Home » Sparta bekert verder na zege op IJsselmeervogels

Sparta bekert verder na zege op IJsselmeervogels

01 november 2023 - 21:58

Sparta Rotterdam heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. IJsselmeervogels werd op Sportpark De Westmaat met 0-2 geklopt. Camiel Neghli en Charles-Andreas Brym waren trefzeker.

Met een Eredivisiewedstrijd zondagmiddag tegen Almere City FC in het verschiet, was het niet gek geweest als trainer Jeroen Rijsdijk een aantal spelers thuisliet. Dat deed de oefenmeester echter niet, alleen Tobias Lauritsen reisde niet mee naar Spakenburg. Hij werd vervangen door Charles-Andreas Brym, die met Agustin Anello nog een nieuwe basisspeler naast zich had. Hij nam de plek van Pelle Clement in, die de geschorste Arno Verschueren verving op het middenveld. Tot slot was er het basisdebuut voor Metinho. Jonathan de Guzmán kreeg rust en begon op de bank. Verder was er geen ‘bekerkeeper’, Nick Olij begon gewoon in de basis met voor zich de vertrouwde vier verdedigers. Bij IJsselmeervogels stonden met Bradley Martis en Marouane Afaker twee oud-Spartanen aan de aftrap.

Vanaf de aftrap was het duidelijk dat Sparta de bal mocht hebben en IJsselmeervogels op de counter loerde. Toch leidde de eerste kans voor de gastheren niet uit een counter. Sparta kreeg de bal niet weg, waarna Jesse Schuurman kon uithalen. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij echter naast. Het was Sparta dat het spel moest maken en na een kwartier spelen haar eerste kans noteerde. Nadat een doelpunt van Charles-Andreas Brym werd afgekeurd vanwege buitenspel, had Saïd Bakari de 0-1 op zijn schoen. Van dichtbij schoot de rechtsback echter via een verdediger van IJsselmeervogels naast. Vijf minuten later zorgde Camiel Neghli voor dreiging. Zijn voorzet was zo scherp dat de bal bijna in de verre kruising vloog. Doelman Jaimy Schaap kon dat ternauwernood voorkomen. Toch was het spelbeeld vooral eenzijdig, waarin Sparta het wel probeerde, maar niet tot echte kansen kwam. Ook een afstandsschot van Joshua Kitolano leverde niks op. Metinho kreeg uit de kluts nog de beste mogelijkheid van het eerste halfuur voor Sparta. Van dichtbij schoot de middenvelder echter over.

Na 37 minuten spelen werd het toch redelijk uit het niets 0-1. Neghli besloot van grote afstand uit te halen. In zijn schot zat een enorme zwabber, die Schaap te machtig was. De goalie verkeek zich volledig op de bal en hielp Sparta daarmee in het zadel. Toch had het voor rust nog 1-1 kunnen staan. Dennis Kruiman was verantwoordelijk voor de grootste kans aan de kant van ‘de Vogels’. Uit een hoekschop kreeg hij de bal panklaar op zijn hoofd, maar kopte Kruiman recht op Nick Olij af. Zo ging Sparta na een moeizame eerste helft wel met een voorsprong rusten, dankzij de eerste officiële Spartagoal van Camiel Neghli (met wat hulp van Schaap).

Na de rust werd al snel duidelijk dat de buit voor Sparta nog niet binnen was. Na matig uitverdedigen kon Robin Eindhoven, Marouane Afaker alleen voor Olij zetten. De aanvaller, die twee jaar geleden twintigmaal scoorde voor Jong Sparta, plaatste de bal over. In het vervolg van de tweede helft had Sparta de wedstrijd onder controle. Mehmet Yüksel, die binnen de lijnen was gekomen voor Anello, kreeg na dik een uur spelen een mogelijkheid op de 0-2, maar schoot naast. Eén minuut later was er een betere gelegenheid voor Brym. De spits kon na een mooie actie schieten, maar Schaap zag de bal rakelings over zijn lat gaan. Zo liet Sparta het twintig minuten voor tijd na om de wedstrijd te beslissen.

IJsselmeervogels had dus nog hoop en kwam er zo nu en dan gevaarlijk uit. Zo gaf Daniël van Son een gevaarlijke voorzet, maar was er geen medespeler die zijn voorzet kon omzetten in een doelpunt. Tot meer kansen kwam IJsslemeervogels niet. Het was zelfs Sparta dat naliet de wedstrijd te beslissen. Neghli wilde doelman Schaap omspelen om zijn tweede van de avond te maken, maar dat lukte niet. Na 88 minuten spelen besliste Brym alsnog de wedstrijd. Met een schitterend afstandsschot krulde hij de bal in de kruising: 0-2. Daarmee zat de wedstrijd op slot, al moest Olij in de blessuretijd nog in actie komen. Kruiman kon uithalen, maar de goalie keerde met zijn voet. Tot slot mochten Hamza el Dahri en Dean Zandbergen nog hun officiële debuut maken.

Aan de stand veranderde het niks meer, want Sparta won met 0-2 van IJsselmeervogels. Zaterdag weten de Rotterdammers wie hun tegenstander is in de tweede ronde. Nu gaat het vizier weer op de competitie, waarin zondagmiddag Almere City FC wacht op Het Kasteel.