fbpx
Home » Sparta onderuit in oefenwedstrijd tegen AZ

Sparta onderuit in oefenwedstrijd tegen AZ

17 april 2024 - 15:17

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag met ruime cijfers verloren in een besloten oefenwedstrijd van AZ. Op het AFAS Trainingscomplex werd het 4-1 voor de gastheren. Namens Sparta was Camiel Neghli vlak na rust trefzeker.

Voor zowel AZ als Sparta staat er dit weekend geen wedstrijd op het programma, omdat beide elftallen niet de finale van de KNVB Beker hebben bereikt. Sparta besloot in deze wedstrijd om de wissels van afgelopen zaterdag speeltijd te geven en de basiself van die wedstrijd thuis te laten. Daardoor zagen we vanmiddag onder meer Jonathan de Guzman, Rick Meissen en Charles-Andreas Brym in de basis. Django Warmerdam maakte na maanden blessureleed zijn rentree. Bij AZ verschenen er wel basisspeler aan de aftrap. Oud-Spartaan Sven Mijnans, Ruben van Bommel, Riecheldy Bazoer en David Møller Wolfe waren hier voorbeelden van.

Tekst gaat verder onder de foto.

Sparta kende een dramatische start en keek al na drie minuten tegen een achterstand aan. Na een lange bal van Sven Mijnans had Ibrahim Sadiq een vrije doorgang naar doelman Youri Schoonderwaldt. De aanvaller hield het overzicht en bood Ruben van Bommel een niet te missen kans. Alhoewel de aanvaller nog meer moeite dan verwacht had voor het lege doel, tekende hij wel voor de 1-0. Niet veel later had Sparta wat terug kunnen doen, toen Charles-Andreas Brym zich langs Alexandre Penetra worstelde. Via doelman Hobie Verhulst en de lat viel de 1-1 echter niet. Uit de daaropvolgende hoekschop van Jonathan de Guzmán kopte Tijs Velthuis net naast.

Tekst gaat verder onder de foto.

AZ bleef de betere in Wijdewormer, maar de volgende grote kans was echter voor Sparta, waarbij Brym opnieuw het eindstation was. Ditmaal bereikte Sergi Rosanas de spits, die zijn kopbal onschadelijk gemaakt zag worden door Verhulst. Aan de andere kant liet AZ een grote kans op 2-0 onbenut. Schoonderwaldt keerde een poging vanaf de rand van het strafschopgebied van Myron van Brederode. Niet veel later verdubbelde AZ de marge echter alsnog. Aan de rechterkant van het veld vond Sadiq na een goede bal van Mijnans ruimte voor zijn schot. Via de lat liet hij Schoonderwaldt kansloos: 2-0. In het laatste kwartier van de eerste helft zagen we weinig van Sparta tegen het sterkere AZ, dat op 3-0 had kunnen komen. Tiago Dantas zette Mijnans alleen voor Schoonderwaldt, die redde. Vervolgens legde de middenvelder annex aanvaller de bal terug op Van Bommel, maar hij schoot hoog over. Daardoor zochten beide elftallen de kleedkamers op met een 2-0 tussenstand.

Tekst gaat verder onder de foto.

Die tussenstand stond in de tweede helft niet lang op het scorebord. Sparta, dat halverwege debutant Ayoni Santos, Jay den Haan en Aymane Bais bracht, kwam flitsend uit de startblokken en maakte de aansluitingstreffer. Het was Camiel Neghli die in de korte hoek Rome-Jayden Owusu-Oduru passeerde. Vervolgens gebeurde er weinig meer, AZ nam het meeste initiatief, terwijl Sparta loerde op de counter. Zo’n omschakelingsmoment diende zich na ruim een uur spelen aan. Brym werd diep gestuurd en zette Hamza el Dahri in scoringspositie. De middenvelder vond echter Owusu-Oduru op zijn weg. Eén minuut later sloeg AZ aan de andere kant direct toe. Sven Mijnans passeerde met een heerlijke actie twee Spartanen en vond de verre hoek: 3-1.
Tekst gaat verder onder de foto.

Een kwartier voor tijd had Mees de Wit de oefenwedstrijd in het slot kunnen gooien. De linksback was mee opgekomen en wilde Schoonderwaldt verschalken in de korte hoek. De goalie was echter attent en kon zijn inzet pareren. Tien minuten voor tijd moest Schoonderwaldt echter alsnog vissen. Van Brederode draaide handig weg bij zijn directe tegenstander en krulde de bal fraai in de verre hoek: 4-1. In de 82e minuut leek Van Brederode ook nog voor zijn tweede van de middag te tekenen, maar Rick Meissen en de lat voorkwamen dat. In de slotseconden was Aymane Bais dicht bij zijn tweede doelpunt in zijn tweede oefenwedstrijd bij het eerste elftal. Nadat de aanvaller al scoorde bij zijn debuut tegen Congo, kopte hij nu op de paal.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo bleef het bij 4-1 in Wijdewormer, waarin de kanttekening gemaakt moet worden dat AZ wél basisspelers  gebruikte in tegenstelling tot Sparta. Vanaf volgende week gaat het vizier weer op de competitie bij Sparta, dat volgende week zondag FC Volendam ontvangt.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Youri Schoonderwaldt, Sergi Rosanas, Rick Meissen, Tijs Velthuis, Django Warmerdam (46. Jay den Haan), Jonathan de Guzmán (46. Ayoni Santos), Camiel Neghli (73. Delano Vianello), Dylan van Wageningen (46. Aymane Bais), Charles-Andreas Brym, Hamza el Dahri, Rayvien Rosario