fbpx
Home » Sparta wil dadergerichte aanpak bij wangedrag

Sparta wil dadergerichte aanpak bij wangedrag

25 februari 2023 - 13:00

Sparta Rotterdam is uitermate teleurgesteld dat de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht gisterenavond tijdelijk is onderbroken door scheidsrechter Joey Kooij vanwege het gooien van voorwerpen richting het speelveld. Dit gedrag hoort niet thuis in voetbalstadions en wat Sparta Rotterdam én haar supporters betreft zeker niet op Het Kasteel. Het familiaire karakter en de ongedwongen sfeer, waardoor we als Sparta zo onderscheidend zijn, staat hoog in het vaandel en onacceptabel gedrag dient direct te worden bestraft.

Dadergerichte aanpak

De club heeft een dadergerichte aanpak altijd op de eerste plaats staan zodat ruim 10.000 supporters op de tribune zo min mogelijk last hebben van een handvol individuen die zich niet kunnen gedragen. In samenwerking met onze ketenpartners zoals Politie, OM en het Taskforceteam van de KNVB zullen camerabeelden worden bekeken zodat de daders geïdentificeerd worden en er een landelijk stadionverbod inclusief bijbehorende boete kan worden opgelegd. Ook de eventuele schade die de club leidt vanwege boetes van de KNVB zullen op de daders worden verhaald.

Stadionverboden

“We moeten constateren dat er een trend gaande is in het betaald voetbal waar zelfs Sparta mee te maken heeft. Weliswaar in mindere mate dan de grotere incidenten die we de afgelopen periode zien in de diverse stadions, maar we sluiten de ogen er niet voor dat het aantal stadionverboden ook bij Sparta aan het stijgen is,” aldus directeur Manfred Laros.

Recent heeft Sparta helaas weer zes stadionverboden moeten opleggen, wat laat zien dat de club dadergericht te werk gaat. Deze stadionverboden zijn onder andere voor het gooien van voorwerpen/vloeistoffen, binnendringen stadion zonder toegangsbewijs, bejegenen van veiligheidspersoneel en discriminerende uitlatingen. Ook zijn er nog diverse personen in afwachting van definitieve identificatie waarbij de club onderzoekt of er foto’s gepubliceerd kunnen worden van de daders, waarbij zij in eerste instantie gedeeltelijk onherkenbaar worden gemaakt, zodat zij zichzelf kunnen melden.

Manfred Laros: “Dat de club zo ver wil gaan laat zien dat wij wangedrag uiterst serieus nemen en dit zo veel als mogelijk willen uitbannen. De personen die zich niet kunnen gedragen horen wat ons betreft niet thuis op Het Kasteel. De club heeft de afgelopen periode al tienduizenden euro’s extra geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen zoals extra hekken, afscheidingen en extra camera’s. In de komende maanden gaan we noodgedwongen nog een stap verder door versneld te investeren in extra camera’s. Dit alles doen we zodat generieke maatregelen, zoals het sluiten van horecapunten tijdens de wedstrijd, het verbieden van staan in de gracht en het ophangen of laten hangen van netten achter het doel kunnen worden voorkomen.”

In de komende dagen gaat de club in overleg met de veiligheidspartners en met het bestuur van de Supportersvereniging waarbij bovenstaande zaken prioriteit hebben en voorop staat dat de daders bekend worden en bestraft met een verbod tot het bezoeken van wedstrijden van Sparta.