Home » Sparta sluit 2022 af met gelijkspel tegen Twente

Sparta sluit 2022 af met gelijkspel tegen Twente

11 november 2022 - 22:02

Het duel tussen Sparta Rotterdam en FC Twente is op basis van de laatste zeven wedstrijden een affiche tussen de nummers 1 en 3 van Nederland. Het geeft aan dat beide clubs in vorm zijn, al is de sfeer momenteel net iets beter bij Sparta dan bij Twente. Dat heeft alles te maken met het feit dat Sparta wat meer boven hun stand leeft dan Twente en tevens met het resultaat van afgelopen weekend. Waar Sparta knap met 0-4 won bij Vitesse, verspeelde Twente voor het eerst dit seizoen in De Grolsch Veste punten. In de derby tegen Go Ahead Eagles speelde de Trots van het Oosten met 1-1 gelijk.

Trainer Maurice Steijn kon ook in de laatste wedstrijd van 2022 niet beschikken over Jonathan de Guzmán, Younes Namli en Tim Coremans. Wel keerde Omar Rekik terug in de selectie. Tevens waren twijfelgevallen Vito van Crooij en Joshua Kitolano fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Daardoor hoefde Steijn niet te wijzigen, al deed hij dat toch. Jeremy van Mullem kreeg de voorkeur boven Koki Saito, waardoor de Japanner weer op de bank plaats nam. Sven Mijnans werd daardoor als aanvaller gebruikt.

In de openingsfase was het Twente dat het initiatief nam en Sparta achteruit drukte. Het leverde doelpogingen op van Vaclav Cerny en Gijs Smal, maar allebei de inzetten gingen niet tussen de palen. Ook Ricky van Wolfswinkel werd een aantal keer gevaarlijk in het eerste kwartier, maar Nick Olij hoefde niet in actie te komen op zijn pogingen. Na ruim twintig minuten kwam Sparta er beter in en verscheen het ook een aantal keer voor het doel. Zo was een lange bal net te hard voor Joshua Kitolano om alleen op Twente-doelman Lars Unnerstall af te gaan. Aan de andere kant dwong Virgil Misidjan Olij tot zijn eerste redding van de avond.

Vlak daarna kreeg Twente haar grootste kans op de 0-1. Cerny was met een vrije trap dicht bij een doelpunt, maar schoot net over. Hierna volgden twee mogelijkheden voor Sparta, die allebei voor Tobias Lauritsen waren. Eerst schoot de spits net over, waarna hij luttele minuten later vrijstaand in de handen van Unnerstall kopte. Ook Twente werd voor rust nog gevaarlijk en opnieuw was het Cerny die schoot. Hij vond na een foute bal van Mijnans Olij op zijn weg.

Zo zochten beide clubs de kleedkamer op met een 0-0 ruststand en moest het verschil na de thee gemaakt worden. Twente oogde wat frisser in de openingsfase van de tweede helft, al leverde de eerste tien minuten niet veel meer op dan een schot van Van Wolfswinkel die niet al te moeilijk voor Olij was. Na een uur was er ook het eerste wapenfeit van Sparta van de tweede helft. Uit een hoekschop van Vito van Crooij kopte Mijnans voorlangs.

Waar er voor Sparta niet veel aan de hand was, scoorde Twente na 63 minuten wel. Een voorzet van Van Wolfswinkel werd tegendraads binnen gekopt door Sem Steijn, waarmee Twente aan de leiding ging. Hoewel Twente misschien iets het overwicht had, kwam deze voorsprong toch uit de lucht vallen. Net als tegen Fortuna moest Sparta dus een achterstand onschadelijk maken, al was er nu veel minder tijd. Maurice Steijn bracht in de jacht op de gelijkmaker Koki Saito en Mike Eerdhuijzen binnen de lijnen. Zij kwamen in de plaats van Jeremy van Mullem en Adil Auassar. Laatstgenoemde moest er geblesseerd af.

De eerste kans op die gelijkmaker voor Sparta ging er ook direct in. Van Crooij slingerde de bal voor, waarna Eerdhuijzen het bolwerk voor de voeten van Arno Verschueren neerlegde. De Belg bleef rustig en scoorde voor het eerst met zijn vriendin op de tribune voor Sparta: 1-1! Hierna gingen de Kasteelheren op jacht naar meer en kwam Lauritsen in kansrijke positie tot een schot. Via een Twente speler ging de bal net naast. Wel had Sparta het momentum en was het Twente dat het lastiger had. Toch waren het de Tukkers die een kleine tien minuten voor tijd gevaarlijk opdoken voor het Spartaanse doel. Invaller Daan Rots schoot echter net naast, waardoor de stand in evenwicht bleef.

In de slotfase leken beide ploegen vrede te hebben met een gelijkspel, waardoor grote kansen op de winnende treffer uitbleef. Sparta-Twente eindigde daardoor in 1-1, wat betekende dat Sparta voor de zesde keer op rij niet verliest in eigen huis. De Kasteelheren lijken daardoor als nummer zes de winterstop in te gaan, wat natuurlijk een geweldige prestatie is. In 2023 hervat Sparta de competitie met een uitwedstrijd bij PSV.