Home » Bakari zegeviert in oefenwedstrijd, Bal trefzeker voor Nederland O18 en Rosario maakt debuut

25 maart 2024 - 13:35

Afgelopen week stonden er voor zes Spartanen interlands op het programma. Saïd Bakari en Djevencio van der Kust speelden oefenwedstrijden ter voorbereiding op de WK-kwalificatie. Rayvien Rosario maakte zijn debuut voor Curaçao, terwijl Hamza el Dahri met Nederland O19 probeerde kwalificatie voor het EK af te dwingen. Tot slot kwamen Jesse Bal en Sem Esselink met Nederland O18 in actie bij het vierlandentoernooi in Spanje.

Saïd Bakari

In november beleefde Bakari met de Comoren een mooie start van de WK-kwalificatie. In de eerste wedstrijd was de rechtsback met zijn land met 4-2 te sterk voor Centraal-Afrikaans Republiek, waarna er een stunt volgde tegen Ghana. De Comoren versloegen met 1-0 het Afrikaanse topland. Voordat ‘Les Coelecantes’ in juni de WK-kwalificatie hervat, speelt het eerst nog twee oefeninterlands. De eerste daarvan was afgelopen vrijdag in Marokko tegen Oeganda. Met Bakari in de basis hadden de Comoren al binnen tien minuten een 2-0 voorsprong te pakken. Rafiki Saïd en Faïz Selemani maakten de doelpunten. In de tweede helft was het duo nogmaals trefzeker, wat de eindstand op 4-0 bracht. Maandagavond komt Bakari opnieuw in actie, dan is Angola de tegenstander.

Tekst gaat verder onder de foto.

Djevencio van der Kust

Voor Djevencio van der Kust stond er deze week een minder lange reis op het programma. De linksback werkte met Suriname een trainingskamp af in Nederland. Ook voor ‘de Natio’ staat dit in het teken van de kwalificatie voor het WK, waar Suriname in juni aan begint. Ter afsluiting van het trainingskamp oefende de formatie van trainer Stanley Menzo gisteravond tegen Martinique. De bezoekers kwamen in Almere na tien minuten spelen op voorsprong, maar nog voor de rust tekende Justin Lonwijk voor de gelijkmaker. Na rust, waarbij ook Van der Kust binnen de lijnen kwam, werd er niet meer gescoord, waardoor het in 1-1 eindigde. Voor Suriname was dit de enige wedstrijd in deze interlandperiode.

Jesse Bal en Sem Esselink

Jesse Bal en Sem Esselink zijn momenteel bezig aan een vierlandentoernooi in Spanje. Met Nederland O18 begonnen zij de poulefase tegen Duitsland. ‘Die Mannschaft’ bleek echter met 0-1 te sterk. Bal kwam in de openingswedstrijd een halfuur in actie en had twee dagen later een basisplaats tegen Tsjechië. Het vertrouwen dat Bal van trainer Peter van der Veen kreeg, sprak hij direct uit, want de spits scoorde. In de Pinatar Arena, waar Bal eerder dit jaar nog op trainingskamp was met Sparta, schoot hij Nederland O18 op fraaie wijze naar een 0-2 voorsprong. Mede dankzij zijn goal won Oranje uiteindelijk met 3-4. Ook Sem Esselink begon in die wedstrijd in de basis. Maandagmiddag eindigt Nederland O18 het vierlandentoernooi tegen Engeland.

Hamza el Dahri

De wedstrijden van Hamza el Dahri waren op papier het belangrijkst. De middenvelder speelt met Nederland O19 drie duels in de finalefase voor plaatsing voor het EK. In een zware poule met Frankrijk, België en Litouwen moest Oranje O19 eerste worden. De ploeg van trainer Mischa Visser begon de groepsfase uitstekend met een ruime overwinning op de leeftijdsgenoten van Litouwen. Jason van Duiven opende de score, waarna Mike Kleijn met twee treffers voor een 3-0 tussenstand zorgde. Het slotakkoord kwam van Julian Rijkhoff. El Dahri kwam in die wedstrijd een halfuur in actie. Afgelopen zaterdag stond de kraker tegen Frankrijk op het programma. Deze twee teams kwamen elkaar twee jaar geleden pas in de finale van het EK tegen toen Frankrijk Nederland van een Europese titel afhield. Ditmaal moest Oranje opnieuw hun meerdere erkennen in ‘Les Bleus’ en verloor het met 0-1. El Dahri, die in deze wedstrijd niet in actie kwam, kan het eindtoernooi van de zomer daardoor vergeten. Dinsdag staat nog wel de laatste groepswedstrijd tegen België op het programma.

Rayvien Rosario

Tot slot nodigde bondscoach Dick Advocaat afgelopen week Rayvien Rosario uit voor een trainingskamp in Turkije met Curaçao. Het was de eerste keer dat de aanvaller werd opgeroepen voor ‘Los Azules’. Curaçao oefende in Turkije tegen Hull City en Alanyaspor. Tegen de Engelse Championship-club zegevierde ‘De Blauwen’ met 0-1 door een goal van Rangelo Janga. Rosario zat in die wedstrijd negentig minuten op de bank, maar maakte afgelopen zondag zijn debuut tegen Alanyapsor. De wedstrijd tegen de nummer tien van de Turkse competitie eindigde uiteindelijk in 2-2. Oud-Spartaan Sherell Floranus gaf nog de assist bij de 0-1. Over drie maanden begint Curaçao aan de kwalificatie voor het WK.