Home » Sparta verliest in Arnhem van Vitesse (2-0)

Sparta verliest in Arnhem van Vitesse (2-0)

19 september 2020 - 20:33

De tweede competitiewedstrijd van het seizoen was een traditioneel lastige pot. De laatste overwinning van Sparta in Arnhem dateert uit de jaren ’70 in het reeds verdwenen stadion Nieuw-Monnikenhuize.

Trainer Henk Fraser begon met een vrij controlerende opstelling in een 3-5-2 formatie waarbij de backs in balbezit het offensieve werk moesten doen en voorin de driehoek Thy, Rayhi en Smeets erachter. Na een kwartier spelen had Sparta al vijf hoekschoppen gekregen en Harroui kreeg een goede mogelijkheid door vanaf een meter of zeven op Pasveer te schieten. Dat resulteerde in corner nummer zes.

Na iets meer dan 25 minuten spelen spaarde scheidsrechter Bjorn Kuipers middenvelder Abdou Harroui. De international van Jong Oranje kreeg al vroeg in de eerste helft een gele kaart en had eigenlijk een tweede kunnen ontvangen. De vrije trap die daaruit volgde was voor de thuisclub succesvol. Oussama Tanane pegelde de bal van circa 25 meter in de bovenhoek achter Benjamin van Leer. Sparta had direct na de openingstreffer gelijk moeten maken. Rayhi ging op Pasveer af, maar zijn stift ging net langs de verkeerde kant van de paal.

Vlak voor rust moet Sparta met tien man verder na een rode kaart. De verdediger ging lopen met de bal en gleed uit waarna hij wilde corrigeren en zijn tweede gele kaart kreeg toen hij de speler van Vitesse raakte.

Na rust schakelde Sparta over naar vier verdedigers, maar werd er nog niet gewisseld door Henk Fraser. Direct vanaf de aftrap had Vitesse al de uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Openda schoot voorlangs en hij had een paar minuten later wederom de mogelijkheid om te scoren, maar werd toen door Pinto geblokkeerd.

Voor het laatste half uur kwam Emanuel Emegha in het veld. De 17-jarige aanvaller verving Lennart Thy. Sparta probeerde in de omschakeling gevaarlijk te worden, maar het gevaar was toch met name voor het doel van Van Leer. Vitesse was nadrukkelijk op zoek naar de 2-0 in de slotfase en was in de 82e minuut succesvol via invaller Broja.

In de slotfase maakte Sven Mijnans zijn debuut in de Eredivisie. Hij verving Adil Auassar voor de laatste minuten van de wedstrijd.

Sparta zal volgende week in Zwolle op jacht moeten gaan naar de eerste punten van het seizoen.