Home » Sparta met minimaal verschil langs Volendam

Sparta met minimaal verschil langs Volendam

28 april 2024 - 16:29

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag een nieuwe stap gezet richting de Play-Offs. Op Het Kasteel waren de Rotterdammers met 1-0 te sterk voor FC Volendam. Tobias Lauritsen tekende een kwartier voor tijd voor de enige treffer en werd daarmee de matchwinnaar.

De sfeer is goed bij Sparta, dat met drie zeges in de laatste vier wedstrijden knap in het linkerrijtje staat. Een notering bij de eerste negen is genoeg om na afloop deel te nemen aan de Play-Offs om Europees voetbal. Vanmiddag kon Sparta daarin goede zaken doen tegen FC Volendam, al mistte trainer Jeroen Rijsdijk twee belangrijke krachten. Zoals bekend was Joshua Kitolano er niet bij, maar daarnaast werd vanmiddag ook Arno Verschueren gemist. Zijn positie werd ingevuld door Pelle Clement, die als nummer tien aan de wedstrijd begon. Als controlerende middenvelder was er een basisplaats voor Jonathan de Guzmán. Verder zagen we dezelfde tien als die begonnen in de 2-3 overwinning op Almere City.

Sparta begon prima aan de wedstrijd en kreeg binnen tien minuten twee goede kansen. De eerste was voor Shunsuke Mito, die bij de tweede paal Koki Saito probeerde te bereiken. Dankzij een uiterste inspanning van George Cox kwam zijn voorzet niet aan bij zijn landgenoot. Eén minuut later was Tobias Lauritsen dicht bij de 1-0 toen hij een voorzet van Mike Eerdhuijzen in één keer op zijn schoen nam. Doelman Mio Backhaus stond echter goed opgesteld en hield Lauritsen van zijn elfde doelpunt van dit seizoen af. Vijf minuten later onderschepte Metinho de bal op de helft van Volendam en vond hij Pelle Clement. Het afstandsschot van de middenvelder ging echter ver naast.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Mischa Keemink)

Zo waren de beste kansen in het eerste kwartier voor Sparta, maar bleven meer mogelijkheden vervolgens uit. Volendam kwam steeds wat beter in de wedstrijd en deelde via Cox haar eerste speldenprikje uit. De hoekschop van de linksback schoot namelijk gevaarlijk door, maar werd uiteindelijk via een Spaartaan over de achterlijn gewerkt. Zeven minuten later kreeg Volendam wel haar eerste eerste echte kans van de wedstrijd. Weer was er een hoofdrol voor Cox weggelegd, die met een goede voorzet Vivaldo bereikte. De spits probeerde het leep achter zijn standbeen, maar plaatste de bal net naast. Zo ontsnapte Sparta aan een achterstand, al kreeg het vlak daarvoor ook een prima kans. Na een uitstekende steekpass van Metinho, kon Saito alleen op Backhaus af. Een goede sliding van Damon Mirani voorkwam echter een doelpoging van de Japanner. De andere Japanner op het veld; Mito was op slag van rust nog kansrijk. Hij kreeg de bal cadeau van Josh Flint en was vervolgens te snel weg voor de verdediger om Mito door middel van een overtreding van de bal af te krijgen. Een andere Volendammer Oskar Buur stak echter een helpende hand uit en blokte de poging van Mito. Uit de daaropvolgende hoekschop keerde Backhaus zonder moeite de kopbal van Mike Eerdhuijzen.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Daardoor zochten beide elftallen in een niet al te spectaculaire eerste helft de kleedkamer op met een 0-0 ruststand. Uit die kleedkamer keerde Jonathan de Guzmán niet meer terug, de routinier werd vervangen door Camiel Neghli. Met Neghli binnen de lijnen was Sparta na rust al snel op weg naar de 1-0 via Mito, maar zijn inzet eindigde niet tussen de palen. Aan de andere kant had het schot van Bram van Driel hetzelfde lot. Na een uur spelen noteerden we de eerste echte kans van de tweede helft, die voor Volendam was. Darius Johnson kreeg de bal plots voor zijn voeten en haalde uit. Nick Olij had echter niet veel moeite met het eerste Volendamse schot op doel.

Van Sparta hadden we dan al lange tijd niets gezien. De Rotterdammers hadden weinig te duchten van Volendam, maar creëerde zelf ook weinig. Veel verder dan een gevaarlijke voorzet van Djevencio van der Kust kwam de formatie van Rijsdijk lange tijd niet, totdat Tobias Lauritsen enigzinds uit het niets de 1-0 tegen de touwen schoot. Van der Kust deed het voorbereidende werk en vond met een prima voorzet de Noor. Voor Lauritsen was het vervolgens een koud kunstje om voor de openingstreffer te tekenen: 1-0. De wedstrijd was daarmee echter allerminst beslist, want Volendam, dat de punten hard nodig heeft, schakelde over op het slotoffensief. Dat leverde tien minuten voor tijd een serieuze kans op voor Achraf Douiri. De invaller schoot echter over. In de absolute slotfase drong Volendam verder aan, al bleef Sparta vrij eenvoudig overeind. Johnson kreeg nog een mogelijkheid, maar schoot uiteindelijk via Eerdhuijzen over.

Ook in de blessuretijd gaf Sparta niks weg, waardoor het de 1-0 voorsprong over de streep trok. De Kasteelheren klimmen daardoor naar de achtste plaats en staan zeven punten los van de nummer tien. Volgende week wacht er een uitwedstrijd tegen PSV.