fbpx
Home » Mica Pinto alsnog geschorst

Mica Pinto alsnog geschorst

28 september 2021 - 18:00

De onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal heeft Mica Pinto veroordeeld tot een uitsluiting van drie wedstrijden, waarvan één wedstrijd voorwaardelijk, naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens de wedstrijd Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam van 28 augustus jl..

Eerder had de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal Pinto vrijgesproken wegens gebrek aan voldoende bewijs. De tuchtcommissie oordeelde dat het bewijs van het ten laste gelegde ernstig gemeen spel uitsluitend gebaseerd was op VAR-beelden die niet, of niet voldoende, door andere bewijsmiddelen werd ondersteund. Het Reglement Tuchtrechtspraak Betaald Voetbal eist expliciet méér dan één bewijsmiddel. De aanklager betaald voetbal besloot in beroep te gaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie.

Naar het oordeel van de commissie van beroep is wel voldaan aan het bewijsminimum van twee bewijsmiddelen, met name bestaande uit de VAR-beelden en de daarop gebaseerde beoordeling van de scheidsrechter en de verklaring van de tegenspeler. Op grond van deze bewijsmiddelen concludeert de commissie van beroep dat geoordeeld kan worden dat Pinto een tackle heeft ingezet waarbij hij de veiligheid van zijn tegenspeler in gevaar heeft gebracht. De commissie van beroep acht ernstig gemeen spel ten opzichte van een tegenspeler dan ook bewezen.

Beroep niet mogelijk

Zowel de speler als de club zijn verontwaardigd en zeer teleurgesteld over het proces waarbij een speler eerst wordt vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs en dat een aanklager in beroep gaat. Dit is een zeldzaamheid en lijkt in de ogen van Sparta willekeur en een principiële kwestie. Tevens is volgens de club de rol van de VAR discutabel geweest in de bewijslast.

De reglementen staan niet toe dat Sparta nogmaals bezwaar maakt tegen deze onherroepelijke uitspraak, anders had de club en zeker ook Mica Pinto dit gedaan omdat we ons totaal niet kunnen vinden in deze uitspraak.