Home » Sparta verliest met 4-2 in de Johan Cruijff ArenA

Sparta verliest met 4-2 in de Johan Cruijff ArenA

21 februari 2021 - 21:55

Op de dag dat er voor het eerst in vijf maanden tijd weer beperkt publiek bij een betaald voetbalwedstrijd was (1100 toeschouwers bij NEC – De Graafschap) speelde Sparta Rotterdam in een compleet verlaten Johan Cruijff ArenA de uitwedstrijd bij Ajax. Het jaarlijkse bezoek aan de koploper is voor Sparta eigenlijk altijd een verplicht nummer in het competitieschema. Dat komt met name door de resultaten die Sparta in de hoofdstad kan overleggen. De laatste overwinning in de Eredivisie dateert van 1989 toen Gerald Sandel en Edwin Vurens de doelpuntenmakers waren voor de Rotterdammers en Sparta met 1-2 zegevierde in stadion De Meer.

Trainer Henk Fraser kon geen beroep doen op aanvoerder Adil Auassar die vorige week geblesseerd is geraakt in het duel tegen Fortuna Sittard. Daarentegen keerde Bart Vriends terug in de formatie van de Rotterdammers die gezien de basisopstelling extra verdedigende krachten wilde verenigen. Met een vijfmansdefensie en Abdou Harroui ervoor als controlerende middenvelder was het strijdplan van Sparta op voorhand duidelijk. Schade beperken en proberen via de omschakeling tot kansen te komen.

Dat was bijna succesvol voor de Spartanen in de eerste minuut. Het schot van Smeets werd net op tijd geblokkeerd door de defensie van Ajax en leverde een hoekschop op. In de tiende minuut had Sparta drie acties op rij waarin het voor het doel van Maarten Stekelenburg kwam. Smeets kreeg de bal op een presenteerblaadje van Pinto, maar kon niet goed achter de bal komen. Even later schoot Harroui van buiten het strafschopgebied, maar de bal kwam precies bij de Ajax-doelman in zijn handen. In de veertiende minuut was het verzet van Sparta gebroken, de eerste de beste mogelijkheid werd benut door de koploper. Tadic gaf de bal perfect voor op Haller, die simpel kon binnentikken. Slechts tien minuten later verdubbelde Ajax de score. Waar hij de eerste goal nog goed was voor een assist, was Tadic nu zelf de doelpuntenmaker. De assist was dit keer, wederom vanaf de linkerkant, van Antony. Echter zag Allard Lindhout vanaf een beeldscherm in Zeist dat er buitenspel aan vooraf ging waardoor Sparta iets langer in de wedstrijd bleef. Dat leverde na iets meer dan een half uur spelen weer een klein offensief op van Sparta waarbij Smeets net niet Thy bereikte en Harroui wederom van afstand het Ajax-doel onder vuur nam. Wederom was het Stekelenburg die op de juiste plek stond.

In de 38e minuut werd het alsnog 2-0 voor de thuisclub. Een diepe bal van Daley Blind kwam bij, de net niet buitenspel staande, Haller die de voorsprong alsnog verdubbelde. Vlak voor rust had Daley Blind nog de 3-0 op zijn schoen, maar Okoye stond zijn mannetje. Vanwege de VAR-momenten toonde vierde official Clay Ruperti dat er drie extra speelminuten werden toegevoegd aan de eerste helft. Die extra tijd duurde net één overtreding van Jeffry Fortes te lang. Uit de vrije trap die volgde kogelde Per Schuurs de 3-0 binnen met het laatste balcontact van de eerste helft.

Trainer Henk Fraser gooide de boel flink om direct na rust. Hij wisselde vier spelers tijdens de pauze, een unicum in de historie van het betaald voetbal bij Sparta. Mario Engels, Laros Duarte, Danzell Gravenberch en Sven Mijnans kwamen in het veld voor Dirk Abels, Bart Vriends, Bryan Smeets en Deroy Duarte. Nog geen vijf minuten later werd het 4-0 via Kudus, op aangeven van Tadic.

In de 53e minuut deed Sparta iets terug. Invaller Danzell Gravenberch liep door de defensie van Ajax, met de bal aan de voet, en werd door niets en niemand afgestopt, 4-1. Hoewel de gedachten heel even terug gingen naar de wedstrijd Sparta – AZ eerder dit seizoen, bleek dit toch ijdele hoop. Ajax bleef het overwicht hebben op het veld en Okoye moest meerdere keren reddend optreden, onder andere op schoten van invallers Neres en Klaassen. In de laatste fase van de wedstrijd was het Ajax dat nog aandrong via invaller Idrissi, maar tot de 80e minuut gebeurde er niet veel meer in de Johan Cruijff ArenA. Danzell Gravenberch was in de 83e minuut nog bijna trefzeker met een schot van randje strafschopgebied. Stekelenburg keek de bal net langs de paal. Twee minuten later nog een prima aanval van Sparta, uiteindelijk was het Sparta’s vijfde invaller Wouter Burger die over het doel van Stekelenburg schoot. In de laatste minuut van de wedstrijd scoorde Danzell Gravenberch zijn tweede doelpunt van de avond waardoor de eindstand op 4-2 werd gezet.

Sparta Rotterdam werkt komende week toe naar het thuisduel met Willem II, aanstaande zondag om 12:15 uur.