fbpx
Home » Aad Andriessen op 60-jarige leeftijd overleden

Aad Andriessen op 60-jarige leeftijd overleden

06 december 2021 - 10:04

Afgelopen zaterdag is Aad Andriessen op 60-jarige leeftijd overleden. Als betaald voetballer diende Aad Andriessen één club en dat was Sparta Rotterdam.

Op 30 augustus 1980 maakte Aad als 19-jarige zijn debuut in het eerste elftal van Sparta in de uitwedstrijd tegen Willem II. In zijn eerste twee seizoenen bleef het aantal wedstrijden in Sparta 1 nog enigszins beperkt, maar in de vier seizoenen die daarna volgden groeide Aad uit tot basisspeler.

Naast het spelen in de Eredivisie en KNVB Beker maakte Aad Andriessen ook twee campagnes mee in de UEFA Cup. In de editie van 1983/1984 bereikte Sparta de derde ronde na overwinningen op Coleraine en Carl Zeiss Jena. De Europese campagne van 1985/1986 was echter legendarischer voor menig Spartaan. Toenmalig Europees grootmacht HSV werd uitgeschakeld in Hamburg na strafschoppen. Nadat beide teams 5 strafschoppen hadden genomen stond het nog steeds gelijk. Het was om en om één strafschop nemen. Aad Andriessen legde de bal klaar, liep rustig een paar passen terug en schoof de bal heel koel in de zijkant van het doel en stuurde Uli Stein naar de verkeerde hoek. Bas van Noortwijk pakte de strafschop erna en Sparta deed wat iedereen voor onmogelijk hield.

Aad (links) viert Het Wonder van Hamburg.

Na 157 officiële wedstrijden in het eerste elftal waren knieproblemen de reden dat Aad officieel moest stoppen als profvoetballer. Na zijn loopbaan bij Sparta speelde hij nog bij de RV&AV Sparta en werd hij trainer in het amateurvoetbal. Ook maakte Aad Andriessen deel uit van de scoutingsstaf van Sparta Rotterdam waarbij hij regelmatig wedstrijden en spelers voor de club ging bekijken.

Sparta Rotterdam rouwt om het verlies van een echte Spartaan. Aanstaande zaterdag speelt de Kasteelclub met rouwbanden ter nagedachtenis aan Aad Andriessen.

In 2018 blikte Aad Andriessen ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de club terug op een legendarische comeback in De Kuip. 37 jaar na dato leek hij nog steeds te genieten van de derbyzege.