fbpx
Home » Tim Vincken (hoofdtrainer Sparta O16) en Melvin Zaalman (hoofdtrainer Sparta O10): ‘Mooi om in een andere functie weer terug te keren bij Sparta’

Tim Vincken (hoofdtrainer Sparta O16) en Melvin Zaalman (hoofdtrainer Sparta O10): ‘Mooi om in een andere functie weer terug te keren bij Sparta’

09 december 2022 - 09:39

U leest een artikel uit de presentatiegids van de jeugdopleiding. Klik hier om de gehele gids te bekijken.

Zoals elk jaar zijn er ook dit seizoen weer een aantal nieuwe gezichten binnen de Jeugdopleiding van Sparta Rotterdam. Tim Vincken is sinds begin van dit seizoen de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam O16 en tevens coördinator van de middenbouw, terwijl oud-Spartaspeler Melvin Zaalman afgelopen zomer terugkeerde als hoofdtrainer van Sparta O10, nadat hij vroeger ook geruime tijd in de jeugdopleiding speelde van de Kasteelclub.

Tim Vincken

Tim Vincken was, voordat hij trainer werd van Sparta O16, hoofdtrainer van Almere City O17. Vincken over zijn overstap naar Sparta Rotterdam: ‘Toen Jason Oost de nieuwe Hoofd Opleiding werd, kwam de O16 vrij. Ik kende Jason al van mijn tijd bij Almere City. Zo is het balletje gaan rollen’. Tim is, naast dat hij trainer is van de O16, ook coördinator van de middenbouw: ‘Deze dubbelfunctie bevalt eigenlijk heel goed. Ik merkte vanaf het begin al dat we een heel leuke groep trainers hebben, die goed samenwerken. Op dit moment vind ik de combinatie tussen een trainers- en coördinerende functie enorm uitdagend en dit bevalt heel goed.’

Visie

Vanaf dit seizoen is Jason Oost dus Hoofd Opleiding, een functie die hij bij Almere City ook invulde. Vincken is dus bekend met de opleidingsvisie van Oost, die goed bij hem past: ‘Ik denk dat we op korte termijn, maar zeker op langere termijn goede stappen gaan maken.’ Dat de opleidingsvisie zo dicht bij Tim ligt, was een van de grootste redenen voor hem om bij de jeugdopleiding van Sparta te gaan werken dit seizoen. ‘Ik hoefde er maar heel kort over na te denken. De keuze was snel gemaakt’, aldus de trainer van Sparta O16.

Het verder helpen van jeugdspelers, zodat ze zich kunnen ontwikkelen, vindt Tim erg leuk om te doen. ‘Hopelijk kan ik een steentje bijdragen, zodat zij de komende jaren weer mooie stappen kunnen maken. We proberen bij Sparta ook heel erg te focussen op de persoon achter de speler, zodat we ze op sociaal- en maatschappelijk vlak ook iets mee kunnen geven. Daar word ik heel enthousiast van; het past dan ook goed bij mij. Ik zit echt op mijn plek hier.’

Tim Vincken leidt de training van Sparta O16

Weerzien met jeugdliefde

Voor Melvin Zaalman was de terugkeer bij Sparta Rotterdam bijzonder. Zaalman speelde van zijn twaalfde tot zijn 22ste voor de Kasteelclub: ‘Voor mij is het geweldig om terug te zijn bij Sparta Rotterdam als hoofdtrainer van de O10. Dat is echt het leukste wat er is. Twee jaar terug kwam ik met Nathan Rutjes (coördinator onderbouw) in gesprek. We hebben toen een aantal gesprekken gevoerd. Dat voelde eigenlijk meteen goed en zodoende ben ik akkoord gegaan met het voorstel van Sparta.’

Zaalman kent de club als jeugdspeler goed, omdat hij lange tijd in de jeugdopleiding speelde. Een periode waarin hij veel mooie momenten meegemaakt heeft: ‘Ik heb een jeugd-WK en EK gespeeld, prijzen gepakt en mooie reizen gemaakt. Mijn ervaringen wil ik graag overbrengen op de jeugdspelers. Ieder kind is bijzonder en méér dan alleen een jeugdspeler.

Ontwikkelen

Sparta O10 is niet het enige waar Melvin zich mee bezighoudt. Hij is assistent-trainer van de O15 en hij volgt ook de trainersopleiding UEFA B bij de KNVB. ‘Waar ik bij mijn vorige werkgever vooral veel alleen was, werken we bij Sparta heel veel samen. Voor mij is het belangrijk dat de kinderen genieten van hetgeen ze het liefste doen: voetballen. Ik vind het fijn waar ik nu zit en daar wil ik ook de komende jaren blijven. Waar ik sterk in ben, is spelers individueel raken, iets wat vooral bij de jongeren erg belangrijk is.’

Melvin Zaalman leidt de training van Sparta O9