fbpx
Home » Sparta wint ruim van Fortuna

Sparta wint ruim van Fortuna

30 maart 2024 - 20:45

Sparta Rotterdam heeft vanavond een belangrijke zege geboekt op Fortuna Sittard. Op een sfeervol Kasteel waren de Rotterdammers met 4-0 te sterk voor haar directe concurrent. Arno Verschueren maakte de openingstreffer, waarna Tobias Lauritsen met twee doelpunten en een assist de matchwinnaar werd. Het slotakkoord kwam van Camiel Neghli.

Vorige week kwam Sparta niet in actie, in verband met de interlandbreak. Dat kwam Bart Vriends niet verkeerd uit, omdat hij met een blessure al heel maart aan de kant stond. Vanavond maakte de aanvoerder zijn rentree, wat ten kostte ging van Rick Meissen. Joshua Kitolano en Django Warmerdam waren daarentegen nog niet hersteld van hun blessures. Pelle Clement begon daardoor weer in de basis. Daarnaast kreeg Metinho opnieuw de voorkeur boven Jonathan de Guzmán. Bij Fortuna waren er basisplaatsen voor voormalig Spartanen Deroy Duarte en Michael Verrips.

De eerste kans van de wedstrijd liet niet lang op zich wachten. Metinho, die een hele goede wedstrijd speelde, begon aan een fraaie solo en legde de bal terug op Arno Verschueren. Zijn schot werd echter geblokt en dat gold ook voor de rebound van Shunsuke Mito. Desalniettemin was Sparta wel de betere partij in de openingsfase. De Rotterdammers moesten het spel maken en dat ging ze prima af. Na iets meer dan een kwartier spelen was er een nieuwe kans voor de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk. Ditmaal was die besteedt aan Koki Saito, maar de Japanner zag zijn inzet via een speler van Fortuna voorlangs gaan. Na 25 minuten spelen viel de verdiende 1-0 alsnog. Verschueren is met vier doelpunten uit de laatste drie thuiswedstrijden in vorm en scoorde vanavond opnieuw. Bij de eerste paal dook de Belg vrij op na een hoekschop van Pelle Clement en kopte hij hard raak: 1-0.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Pro Shots)

Ook na de openingstreffer had Sparta de overhand en combineerde het een aantal keer fraai door de verdediging van Fortuna heen. Tot meer kansen leidde dat echter niet. Het was zelfs Justin Lonwijk, die namens Fortuna nog dicht bij de gelijkmaker was. Uit een moeilijke hoek schoot hij echter in het zijnet. Op slag van rust verscheen Fortuna nogmaals dreigend voor het Spata-doel. Ditmaal was het Iñigo Cordoba, die oog in oog met Sparta-goalie Nick Olij kwam, maar hij had een adequaat antwoord op diens poging. In de slotseconden van de eerste helft kwam Sparta nog bijna op 2-0. Weer verscheen Verschueren bij een hoekschop van Clement bij de eerste paal en opnieuw was Fortuna-doelman Michael Verrips geklopt. Cordoba bracht op de doellijn nog redding, waarna Verschueren luttele seconden later op aangeven van Saito over kopte.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Daardoor zocht Sparta na een goede eerste helft de kleedkamer op met een 1-0 voorsprong, dankzij de man in vorm Verschueren. Fortuna beschikt echter ook over een speler, die in een goede fase zit; Kaj Sierhuis. De spits kreeg dan ook de eerste kans van de tweede helft, maar zag Olij zijn kopbal onschadelijk maken. Niet veel later mocht Sierhuis op herkansing. Dankzij een lange bal van Oguzhan Özyakup kwam de aanvalsleider oog in oog met Olij. De inzet van Sierhuis ging echter voorlangs. Sparta wachtte tot dat moment nog op haar eerste kans van de tweede helft, maar benutte die wel direct. Salto gaf de bal mee aan Djevencio van der Kust, die met een uitstekende voorzet Tobias Lauritsen bereikte. De Noor tikte vervolgens binnen: 2-0! Zo leidde Sparta comfortabel tegen Fortuna en kwam het via Mito bijna op 3-0. De poging van de Japanner ging maar net naast.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Ook na de 2-0 bleef Sparta heer en meester op Het Kasteel. Zo probeerde Lauritsen het nog na een fraaie aanval via invaller Camiel Neghli en Saito. Verrips had echter een antwoord op de poging van de spits, al kreeg de goalie een kwartier voor tijd een moeilijker schot te verwerken. Djevencio van der Kust was namelijk dicht bij zijn eerste voor Sparta, maar zag de sluitpost zijn inzet onder de lat weg tikken. Uit de daaropvolgende hoekschop was Verrips wel gepasseerd, maar bracht Sierhuis op de doellijn redding. Zo voorkwam de spits een goal van zijn collega-spits, want de kopbal was afkomstig van Lauritsen. Tien minuten voor tijd was er een nieuwe kans voor de man van acht doelpunten dit seizoen. Verschueren was de aangever, maar Lauritsen werkte ditmaal de bal hoog over. Uiteindelijk zou Lauritsen zijn tweede van de avond alsnog krijgen na een fout in de achterhoede van Fortuna. De spits rondde koelbloedig af en gaf in de blessuretijd ook nog een assist. Neghli ontving namelijk de bal van Lauritsen en vond de bovenhoek! Daardoor eindigde het maar liefst in 4-0.

Tekst gaat verder onder de foto. (Foto: Carla Vos)

Een heerlijke voetbalavond voor Sparta dat met grote cijfers won van Fortuna. De Kasteelheren doen daarmee tevens hele goede zaken en hebben een play-offs ticket in handen, want Sparta staat nu negende omdat het Fortuna inhaalt. Dinsdag staat er een midweekse speelronde op het programma tegen Vitesse in Arnhem.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Nick Olij, Saïd Bakari, Bart Vriends (65. Rick Meissen), Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust, Metinho, Shunuske Mito (65. Camiel Neghli), Pelle Clement, Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Koki Saito (83. Jonathan de Guzmán)