bij de trainingen bepaald niet schuwde. Hij was ook nog een man van de club èn toch kwam het er niet echt uit, want we eindigden tot twee keer toe op de twaalfde plaats, wat in die tijd maar matig werd gevonden,” lepelt Libregts op.

Twee ‘onvergetelijke’ topprestaties uit zijn roodwitte periode springen er  voor hem uit. Allereerst de zwaar bevochten 0-1 zege bij ‘zijn’ PSV op Sparta’s 101-ste verjaardag, 1 april 1989. Ten tweede de niet minder heroïsche 1-2 overwinning op Ajax in De Meer in zijn tweede dienstjaar in Rotterdam-West. ,,We speelden tegen een geweldige ploeg met onder anderen Blind, Winter, Wouters, Bergkamp, de gebroeders De Boer, maar we waren die dag allesbehalve de mindere. Helaas kwamen dat soort wedstrijden waarin alles klopte bij ons te weinig voor,” weet Libregts nog met betrekking tot Sparta’s laatste triomf op Amsterdamse bodem tot nu toe.

Naar Maastricht
Van zijn doorgaans stoere optredens is men bij MVV  zeer gecharmeerd. Andersom heeft Libregts wel oren naar een nieuw avontuur onder supervisie van Sef Vergoossen, met wie hij in Venlo al aangename ervaringen heeft opgedaan. ,,De gedachte in Maastricht was op dat moment: We halen een portie lef uit de Randstad en vullen dat aan met kwaliteit uit de eigen regio. Dat klonk allemaal aannemelijk, dus verkaste ik in 1990 vol verwachting weer naar het  zuiden. En ik heb daar geen spijt van gehad, want MVV draaide in die tijd lekker mee in het linkerrijtje, we speelden zelfs twee keer mee in de nacompetitie voor Europees voetbal.”

Trainerschap
Libregts blijft na het beëindigen van zijn loopbaan als speler in 1997, zoals palief,  in de voetballerij actief als trainer. In die hoedanigheid verslijt hij gaandeweg een hele rits clubs in binnen- en buitenland, veelal als assistent, zoals bij RBC Roosendaal (onder Robert Maaskant), FC Groningen (bij Ron Jans) en SC Heerenveen aan de zijde van Gertjan Verbeek. Met laatstgenoemde is Libregts ook werkzaam in Duitsland, bij 1. FC Nurnberg en VfL Bochum. Als hoofdverantwoordelijke heeft hij tussen 2003 en 2005 Go Ahead Eagles onder zijn hoede en in 2013 drie maanden lang Kuban Krasnodar in Rusland.

Alles bij elkaar is het een bonte verzameling aan werkgevers, die hem veel voetbalwijsheid en kennis van de wereld heeft bezorgd, meent Libregts. ,,Meest bijzonder is misschien wel dat ik steeds in andere omstandigheden bent terecht gekomen. Situaties zoals je in Oost-Europa, waar ik ook nog bij Minsk in Wit-Rusland heb gezeten, soms meemaakt, die stellen je toch echt op de proef. Daar staan dan weer de prachtige ervaringen in Duitsland tegenover, daar  werken is echt het walhalla.”

Everton FC
Sinds inmiddels anderhalf jaar stroopt hij de velden af als talentenspeurder namens de Engelse subtopper Everton FC, waar Erwin Koeman hem naartoe heeft gelokt.

,,Een baan die mij op het lijf is geschreven,” vindt Libregts zelf, die zich af en toe laat met raad en daad bijstaan door vader Thijs. ,,Wat ik al in Liverpool heb aangebracht? Nou, ik heb onder meer gerapporteerd over Davy Klaassen. Maar in hoeverre dat van invloed is geweest op zijn transfer, daarover kan ik eerlijk gezegd geen uitspraken doen. Een andere jongen die ik langer heb gevolgd als speler van Volendam en die nu bij Everton Onder 23 speelt is Nathanangelo Markelo.”

Of er zich Spartanen op zijn radar bevinden laat Libregts graag even in het midden. Duidelijker is hij over zijn warme gevoelens voor de Kasteelclub, die hij overigens ook heeft voor zijn eerste voetballiefde uit Kralingen en zijn voormalige broodheer uit Venlo. ,,Excelsior en VVV hebben de punten niet meer nodig, Sparta wel. Laten we daarom hopen dat er in de resterende duels nog genoeg punten worden gehaald om het vege lijf te redden.”