fbpx
Home » Sparta wint in besloten trainingswedstrijd van beloften Congo

Sparta wint in besloten trainingswedstrijd van beloften Congo

07 september 2023 - 14:03

Vanmiddag heeft Sparta Rotterdam in een besloten trainingswedstrijd gewonnen van de beloften van Congo. De Kasteelheren stonden halverwege al met 2-0 voor dankzij goals van Charles-Andreas Brym en Mehmet Yüksel. Uiteindelijk eindigde het op Het Kasteel in 3-2, waarbij het slotakkoord kwam van debutant Aymane Bais.

Deze week staat in het teken van interlandvoetbal, waardoor Sparta niet in actie komt in competitieverband. Daardoor was vandaag een ideaal moment om de wisselspelers van afgelopen vrijdag speelminuten te geven in een trainingswedstrijd. Dat deed trainer Jeroen Rijsdijk dan ook, want slechts één speler stond in de basis, die afgelopen vrijdag ook aan de aftrap verscheen in de wedstrijd tegen N.E.C. (1-1). Dat was Camiel Neghli, die ditmaal als aanvallende middenvelder speelde. Voor de rest stonden er tien andere namen op het veld, waarbij Pelle Clement de aanvoerdersband droeg. Verder was er ook een basisplaats voor Mehmet Yüksel, die vorige week zijn officiële debuut maakte. Bij de beloften van Congo speelde Metinho vanaf de aftrap mee.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers, want Noah Ndeke was aan de rechterkant van het veld doorgebroken. Namens de beloften van Congo schoot de aanvaller echter ruim over. Na iets meer dan tien minuten spelen was Congo een stuk kansrijker. Jordy Kuange legde vanaf twintig meter van het Spartaanse doel aan om te schieten, maar Delano van Crooij doorstond zijn eerste test keurig en redde. Eén minuut later waren er kansen voor Sparta. Eerst stuurde Sergi Rosanas Camiel Neghli diep, die de bal neerlegde voor Pedro Alemañ. De Spanjaard schoot op de rand van het strafschopgebied echter naast. Doordat Congo de daaropvolgende doeltrap inleverde, had Charles-Andreas Brym een halve minuut later de 1-0 op zijn schoen. De rappe Canadees schoot na een goede actie echter voorlangs.

De wedstrijd was in evenwicht op Het Kasteel, waarbij Sparta wel iets meer de bal had, maar dat niet direct leidde tot grote kansen. Na de drinkpauze was het zelfs Metinho die namens Congo nog even kansrijk was, maar Delano Vianello maakte zijn schot onschadelijk. In de 33e minuut kwam Sparta plots op voorsprong. Een afgeslagen hoekschop kwam bij Pelle Clement terecht, die Rick Meissen in het strafschopgebied vond. De verdediger bereikte Brym, die keurig afdrukte: 1-0. Twee minuten later was Congo dicht bij de 1-1, toen Ndeke de bal meegaf aan Moise Botulamu. De spits zag zijn poging in het zijnet eindigen. Vijf minuten voor de rust scoorde Sparta aan de andere kant wel. Doelman Yohann Bopaka ging onder een hoekschop van Agustin Anello door, waarna de bal terecht kwam bij Mehmet Yüksel. De aanvaller kon bij de tweede paal de 2-0 op het scorebord zette. Op slag van rust probeerde Botulamu Congo nog terug in de wedstrijd te brengen, maar uitstekend verdedigend werk van Meissen voorkwam de 2-1.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Daardoor zocht Sparta met een comfortabele voorsprong de kleedkamer op. Uit die kleedkamer kwamen negen dezelfde spelers naar buiten voor de tweede helft. Delano Vianello en Mehmet Yüksel zagen we niet meer terug en maakten plaats voor Max de Ligt en Aymane Bais. Laatstgenoemde maakte zijn officieus debuut. Het waren de beloften van Congo dat in de openingsfase van de tweede helft de eerste kansen kreeg. Eerst gaf Noah Sadiki de bal mee aan Botulamu, maar voorkwam Van Crooij met een uitstekende redding de 2-1. Vervolgens had Ndeke de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar ging zijn inzet ruim naast. Tussendoor kreeg Sparta de beste kans. Clement stuurde met een goede steekpass Alemañ diep, die Neghli bediende. De middenvelder zag van dichtbij dat zijn schot door Mohamed Camara op de doellijn werd weggekopt. Zo bleef de 3-0 uit en scoorde Congo na een uur spelen aan de andere kant wel. Arthur Inaka stond koud in het veld toen Sadiki een vrije trap op zijn hoofd legde. De invaller stuurde de bal vervolgens naar de verre hoek: 2-1. Vijf minuten later had een andere invaller voor de 2-2 kunnen zorgen. Prince Mombong kon uithalen, maar schoot recht op Van Crooij af. Vervolgens kreeg Sparta in de persoon van Neghli een veel betere kans. Via Clement en Brym kwam de bal terecht bij hem, maar van dichtbij stuitte Neghli op Bokapka.

Doordat de marge slechts één was, was de wedstrijd allerminst beslist. Een kwartier voor tijd hielp Bais Sparta een handje op weg. De debutant was het eindstation van een flitsende aanval en schoot de 3-1 tegen de touwen. In de slotfase probeerde Congo de spanning nog terug te brengen in de wedstrijd, maar Sparta hield vrij eenvoudig stand. Karim Ilunga kon nog wel voor gevaar zorgen bij de beloften van Congo, maar zag zijn schot ruim over gaan. In de blessuretijd was er een betere kans voor Ilunga, maar Van Crooij ranselde zijn poging uit de hoek. Uit de daaropvolgende hoekschop scoorde Congo in de 94e minuut alsnog. Sparta kreeg de bal niet weg, waardoor Inaka afdrukte: 3-2. Hierna was er geen tijd meer voor de Afrikanen om de gelijkmaker af te dwingen.

Daardoor eindigde het op Het Kasteel in 3-2 in het voordeel van Sparta. Vanaf maandag gaan de rood-witten toewerken naar de ontmoeting met AZ. Volgende week zondag staat die wedstrijd in Alkmaar op het programma.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Delano van Crooij, Sergi Rosanas, Rick Meissen, Delano Vianello (46. Max de Ligt), Djevencio van der Kust, Pelle Clement, Mehmet Yüksel (46. Aymane Bais), Pedro Alemañ, Charles-Andreas Brym, Camiel Neghli, Agustin Anello