Home » Historisch gezien: Sparta – FC Twente

Historisch gezien: Sparta – FC Twente

donderdag 7 februari 2019 - 18:30

FC Twente ontstond in 1965 uit een fusie tussen SC Enschede, dat vanaf het begin in de eredivisie speelde, en Enschedese Boys, dat in de tweede en eerste divisie het financiële hoofd maar moeizaam boven water kon houden. Na een middelmatige start bouwde Twente in de eerste helft van de jaren zeventig aan een imposante reeks successen. Het team met Piet Schrijvers, Epi Drost, Eddy Achterberg, Henk Houwaart, Theo Pahlplatz, Jan Jeuring en Dick van Dijk stak Feyenoord en Ajax rond 1970 naar de kroon. De aanvulling van spelers als Kees van Iersel, Kick van der Vall, de broertjes Van de Kerkhof, Frans Thijssen en Arnold Mühren zorgde voor een voortzetting van de successenreeks. Men speelde in 1974 zelfs een UEFA-Cup finale tegen Borussia Mönchengladbach. Tot 1977 eindigden de Tukkers niet lager dan een vijfde plaats, vele malen net voor Sparta.

Na een twaalfde plaats in 1982 volgde het seizoen erop toch nog onverwacht degradatie. Die misstap werd wel in een seizoen rechtgetrokken, maar de echte topjaren kwamen pas na 1988 terug met weer enkele derde plaatsen. De bekerwinst van 2001 was het eerste grote succes in vele jaren. Na een korte terugval werd onder leiding van echte Tukker Fred Rutten weer een positie in de subtop bezet. Een nieuw stadion, dat inmiddels al vergroot is, na het mistroostig weidse Diekman bleek een steun in de rug voor verdere financiële en sportieve ontwikkeling. Die werd moeiteloos gecontinueerd onder de nieuwe trainer Steve McClaren en leidde tot een fraaie landstitel in 2010. Snel daarna bleek dat de ambities groter waren geweest dan de financiële mogelijkheden eigenlijk hadden toegelaten. De club had gebruik gemaakt van dubieuze financieringsmethoden en raakte in zware problemen door een grote schuldenlast. Slechts met grote coulance van de KNVB kon de proflicentie behouden blijven. Doordat de betere spelers vertrokken volgde in 2018 toch degradatie.

In mei 1973 moest Sparta winnen om derde te worden maar kwam achter door een doelpunt van Achterberg. Een fel aanvallend Sparta kreeg diep in de tweede helft een tweede countergoal tegen, maar het Spartaanse deel van de 20.000 toeschouwers was niet geschrokken, omdat de grensrechter voor het duidelijke buitenspelgeval vlagde. De eigenwijze arbiter Van Gemert had het echter beter gezien en kende het doelpunt toe. Sparta weigerde minutenlang af te trappen, maar moest zich tenslotte bij het onvermijdelijke neerleggen. De 1-2 kon niets meer ten goede keren.

We slaan wat jaren over naar de 21e eeuw. Na de komst van Willem van Hanegem was al een zege geboekt. Op een verwachtingsvol Spangen kwam Twente in maart 2001 fel uit de startblokken. Na 47 seconden lag de bal achter Frank Kooiman en de magie van Willem leek uitgewerkt. Na enkele minuten bleek de Spartaanse felheid echter nog steeds aanwezig en werd Twente langzaam weggedrukt onder leiding van de fel storende Nieuwenburg. Binnen het halve uur waren de zaken rechtgezet. Op aangeven van Elkhattabi maakte Inia gelijk, waarna Nieuwenburg met een schitterende lob Boschker kansloos liet. Na rust leek Twente even een vuist te maken, maar een vloeiende Sparta-aanval bracht de bal bij Ali, wiens voorzet op Langerak door Ten Hag in eigen doel werd getikt. Een kwartier later deelde Langerak de genadeklap uit door een lange voorzet van Boukhari binnen te tikken. Elkhattabi zette het slotakkoord door een snel door Van der Meer genomen vrije trap over Boschker heen te tillen.

In 2017 kwam Twente tweemaal op visite. De eerste partij, in mei, stond in het teken van de Spartaanse strijd tegen degradatie. In het eerste jaar na de terugkomst was een uitstekende eerste seizoenshelft gevolgd door een terugval. Twente had nog een aardige selectie en Sparta speelde vechtvoetbal op de counter. Martin Pušić was de man van de wedstrijd. Voor rust kon hij vanaf een halve meter de bal niet over de doellijn brengen, na rust strandde hij op keeper Marsman alvorens hij in de 65e minuut de bal fraai over de Twentse keeper heen stiftte. We mochten niet klagen dat een doelpunt van Ünal werd afgekeurd omdat scheidsrechter Jansen hands had gezien bij het aannemen van de bal.

In september had Twente nog geen punt en was Sparta met twee gelijke spelen ook moeizaam gestart. Na iets meer dan een kwartier werd een uitstekende voorzet van Brogno bij de tweede paal diagonaal ingeschoten door Goodwin. Die stand bleef op de borden tot het eindsignaal al schoot Mühren nog op de lat en kreeg Tesker in de laatste minuut een rode kaart.