fbpx
Home » Sparta en Ajax versterken elkaars jeugdopleiding

Sparta en Ajax versterken elkaars jeugdopleiding

30 juni 2019 - 10:30

De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam is genomineerd voor de beste jeugdopleiding van Nederland. In 2009, precies 10 jaar geleden, won Sparta deze prijs voor het laatst. Daarna waren het met name Feyenoord en Ajax die deze prestigieuze titel mochten voeren. Dit jaar is Sparta genomineerd samen met de topclubs Ajax en PSV. Het is volgens directeur Manfred Laros een stimulans voor een bewuste beleidskeuze. In dit interview met Sparta’s directeur én Hoofd Jeugdopleiding Dolf Roks bespreken we de ontwikkelingen binnen de jeugdopleiding en gaan we ook verder in op het partnership met Ajax.

Laten we maar gelijk ingaan op jouw uitspraak. Waarom is de nominatie terecht?
Manfred Laros: “Voorafgaand aan het seizoen maken wij de keuze om maximaal te investeren in onze jeugdopleiding. Dat is financieel een aanzienlijke uitdaging, doordat Sparta deze investering gedurende dat seizoen terug dient te verdienen. Uiteindelijk blijkt dat over een periode van meerdere seizoen deze beleidskeuze loont. Als eerste natuurlijk sportief door het hoge aantal spelers dat doorstroomt richting de selectie en daarnaast financieel, door de opbrengsten die Sparta ontvangt van allerlei direct gerelateerde transferinkomsten, waaronder doorverkooppercentages en opleidingsvergoedingen. Mede hierdoor beschouw ik de nominatie voor onze jeugdopleiding als een stimulans voor deze bewuste investering.”

Dolf, wil jij daar nog iets aan toevoegen?
“Kijk maar naar het Nederlands Elftal. Daar zie je vier, soms vijf, spelers in het Oranje lopen die uit de opleiding van Sparta Rotterdam komen. Dat is voor de buitenwacht wellicht wel het beste voorbeeld. Maar los daarvan moet je niet vergeten dat de mensen die voor de jeugdopleiding werken een ontzettend hoog rendement halen. Van vrijwilliger, jeugdtrainer tot het management van de jeugdopleiding; iedereen is bezig om een topprestatie neer te zetten. Vergeet ook niet de opleidingspartners. Wij werken bijvoorbeeld onder andere samen met Excelsior Maassluis, dat twee jaar geleden gekozen is tot beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal. Vorig jaar was dit Westlandia, ook redelijk in de buurt. Zij werken weer samen met Ajax.“

Dolf Roks: “Partnership met Ajax Jeugdopleiding is een win-win situatie voor Sparta”

Je noemt Ajax. Dat is een ander belangrijk onderwerp buiten en binnen de club. Hoe is de samenwerking met Ajax tot stand gekomen?
Roks: “In 2014 was er al een eerste oriënterend gesprek. In die periode hebben we met meerdere clubs gesproken. Ook met Feyenoord, maar dat bleek tot tweemaal toe geen goede combinatie. PSV kwam in eerste instantie met het voorstel om ons op te nemen in een bestaand netwerk met clubs. Dat vonden we niet goed genoeg. Vorig jaar is het contact met Ajax weer geïntensiveerd, nadat zij een aantal jeugdspelers van Sparta wilde overnemen, waar gezien de leeftijd geen reglementaire vergoeding voor verschuldigd was. In mijn gesprekken met Marc Overmars hebben we het toen gehad over deze situatie en Ajax gaf daarbij aan dat ze graag zien dat de opleiding van Sparta ook bij de beste van Nederland blijft horen. Dan is het niet logisch dat spelers zonder enige vergoeding vertrekken. We zijn opnieuw gaan praten en toen bleek dat een partnership een serieuze mogelijkheid was. Dat hebben we vervolgens uitgewerkt, waarbij voor Sparta voorop moest staan dat onze opleiding er beter van moest worden. Niet alleen door het inperken van het aantal spelers dat gratis de overstap kan maken naar Ajax, maar ook organisatorisch bij Sparta: het vergroten van de vijver qua talent door gebruik te maken van de jeugdscouting van Ajax, waardoor wij meer en betere spelers kunnen binnenhalen.”

Wat zijn de voordelen voor Sparta?
Manfred Laros: “Laten we nogmaals benadrukken dat we uitsluitend samenwerken in de jeugdopleiding. Ajax heeft geen enkel recht om zich te mengen in ons beleid, onze besluitvorming, op geen enkel gebied. Het is puur een voetbaltechnische samenwerking voor jeugd tot en met 15 jaar op het gebied van opleiding, training en scouting. Het voordeel voor Sparta is, dat het vertrek van talent naar Ajax ingeperkt wordt (maximaal drie spelers per jaar) en dat Sparta een vaste vergoeding ontvangt, die zij direct in haar jeugdopleiding investeert. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over eventuele doorverkooppercentages.”

