fbpx
Home » Sparta sluit boekjaar af met verlies, maar blijft groeien in omzet

Sparta sluit boekjaar af met verlies, maar blijft groeien in omzet

03 december 2021 - 14:40

Sparta Rotterdam communiceert al sinds het seizoen 2009/2010 op een zo transparant mogelijke manier de financiële situatie van de club. De jaarrekeningen zijn allemaal openbaar en terug te lezen door hier te klikken.

De jaarrekening over het seizoen 2020/2021 is vorige week vastgesteld in een algemene vergadering van aandeelhouders en wordt doorgaans een week daarna voor iedereen openbaar gemaakt. Uit de jaarrekening blijkt dat Sparta Rotterdam het seizoen (het boekjaar loopt gelijk aan een voetbalseizoen) 2020/2021 heeft afgesloten met een negatief resultaat van 2,2 miljoen euro. Het eigen vermogen van de club is daardoor afgenomen naar  2,4 miljoen euro positief. Ondanks het negatieve resultaat is Sparta enorm dankbaar naar haar supporters en sponsors die massaal blijk hebben gegeven van steun door in voor- en tegenspoed achter de club te staan.

Dit seizoen

Bij het opmaken van de jaarrekening wordt er ook vooruit gekeken naar het huidige seizoen 2021/2022. De club investeert maximaal binnen de mogelijkheden en grenzen van risico’s om het spelersbudget zo hoog mogelijk te laten zijn. Behoud van het Eredivisieschap is namelijk cruciaal in de verdere sportieve en commerciële groei van de club. Voorafgaand aan het huidige seizoen ging Sparta in eerste instantie uit van een tekort van 2,5 miljoen euro. Vanwege de transfer van Laros Duarte, de verhuur van Abdou Harroui en aangevuld met de opbrengsten vanuit voormalig jeugdspelers (o.a. Dumfries, van Drongelen, Sankoh) is dit bijgesteld naar een prognose van circa 1,2 miljoen euro negatief voor dit seizoen.

Het spelersbudget (o.a. salarissen en bonussen) voor dit seizoen is vastgesteld op 4,7 miljoen euro, dat is inclusief het aantrekken van Mohammed Osman ná de transferwindow. Dat is exclusief ruim 800.000 euro aan o.a. transferkosten en makelaarskosten.

Aangepaste prognose door extra inkomsten

De hierboven gemelde prognose met een tekort van 1,2 miljoen in het huidige seizoen is de afgelopen weken aangepast vanwege een groei in commerciële inkomsten en de transfer van Maduka Okoye. De prognose wijzigt van 1,2 miljoen euro negatief naar 2,4 miljoen euro positief.

Er zijn nog een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op de prognose voor dit seizoen en dat zijn uiteraard de sluiting van de stadions vanwege de coronamaatregelen, de eventuele verkoop van Abdou Harroui (deze speler is nu verhuurd en de verkoop is afhankelijk van sportieve voorwaarden) en de transferwindow van komende winter. Voor de winter-transferwindow is in september een substantieel bedrag vrijgemaakt om de selectie verder te versterken.

Belangrijk om te noemen is dat de club qua liquide middelen dit seizoen niet in gevaar zal komen, ook al worden de transfergelden die de club nog dient te ontvangen in termijnen betaald. De club zal zoveel mogelijk proberen met haar eigen middelen te betalen.

Omzetgroei

De club is sinds het seizoen 2018/2019 flink aan het groeien in omzet. Van 10,8 miljoen in het seizoen 2020/2021 naar 12,0 miljoen in het huidige seizoen. Daarbij groeide ook het spelersbudget navenant van 3,4 miljoen euro in 2018/2019 naar 4,2 miljoen in de afgelopen twee seizoenen. In het huidige seizoen is dit gegroeid naar 4,7 miljoen euro. De verwachting is dat zowel de omzet als het spelersbudget in de Eredivisie verder zal stijgen volgend seizoen.

Meer informatie?

Wie meer inhoudelijke informatie wil lezen over de Jaarrekening van Sparta Beheer BV over het boekjaar 2020/2021 kan HIER klikken. Daar is de officiële inleidende tekst van de jaarrekening te lezen en is ook de volledige download mogelijk van de Jaarrekening.