fbpx
Home » Sparta wil in Utrecht Play-Offs helemaal veiligstellen

Sparta wil in Utrecht Play-Offs helemaal veiligstellen

10 mei 2024 - 13:48

Het kan bijna niet meer misgaan, maar Sparta Rotterdam is nog niet helemaal zeker van de Play-Offs om Europees voetbal. Daarin heeft het, als sc Heerenveen de laatste twee wedstrijden met hele ruime cijfers wint, één punt nodig. Zondagmiddag kan Sparta de Play-Offs definitief binnenhalen als het om 14.30 uur op bezoek gaat bij FC Utrecht.

Al heel het seizoen bivakkeert Sparta in het linkerrijtje, wat aan het einde van de race genoeg is om deel te nemen aan de Play-Offs om Europees voetbal. Momenteel zijn de Rotterdammers de nummer negen, al heeft Sparta in de afgelopen weken een gat van zes punten geslagen met nummer tien sc Heerenveen. Dat komt mede door een klinkende 4-0 overwinning op Fortuna Sittard en een 1-4 zege bij Vitesse. Nadat de formatie van trainer Jeroen Rijsdijk tegen Heracles puntenverlies leed (1-2), won het de twee wedstrijden hierna wel. Zo loodste Arno Verschueren Sparta in de slotfase langs Almere City (2-3) en was een treffer van Tobias Lauritsen genoeg voor een minimale zege op FC Volendam (1-0). Vorige week gingen de rood-witten echter onderuit, al weerde Sparta zich kranig. Tegen PSV kwam de Kasteelclub dankzij een prachtgoal van Metinho zelfs nog op voorsprong en maakte Koki Saito bij een 2-1 achterstand ook nog de tweede Spartaanse treffer. De 2-2 tussenstand die volgde stond lang op het scorebord, maar voor Sparta niet lang genoeg. Olivier Boscagli en Jordan Teze maakten twintig minuten voor tijd het verschil en bracht PSV met een 4-2 zege naar de 25e landstitel.

Voor Sparta is er in het slot van het seizoen dus nog wat om voor te spelen, voor FC Utrecht geldt dat echter ook. Met een zevende plaats heeft het een Play-Offs ticket al in handen, maar de Domstedelingen hoeven maar twee plekken te stijgen om direct zeker te zijn van Europees voetbal. Op de vijfde plaats staat nu Ajax, dat slechts drie punten voorsprong heeft op Utrecht. De laatste weken verkeert Utrecht ook nog eens in goeden doen, wat ervoor zorgt dat het maar één keer verloor in de laatste zeven wedstrijden. Die nederlaag liep de ploeg van trainer Ron Jans ook nog eens op in De Kuip tegen Feyenoord (4-2). Hierna werd een gemakkelijke 5-1 zege geboekt op PEC Zwolle en was Utrecht met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen. Vervolgens rekenden de rood-witten ook nog af met Go Ahead Eagles (2-1), maar werd er tegen RKC toch puntenverlies geleden. In Waalwijk bleef Utrecht steken op een 2-2 gelijkspel, waarna er vorige week ook geen grootse wedstrijd volgde. Desondanks bleven de drie punten wel in Utrecht, omdat de plaatselijke FC het al gedegradeerde Vitesse met 1-0 versloeg.

26 jaar lang was 23 februari 1997 de laatste zege voor Sparta in Utrecht, totdat de Kasteelheren vorig seizoen de Play-Offs om Europees voetbal in de Domstad begonnen. Dankzij een benutte strafschop van Vito van Crooij en een goal van Tobias Lauritsen stond Sparta met 0-2 voor. Met hulp van een uitblinkende Nick Olij kwam Utrecht niet verder terug dan 1-2, waardoor Sparta weer eens met een overwinning terugkeerde uit Utrecht.

Django Warmerdam is de Spartaan met de meeste wedstrijden voor FC Utrecht. De linksback kwam 71 keer uit voor die club. Een andere linksback Djevencio van der Kust heeft echter langer gespeeld bij de tegenstander van zondag, omdat hij ook de jeugdopleiding van Utrecht doorliep. Van der Kust speelde uiteindelijk 24 wedstrijden in het eerste. Daarnaast begonnen Bart Vriends en Rick Meissen ook in de jeugdopleiding van Utrecht, waarvan alleen laatstgenoemde tot een debuut kwam.

Tobias Lauritsen schoot Sparta in de Play-Offs naar een 0-2 voorsprong in Utrecht. (Foto: Mischa Keemink)