Dolf Roks: “Daarnaast kunnen jeugdspelers van Ajax de overstap terug maken naar Sparta, zonder dat wij daar een vergoeding voor hoeven te betalen en wellicht wel het belangrijkste is, dat wij gebruikmaken van het netwerk van Ajax. Zij hebben het grootste scoutingsnetwerk in Nederland en spelers die voor ons interessant zijn in de regio worden door de scouts van Ajax gedeeld met ons. De eerste concrete voorbeelden zijn er al.”

Manfred Laros: “Nominatie beste jeugdopleiding is stimulans voor bewuste beleidskeuze”

Er zijn natuurlijk ook voordelen voor Ajax?
Dolf Roks: “Door dit partnership vergroot Ajax het geografisch gebied aanzienlijk. Niet alleen Noord-Holland en Zuid-Holland, maar ook Zeeland is een interessant gebied. Daarom werken wij natuurlijk ook samen met goede amateurclubs in onze regio en JVOZ in Zeeland. Ajax heeft dus het recht om maximaal drie jeugdspelers over te nemen per jaar, waar dit normaal gesproken onbeperkt was. Wij houden ze natuurlijk het liefst bij Sparta en zullen daar ook alles aan doen. Echter, pas vanaf het moment dat een jeugdspeler 16 jaar wordt, kunnen wij ze wettelijk en reglementair een contract aanbieden. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt.”

Je hebt het een aantal malen gehad over jeugdscouting. Hoe verloopt dat in de praktijk?
Dolf Roks: “Ajax heeft veel meer scouts dan wij. Daarom hebben zij veel meer spelers in beeld. Wij wisselen namen uit. Wat voor Ajax géén ‘9’ is, maar een ‘8’, kan voor Sparta zeer interessant zijn. Daarnaast is het ook zo dat de aantrekkingskracht van de Sparta Jeugdopleiding groter is door samen met Ajax op te trekken. Jeugdspelers die een keuze kunnen maken tussen meerdere BVO’s kiezen nu wellicht eerder voor Sparta dan voor een andere club.”

Artikel gaat verder onder de foto

Het weghalen van talent blijft een probleem?
Dolf Roks: “Absoluut. Daarin noemen we ook gewoon man en paard. Feyenoord heeft drie spelers van 7 jaar benaderd de afgelopen periode. Dat is gekkenwerk, spelers van 7 jaar vragen om over te stappen naar een andere club. Op die leeftijd moet plezier voorop staan, moet je de sociale omgeving stabiel houden en de prestatieve druk niet op een dergelijke manier doordrukken. Die regelgeving is niet goed. Je merkt dat clubs perse op zeer jonge leeftijd spelers benaderen, zodat er geen vergoeding betaald hoeft te worden. Dat is niet in het belang van clubs die een goede jeugdopleiding willen houden. Hier ageren wij als Sparta zeer regelmatig tegen en het wordt tijd dat de regelgeving hieromtrent eindelijk aangepast gaat worden.”

Manfred Laros: “De clubs hebben dit op de agenda staan. Er lijkt nieuw beleid in de maak, mede vanuit de zogeheten ‘Veranderagenda’ van de Eredivisie. Die nieuwe regels zijn ook van invloed op ons beleid en ook op de samenwerking met Ajax. Maar tot op heden zijn wij tevreden en zien wij veel voordelen. Medio volgend jaar gaan we een eerste officiële evaluatie doen met Ajax.”

Het lijkt erop dat ook andere clubs het belang hiervan gaan inzien, getuige bijvoorbeeld de uitspraken kort geleden van het hoofd jeugdopleiding van FC Utrecht dat zij hier ook last van hadden.
Dolf Roks: “Nogmaals, ik hoop dat die regelgeving aangepast gaat worden en dat ook bijvoorbeeld FC Utrecht hier aan meewerkt, maar laten we ook niet vergeten, dat zij dit seizoen ook een poging hebben ondernomen om bij ons een jeugdspeler weg te halen. Het is echter wel een signaal dat mensen die in het verleden bij topclubs hetzelfde deden nu bij iets kleinere clubs ook meemaken hoe vervelend het kan zijn als de beste talenten vertrekken.

Tot slot, wat zijn de speerpunten voor de komende periode bij de jeugdopleiding?
Dolf Roks: Het is bekend dat de verbouwing van ons RMC Jeugdcomplex een belangrijk item is. De noodzaak is hoog, het complex moet weer toekomstbestendig worden. Daarnaast zijn we in ons personeel aan het investeren. We willen en krijgen steeds meer specialisten in plaats van generalisten. We hebben nu ook de belangrijke stap gemaakt door een Hoofd Jeugdscouting aan te stellen en daarnaast gaan we nog meer tijd en energie steken in het samenwerken met amateurclubs.”