fbpx
Home » Alex Pastoor brengt Sparta knap terug in Eredivisie, maar gaat ook door zijdeur af

Alex Pastoor brengt Sparta knap terug in Eredivisie, maar gaat ook door zijdeur af

29 december 2021 - 13:19

In de rubriek Kasteelkanjers wordt het vizier gericht op oud-spelers en ex-trainers die het rood-witte shirt extra glans hebben gegeven. In de rij der memorabele smaakmakers belicht Louis Du Moulin ditmaal de enige echte Alex Pastoor, de trainer die in april 2016 terugbrengt in de Eredivisie, maar nog voor de kerst van 2017 bij gebrek aan succes wordt ontslagen.

Alex Pastoor (1966) is als trainer van Excelsior op zondag 16 mei 2010 verantwoordelijk voor de (tweede) degradatie van Sparta. Dat voor de Spangenaren trieste lot is het gevolg van de bizarre ontknoping van het laatste play-offsduel tegen de Kralingers: nadat Rydell Poepon in de 93e minuut de roodwitten  van Aad de Mos eindelijk een op een 1-0 voorsprong heeft gezet, het volle Kasteel is ontploft, maakt Excelsior in de laatste seconden als gelijk door Guyon Fernandez, waardoor de Woudesteiners promoveren en Sparta in diepe rouw wordt gedompeld.

Volle overtuiging
Dik vierenhalf jaar later is het de Kasteelclub nog steeds niet gelukt om zich aan de Jupiler League te ontworstelen en weer de vertrouwde Eredivisie te bereiken. Na het voortijdige vertrek van Gert Kruys (even opgevolgd door Peter van den Berg) is de hoop gevestigd op voormalige kwelgeest Alex Pastoor, die eerder in het seizoen het hoofdtrainerschap van AZ van Marco van Basten mocht overnemen, maar vervolgens is ontslagen, naar later is gebleken op verkeerde gronden.

De geboren Amsterdammer uit Groet (N-H) tekent op Spangen voor anderhalf jaar in de volle overtuiging bij Sparta te zullen slagen. De resterende tweede seizoenshelft wijst daar evenwel nog niet op, want de play-offs worden niet gehaald.

Kampioen tegen Jong Ajax
Maar, in de nieuwe jaargang is de Pastoorbrigade met fris en fruitig voetbal wel de baas van de Jupiler League. Reeds op maandag 11 april kan de kampioenswedsrijd worden gespeeld tegen Jong Ajax, dat op een afgeladen Kasteel aantreedt met onder anderen André Onana, Frenkie de Jong en Donny van de Beek. De buit wordt sbinnengehaald dankzij doelpunten naam van Loris Brogno, Michel Breuer en Sherjill Mac-Donald. Hoezeer Sparta in de ‘pilscompetitie’ heeft overheerst wordt aan het einde van de rit nog eens bevestigd met persoonlijke prijzen (Gouden Stieren) voor topscorer Thomas Verhaar (beste speler), Denzel Dunfries (grootste talent) én Alex Pastoor (beste trainer).

Mathias Pogba
Sparta is terug en vast van plan op het hoogste niveau te blijven acteren. Dat lukt in het daaropvolgende seizoen ook door kordaat 34 punten bijeen te sprokkelen. Mooiste zege is die op zondag 5 maart 2017 thuis tegen ‘grote broer’ Feyenoord, waarbij Mathias Pogba met een magnifieke kopbal reeds in de eerste minuut tekent voor de 1-0 en alle rood-witten tot het laatste fluitsignaal met succes als leeuwen blijven vechten voor het behoud van die voorsprong. Beslist ook vermeldenswaard: het doorstoten in de jacht op de KNVB-beker tot in de halve finale, waarin het Vitesse van Henk Fraser net even slagvaardiger is (1-2).

Eigengereide beslissingen
In seizoen 2017-2018 komt Sparta nog voor de winterstop in zwaar weer terecht, waardoor Alex Pastoor steeds meer onder druk komt te staan. Daarnaast heeft de bazige Kasteelheer zich niet populair gemaakt met een aantal eigengereide beslissingen. Zoals het onverwacht afdanken van de bij vele supporters geliefde kuitenbijter op het middenveld Mart Dijkstra en het door niemand begrepen vervangen van toegewijde teammanager Jaap Sneep.

Abrupt einde tijdperk
Aan het ‘tijdperk Pastoor’ komt op zondag 17 december 2017 een abrupt einde als Sparta thuis een ongenadig pak slaag krijgt van Feyenoord: de 0-7 is voor de Kasteelclub de grootste nederlaag ooit op Spangen. Pastoor verdwijnt, ‘good old’ Dick Avocaat komt om de dreigende degradatie af te wenden, wat niet zal lukken.

Met het imago van toptrainer (in de dop) is het in Nederland voor Pastoor dan wel gedaan, het plezier in het vak zal hij terugvinden in Oostenrijk bij SC Rheindorf Altach. Maar, ook daar zal hij voortijdig (eind februari 2021) moeten opstappen. Zijn nieuwe halteplaats is straks Almere City, waar hij na de jaarwisseling aan de slag gaat als opvolger van zijn goede vriend Gertjan Verbeek.