fbpx
Home » AZ maatje te groot voor Sparta

AZ maatje te groot voor Sparta

17 september 2023 - 18:36

Omdat Sparta Rotterdam twee weken geleden op een gelijkspel bleef steken tegen N.E.C. was het vandaag geen duel tussen koploper Sparta en runner-up AZ. AZ was tot gisterenmiddag namelijk de koploper van de Eredivisie en Sparta staat in de sub-top van de Eredivisie.

Trainer Jeroen Rijsdijk kon geen beroep doen op Sergi Rosanas en Mike Eerdhuijzen. Verder is de selectie van Sparta fit en inzetbaar. Pelle Clement kreeg in Alkmaar de voorkeur boven Neghli. Verder waren het de bekende namen in het paarse tenue.

Sparta kwam flitsend uit de startblokken, al in de eerste minuut kregen de Rotterdammers een hoekschop. Koki Saito kreeg de bal van De Guzman, maar zijn schot werd goed gekeerd door doelman Ryan. Sparta kreeg de tweede mogelijkheid ook nog binnen het eerste kwartier. Koki Saito was wederom de afzender van het gevaar, maar zijn schot was niet hard genoeg in de hoek om Ryan te verrassen. AZ stelde daar niet veel tegenover. Het grootste gevaar kwam van oud-Spartaan Sven Mijnans die het zijnet raakte.

In de 18e minuut was het bij de eerste de beste kans wel raak voor AZ. Dani de Wit werd voorafgaand aan het duel al gehuldigd vanwege zijn 150e wedstrijd voor AZ en kon dit vieren met de openingstreffer. Hij kreeg alle ruimte van Sparta om uit te halen en Nick Olij te passeren. Het duurde slechts 90 seconden voordat de voorsprong verdubbeld werd via Vangelis Pavlidis. HIj draaide knap weg van Vriends en schoot via de binnenkant van de paal raak. Sparta had weinig in te brengen na de 2-0 en vlak na rust had het mazzel dat de 3-0 werd gescoord uit buitenspelpositie.

Jeroen Rijsdijk had één wijziging aangebracht in de rust en dat betekende het debuut van Djevencio van der Kust in het Sparta-shirt. Hij verving Django Warmerdam op de linksbackpositie. Sparta mocht van geluk spreken dat het niet al op een veel ruimere achterstand kwam in de eerste tien minuten na rust. Nick Olij redde knap op een kopbal van Pavlidis en een paar tellen later schoot hij net voorlangs. Ook Myron van Brederode had zijn vizier niet op scherp staan, hij mocht na balverlies van Kitolano door op Olij, maar schoot over.

In de 64e minuut had Sparta een opgelegde kans op de aansluitingstreffer. Een prima voorzet van Arno Verschueren kwam panklaar op het hoofd van Lauritsen, maar de Noorse spits kopte net naast. Drie minuten later was het de Belg zelf die een kopkans kreeg uit een voorzet van Saito, maar ditmaal stond Ryan op de goede plek om te vangen.

Voor de laatste twintig minuten bracht Rijsdijk een extra aanvaller met Brym voor De Guzman. Zo ging Sparta op zoek naar de 1-2 om nog wat spanning in de wedstrijd te brengen. Het gaf wel extra risico op een nog grotere nederlaag omdat AZ meer ruimte kreeg op het middenveld. Pascal Jansen dacht niet alleen aan vandaag, maar ook aan de start van de Europese campagne die donderdag start. De Alkmaarders gaan dan op bezoek bij de kampioen van Bosnie, Zrinjski.

Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en was het zeven minuten voor het einde tijd voor het volgende debuut aan Spartaanse zijde. Want naast Anello en Neghli maakte Metinho zijn eerste minuten voor Sparta. Kitolano, Verschueren en Saito gingen voortijdig naar de kant.

Het bracht geen verandering meer in de stand. AZ was een maatje te groot voor Sparta en pakt de gedeelde koppositie weer terug in de Eredivisie. Voor Sparta betekende het de eerste nederlaag van het seizoen en zo raakt het de ongeslagen status dus kwijt. Volgende week zondag kan Sparta revanche nemen op het uitverkochte Kasteel tegen Vitesse.

Opstelling Sparta Rotterdam:
Nick Olij, Saïd Bakari, Bart Vriends, Tijs Velthuis, Django Warmerdam, Jonathan de Guzmán (69. Charles-Andreas Brym), Pelle Clement, Joshua Kitolano (85. Metinho), Tobias Lauritsen, Arno Verschueren (85. Camiel Neghli), Koki Saito (85. Agustin Anello)