Home » Sparta laat zege uit handen glippen tegen Ajax

Sparta laat zege uit handen glippen tegen Ajax

17 maart 2024 - 18:52

Sparta Rotterdam was vanmiddag dicht bij een zege tegen Ajax. Dankzij doelpunten van Arno Verschueren stonden de Kasteelheren na een uur spelen met 2-0 voor. Pas in de slotfase kwam Ajax terug tot 2-2, wat ook de eindstand was.

Vorige week ging Sparta met 2-1 ten onder tegen FC Twente. Trainer Jeroen Rijsdijk had in die wedstrijd niet de beschikking over het trio Joshua Kitolano, Bart Vriends en Camiel Neghli. Vanmiddag zag de oefenmeester twee spelers terugkeren, want Vriends en Neghli maakten weer deel uit van de wedstrijdselectie. Fit genoeg voor een basisplaats waren beiden spelers echter niet. Toch voerde Rijsdijk wel één wijziging door. Op het middenveld speelde Metinho, wat ten kostte ging van Jonathan de Guzmán. Nick Olij begon de wedstrijd daardoor als aanvoerder. Naast Kitolano ontbrak vanmiddag ook Django Warmerdam.

Sparta koos er voor om niet vanaf minuut één er vol op te klappen, maar Ajax het spel te laten maken. Desondanks was de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Koki Saito maakte een fraaie actie en gaf de bal keurig voor. Bij de tweede paal dook Arno Verschueren op, maar de Belg kon net niet genoeg kracht achter zijn poging zetten, waardoor doelman Diant Ramaj simpel redding kon brengen. Eén minuut later liet Ajax zich ook voor het eerst zien. Mika Godts gaf de bal met Nick Olij uit positie gevaarlijk voor, maar de verdediging van Sparta was attent en voorkwam een doelpoging van Ajax. Na een krappe tien minuten spelen kwam die doelpoging er wel. Jordan Henderson legde de bal panklaar op het hoofd van Brian Brobbey, die van dichtbij rakelings naast kopte.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Het was een van de weinige grote kansen die Sparta toestond in de eerste helft. Ajax had weliswaar het meeste balbezit en drong Sparta terug tot eigen helft, tot veel kansen leidde dat niet voor de bezoekers. Na krap een halfuur spelen was Sparta zelfs dicht bij de openingstreffer. Shunsuke Mito bereikte Verschueren in het strafschopgebied, die ditmaal met meer overtuiging kon schieten. De reflex van Ramaj was echter goed, waarmee hij de 1-0 kon voorkomen. Twee minuten later was de Duitse goalie echter alsnog geklopt. Saito deed ditmaal het voorbereide werk, waarna Verschueren kon uithalen. De middenvelder plaatste de bal buiten bereik van Ramaj in de verre hoek: 1-0. In het laatste kwartier van de eerste helft probeerde Ajax het op een sfeervol Kasteel nog wel en kreeg het ook twee dikke kansen. De eerste kwam van de voet van Anton Gaaei, maar die werd stijlvol gepareerd door Olij. Op slag van rust probeerde Brobbey het op aangeven van Godts, maar opnieuw bleek de sluitpost van Sparta een sta-in-de-weg.

Daardoor hield Sparta stand en ging het halverwege aan de leiding tegen Ajax. In de tweede helft beleefden de Rotterdammers een droomstart. Na een korte vrije trap slingerde Pelle Clement de bal voor. In het vijfmeter gebied dook Verschueren plots volledig vrijstaand op, waarna hij van dichtbij voor zijn tweede tekende: 2-0! Zo werd het langzamerhand dé wedstrijd van Verschueren, al probeerde Ajax daar nog wel een stokje voor te steken. Anton Gaaei, Chuba Akpom en Jorrel Hato probeerde het met een aantal doelpogingen, maar telkens lag Olij in de weg. De beste mogelijkheid was nog voor Brobbey, maar hij kon een scherpe voorzet van Kenneth Taylor niet omzetten in een kans. De bal was namelijk net te hard voor de spits om binnen te schieten. Na dik een uur spelen scoorde Ajax echter alsnog. Henderson vond met een goede voorzet het hoofd van Akpom, die raak kopte: 2-1.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Mischa Keemink)

Na die tegentreffer waren er een nieuwe dompers voor Sparta. Mito kon niet meer verder, wat de rentree van Camiel Neghli betekende. Niet veel later ging ook Rick Meissen geblesseerd naar de kant, hij werd vervangen door Tijs Velthuis. Met nog een kwartier te gaan vervolgde Ajax de jacht op de gelijkmaker. Brobbey en Branco van den Boomen kregen daarbij mogelijkheden op de 2-2, maar zagen hun inzet niet tussen de palen verdwijnen. Veel meer gaf Sparta lange tijd niet weg, maar in de 88e minuut kwamen de Amsterdammers toch naast de rood-witten. Akpom gaf de bal laag voor, waarna Steven Bergwijn bij de tweede paal binnen kwam glijden en de 2-2 op het scorebord zette.

In de blessuretijd was het enige noemenswaardige de rode kaart voor Ahmetcan Kaplan. De verdediger werd weggestuurd, nadat hij de doorgebroken Charles-Andreas Brym neerhaalde. Aan de stand veranderde dat niks, waardoor het in 2-2 eindigde op Het Kasteel. Volgende week is er een interlandbreak, waardoor Sparta niet in actie komt. Op 30 maart ontvangen de Kasteelheren Fortuna Sittard.