Home » Voormalig trainer Mircea Petescu overleden

Voormalig trainer Mircea Petescu overleden

zondag 16 december 2018 - 15:14

Sparta Rotterdam heeft het bericht ontvangen dat voormalig trainer Mircea Petescu is overleden. De Roemeense oefenmeester is 75 jaar geworden.

Petescu begon in 1978 op Het Kasteel en die start ging niet vlekkeloos. De Roemeen is pas 35 jaar oud als hij aan het roer staat in Rotterdam-West en heeft Louis van Gaal meegenomen. Hij ziet in de lepe en ervaren Van Gaal een leider, zowel binnen als buiten het veld. De start van zijn eerste seizoen was moeizaam en Louis van Gaal zegt in VI het volgende: “Het is voor Petescu natuurlijk moeilijk om het goed te doen na Cor Brom. Sparta heeft altijd trainers gehad die van hard werken houden. Geen tactisch gepraat, maar de mouwen opstropen. Petescu is totaal anders.” Het komt dat eerste seizoen uiteindelijk goed met Sparta en de prestaties.

De afgestudeerd ingenieur is in 1973 gevlucht uit Roemenië, is filosofisch ingesteld, houdt van gestileerd voetbal en is gefascineerd door tactiek. Iets dat onderstreept wordt door andere spelers uit die tijd.

Pim Verbeek in het jubileumboek van Sparta Rotterdam over de voormalig trainer: “Petescu heeft mij enthousiast gemaakt voor het trainersvak. Die man was zijn tijd ver vooruit met zijn typisch Oost-Europese benadering. Hij leerde je passen en trappen en meedenken over tactiek. Petescu ging ook tegenstanders analyseren. Dat deed in die tijd geen enkele andere trainer. Bij Sparta moesten ze wel wennen aan zijn moderne opvattingen.”

In zijn eerste seizoen eindigt hij met Sparta op de zesde plaats in de Eredivisie. In zijn tweede seizoen wordt hij in januari opgevolgd door Hans Kraay sr. die al na enkele dagen plaats maakt voor Joop Brand. Die maakt het seizoen 1979-1980 vervolgens af nadat Hans Eijkenbroek tussentijds de leiding had overgenomen.

Sparta Rotterdam wenst de nabestaanden van Mircea Petescu veel sterkte toe bij dit verlies.

Juni 1978 – Stuart Parker tekent zijn contract in de oude bestuurskamer van Het Kasteel. Floor Bouwer, Hans Sonneveld en Mircea Petescu kijken toe.