Home » Sparta te sterk voor Vitesse

Sparta te sterk voor Vitesse

11 maart 2023 - 23:02

Sparta Rotterdam heeft vanavond met 3-1 gewonnen van Vitesse. De Kasteelheren verstevigen hiermee hun zesde positie. Namens Sparta waren Arno Verschueren, Koki Saito en Joshua Kitolano trefzeker.

Bij Sparta wordt de 1-4 derbyzege op Excelsior nog altijd gevierd. Vanavond stond echter alweer het volgende duel op het programma. Vitesse kwam naar een uitverkocht Kasteel. Ten opzichte van die 1-4 overwinning op Excelsior paste trainer Maurice Steijn één wijziging toe. Jonathan de Guzmán was niet inzetbaar vanwege een enkelblessure en werd vervangen door Jeremy van Mullem. Verder stonden dezelfde tien namen op het veld die in Kralingen Excelsior versloegen.

Sparta had in de openingsfase veelal de bal, maar kwam na zeven minuten toch op achterstand. Een lage hoekschop kwam bij Dominik Oroz terecht die van dichtbij hard binnen schoot: 0-1. Een valse start voor Sparta, dat drie minuten later eveneens uit het niets scoorde. Vito van Crooij legde een vrije trap op het hoofd van Arno Verschueren, die fraai raak kopte! Zo trok Sparta de stand al snel gelijk in een aantrekkelijke wedstrijd. Vervolgens kreeg Jeremy van Mullem de eerste mogelijkheid na de 1-1, maar kon Vitesse-doelman Kjell Scherpen de bal simpel vangen. Aan de andere kant tikte Nick Olij een vrije trap van Maximillian Witttek naast.

Na een halfuur spelen volgde er een kansenregen voor beide doelen. Eerst kreeg Tobias Lauritsen een mogelijkheid met het hoofd uit een voorzet van Mica Pinto. De Noor knikte de bal echter ver naast. Eén minuut later kreeg Lauritsen een betere kans op zijn doelpunt. Van Crooij gaf de bal mee, waarna de spits het bolwerk slim tussen de benen van zijn directe tegenstander speelde. Vervolgens schoot Lauritsen echter recht op Scherpen af. Aan de andere kant voorkwam Olij na een slippertje van Bart Vriends dat Vitesse via Kacper Kozlowski opnieuw op voorsprong kwam. Twee minuten later kreeg Lauritsen een nieuwe kans met zijn hoofd, dit keer op aangeven van Van Crooij. Opnieuw kon de clubtopscorer de bal niet de juiste richting meegeven. Na 35 minuten spelen kreeg Sparta haar beste mogelijkheid op de 2-1. Scherpen redde echter fantastisch op een lastige uithaal van Van Crooij. Vervolgens leken we met een 1-1 tussenstand de kleedkamer op te zoeken, maar op slag van rust sloeg Sparta alsnog toe. Scherpen tikte een voorzet van Shurandy Sambo voor de voeten van Koki Saito, die daarmee voor de 2-1 tekende en zijn eerste op Het Kasteel maakte!

Een knappe goal van Saito, dat Sparta daarmee met een voorsprong de kleedkamer instuurde. Ook in de tweede helft had Sparta de overhand. Salto kreeg daarbij een prima mogelijkheid om zijn tweede van de avond te maken. De Japanner probeerde het in de korte hoek, maar Scherpen kon zijn poging pareren. Even later was het de andere doelpuntenmaker Verschueren, die ervoor zorgde dat iedereen op Het Kasteel zijn adem even inhield. De inzet van de spelmaker ging echter hoog over. Eén minuut later was Sambo gevaarlijker met zijn poging. De rechtsback zag de bal via een Arnhems-been over gaan. Vitesse stelde daar heel weinig tegenover. De bezoekers lieten zich een kwartier voor tijd eigenlijk pas voor het eerst in de tweede helft zien. Marco van Ginkel werkte de bal echter over.

Tien minuten voor tijd ging het er nog een stuk beter uitzien voor Sparta. Wittek ging er te hard in bij een duel met Sambo. Na ingrijpen van de VAR werd de Vitesse-speler met een rode kaart van het veld gestuurd. Sparta ging vervolgens op jacht naar de beslissing in de wedstrijd. Die kwam bijna van de voet van Verschueren. De Belg werd diep gestuurd door invaller Aaron Meijers, maar stuitte op Scherpen. Uit de daaropvolgende hoekschop was het alsnog raak. Van Crooij trapte de bal op het hoofd van Joshua Kitolano, die voor de 3-1 zorgde!

Daardoor zaten de drie punten voor Sparta in de tas en boekte de Kasteelheren opnieuw een zege. Sparta blijft daarmee op de zesde plaats in de Eredivisie. Volgende week gaat de selectie van trainer Maurice Steijn op bezoek bij FC Emmen.