Home » Sparta begint 2022 met gelijkspel in Leeuwarden

Sparta begint 2022 met gelijkspel in Leeuwarden

16 januari 2022 - 16:29

De Eredivisie werd voor Sparta hervat in Leeuwarden. In de uitwedstrijd tegen SC Cambuur werd duidelijk dat beide clubs last hebben van de Africa Cup. Bij Cambuur werd Issa Kallon gemist en Sparta kon geen beroep doen op haar doelman. Maduka Okoye won zijn eerste twee wedstrijden en is al zeker van de volgende ronde met Nigeria.

Sowieso had trainer Henk Fraser wat wijzigingen in zijn basisopstelling ten opzichte van voor de winterstop. Tim Coremans stond in het doel, Adil Auassar ontbrak vanwege een schorsing, Mica Pinto vanwege een blessure en daarnaast waren er basisplaatsen ingeruimd voor nieuwelingen Adrian Dalmau en Younes Namli. In het geel-blauw kwam Sparta ook een oude bekende tegen, Patrick Joosten maakte de overstap van FC Groningen naar Friesland en begon direct in de basis.

In de eerste twee minuten had Sparta zichzelf een droomstart kunnen bezorgen. De eerste kans was voor Lennart Thy en de tweede, wellicht nog groter, voor Dalmau. Beide keren was er niet voldoende scherpte om af te ronden. Vlak voor het eerste kwartier gespeeld was kreeg Namli een schietkans, maar Sonny Stevens stond op de goede plek en bokste de bal weg. Na ruim 20 minuten spelen kwam Cambuur tweemaal gevaarlijk in de buurt van het Spartaanse strafschopgebied, beide keren eindigde de bal in de veilige handen van Tim Coremans. Na precies een half uur had Lennart Thy de 0-1 op zijn hoofd na een goede voorzet van Aaron Meijers. Sonny Stevens was net op tijd in de hoek om de bal te stoppen en een voorsprong van Sparta te voorkomen.

In de 33e minuut kwam Cambuur op een 1-0 voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerkant van oud-Spartaan Patrick Joosten leek geen probleem voor Tim Coremans. Hij liet de bal echter los en die ging tergend langzaam over de doellijn. Vlak daarna had Patrick Joosten zelf de 2-0 op zijn schoen, maar die inzet ging naast. Sparta ging met een 1-0 achterstand de kleedkamer in.

Na het kwartiertje pauze kwam Giannis Masouras niet meer terug op het veld. Zijn plek werd ingenomen door Laurent Jans. De eerste grote kans van de tweede helft was in de 61e minuut. Fransman Robin Maulun ging diagonaal het strafschopgebied in, maar zijn schot ging voorlangs. In de 70e minuut ging Sparta nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Een goede mogelijkheid via de linkerkant via Meijers. Hij kon zelf schieten, maar koos voor de voorzet op Dalmau. Die kon er net niet bij waardoor Cambuur op voorsprong bleef staan.

In het laatste kwartier ging Sparta op zoek naar de gelijkmaker. Younes Namli werd vervangen door Bryan Smeets. In de 77e minuut ging Laurent Jans er vandoor aan de rechterkant. Zijn voorzet kwam via de kluts bij Dalmau en hij schoot de gelijkmaker achter Stevens. Een minuut later schoot Van Crooij bijna de 1-2 binnen, maar via Stevens werd het een hoekschop.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Sparta Rotterdam (@spartarotterdam)

In de slotfase werd het duel meer open en sloeg de vermoeidheid zichtbaar toe bij diverse spelers. Sparta ging op zoek naar de winnende treffer, maar slaagde daar niet meer in. In de blessuretijd ging het nog bijna mis voor de rood-witten. Uit een hoekschop haalde invaller Emegha de bal van de lijn. Zo begint Sparta het jaar 2022 met een gelijkspel.