Home » Sparta nipt onderuit in oefenwedstrijd tegen Excelsior

Sparta nipt onderuit in oefenwedstrijd tegen Excelsior

14 februari 2023 - 15:01

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag in een oefenwedstrijd met een minimaal verschil verloren van Excelsior. In Kralingen gingen de wissels van afgelopen zondag van de Kasteelheren met 2-1 onderuit. Namens Sparta scoorde Elias Hoff Melkersen.

Doordat Sparta afgelopen weekend nog in actie kwam, waren er vanmiddag alleen speelminuten weggelegd voor de wisselspelers. Door de meerdere blessuregevallen bij het eerste elftal waren er ook basisplaatsen voor Dylan van Wageningen, Augustin Drakpe, Patrick Brouwer, Rayvien Rosario en Mohammed Tahiri, die afgelopen zaterdag allemaal nog in actie kwamen bij Jong Sparta. Daarnaast was de scheidsrechter ook een opvallende. Oud profvoetballer van onder andere Excelsior Geert den Ouden had de leiding over deze oefenwedstrijd.

In het eerste kwartier gebeurde er niet veel in het Van Donge & De Roo Stadion. Sparta had veel de bal, maar kwam niet veel verder dan een kopballetje van Mike Eerdhuijzen, die geen problemen veroorzaakte bij doelman Pascal Kuiper. Aan de andere kant benutte Excelsior haar eerste kans wel direct. Mike van Duinen strafte een foute bal in de opbouw bij Sparta af en maakte de 1-0.

Twee minuten later was Noah Naujoks nog dicht bij de 2-0, maar door goed verdedigend werk van Augustin Drakpe bleef een grotere achterstand Sparta bespaard. Hierna was het voornamelijk Sparta dat gevaar stichtte. Eerst gebeurde dat via Jeremy van Mullem, die vanaf ongeveer twintig meter rakelings naast schoot. Even later legde Patrick Brouwer de bal perfect op het hoofd van Elias Hoff Melkersen, maar hield Kuiper Excelsior op voorsprong. Op slag van rust had de goalie nog een fraaie redding in huis, nadat Mohammed Tahiri combineerde met Pedro Aleman. Kuiper tikte het schot van Tahari uit de kruising.

Foto (c): Excelsior Rotterdam

De tweede helft besloot Maurice Steijn met drie nieuwe gezichten te beginnen. Jong Sparta-spelers Delano Vianello, Mehmet Yuksel en Jay den Haan stonden aan de aftrap. Jeremy van Mullem, Rayvien Rosario en Augustin Drakpe bleven in de kleedkamer achter. De eerste kans na de rust was voor Excelsior. Lazaros Lamprou kwam vanaf de linkerkant van het veld naar binnen, maar stuitte op Tim Coremans. Vervolgens gooide Eerdhuijzen zich voor het schot van Van Duinen, die uit de reflex van Coremans ontstond. In de fase die daarop volgde was het Sparta dat via Melkersen een aantal grote kansen kreeg. Uit een voorzet van Den Haan was de Noor bijna trefzeker, maar bleek Kuiper ook in de tweede helft een sta-in-de-weg. In de rebound was Aleman dicht bij de gelijkmaker, maar kopte Arthur Zagre de bal op de doellijn weg. Eén minuut later was het wel raak toen Aleman na een goede actie Melkersen bediende. De spits schoot via de paal raak. Luttele minuten later had Melkersen ook de 1-2 kunnen maken. Yuksel zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van Van Wageningen, maar vond Kuiper op zijn weg. In de rebound schoot Melkersen van dichtbij over.

Vervolgens gebeurde er weer wat minder in Kralingen, waar nauwelijks kansen te noteren vielen. Excelsior was nog het meest gevaarlijk in de persoon van Nathan Markelo, al ging zijn poging een heel stuk over. Er was weinig aan de hand voor Sparta, dat tien minuten voor tijd uit het niets op achterstand kwam. Een steekpass van Nikolas Agrafiotis leek onderschept te worden door Coremans, maar Naujoks was eerder bij de bal. De middenvelder omspeelde Coremans en maakte de 2-1. De doelman voorkwam één minuut later met een fraaie redding wel dat Lamprou de wedstrijd in het slot zou gooien. Met het inbrengen van Jerrel Hak en Kjeld van den Hoek probeerde Sparta nog iets te forceren, maar het kwam niet verder dan een poging van Aleman op aangeven van Brouwer die geblokt werd. Aan de andere kant kopte Van Duinen een voorzet van Markelo rakelings naast.

De gelijkmaker zat er niet meer in voor Sparta, waardoor de wissels van afgelopen zondag, aangevuld met spelers van Jong Sparta, met 2-1 verloor van Excelsior. Zondag vervolgt Sparta de competitie met een uitwedstrijd tegen Ajax.