fbpx
Home » Historisch gezien: Sparta – FC Twente

Historisch gezien: Sparta – FC Twente

05 oktober 2019 - 13:00

FC Twente ontstond in 1965 uit een fusie tussen SC Enschede, dat vanaf het begin in de eredivisie speelde, en Enschedese Boys, dat in de tweede en eerste divisie het financiële hoofd maar moeizaam boven water kon houden. Na een middelmatige start bouwde Twente in de eerste helft van de jaren zeventig aan een imposante reeks successen. Het team met Piet Schrijvers, Epi Drost, Eddy Achterberg, Henk Houwaart, Theo Pahlplatz, Jan Jeuring en Dick van Dijk stak Feyenoord en Ajax rond 1970 naar de kroon. De aanvulling van spelers als Kees van Iersel, Kick van der Vall, de broertjes Van de Kerkhof, Frans Thijssen en Arnold Mühren zorgde voor een voortzetting van de successenreeks. Men speelde in 1974 zelfs een UEFA-Cup finale tegen Borussia Mönchengladbach. Tot 1977 eindigden de Tukkers niet lager dan een vijfde plaats, vele malen net voor Sparta.

Na een twaalfde plaats in 1982 volgde het seizoen erop toch nog onverwacht degradatie. Die misstap werd wel in een seizoen rechtgetrokken, maar de echte topjaren kwamen pas na 1988 terug met weer enkele derde plaatsen. De bekerwinst van 2001 was het eerste grote succes in vele jaren. Na een korte terugval werd onder leiding van echte Tukker Fred Rutten weer een positie in de subtop bezet. Een nieuw stadion, dat inmiddels al vergroot is, na het mistroostig weidse Diekman bleek een steun in de rug voor verdere financiële en sportieve ontwikkeling. Die werd moeiteloos gecontinueerd onder de nieuwe trainer Bruce McClaren en leidde tot een fraaie landstitel in 2010. Snel daarna bleek dat de ambities groter waren geweest dan de financiële mogelijkheden eigenlijk hadden toegelaten. De club had gebruik gemaakt van dubieuze financieringsmethoden en raakte in zware problemen door een grote schuldenlast. Doordat de betere spelers vertrokken volgde in 2018 toch degradatie die direct weer ongedaan werd gemaakt. De grote supportersschare was een welkome steun daarbij..

Twente heeft op het Kasteel als permanente subtopper uiteraard een positieve score opgebouwd. Grote zeges zaten er niet bij, want het Twentse collectief stond in de vorige eeuw bekend om risico- en franjeloos circulatievoetbal. Dat verklaart ook het grote aantal gelijke spelen. Het doelsaldo valt zelfs in Rotterdams voordeel uit. In Enschede staan de zaken er in Rotterdams opzicht slechter voor. Sparta won daar acht maal, voor het laatst in januari 2008.

In oktober 1995 kwamen de roodwitten thuis weer eens aan een overwinning toe, waarvan op een vrijdagavond slechts 2750 toeschouwers getuige waren. Al na zeven minuten liep Groenendijk 1-0 binnen na een strakke voorzet van Dennis de Nooijer. Een agressief Sparta met voorop de sjouwende en sleurende De Nooijer bleef domineren, alhoewel Twente nog een keer de paal raakte. Dennis zelf en Fortes zorgden voor 3-0. Na rust leek Twente nog even terug te komen na een goal van Bosvelt, maar vlak daarop kopte Dennis een voorzet van Krijgsman fraai naar 4-1. Een kwartier voor tijd bracht weer Bosvelt de eindstand op 4-2.

In 2017 kwam Twente tweemaal op visite. De eerste partij, in mei, stond in het teken van de Spartaanse strijd tegen degradatie. De uitstekende eerste seizoenshelft was gevolgd door een terugval. Twente had nog een aardige selectie en Sparta speelde vechtvoetbal op de counter. Martin Pušić was de man van de wedstrijd. Voor rust kon hij vanaf een halve meter de bal niet over de doellijn brengen, na rust strandde hij op keeper Marsman alvorens hij in de 65e minuut de bal fraai over de Twentse keeper heen stiftte. We mochten niet klagen dat een doelpunt van Ünal werd afgekeurd omdat scheidsrechter Jansen hands had gezien bij het aannemen van de bal.
In september had Twente nog geen punt en was Sparta met twee gelijke spelen ook moeizaam gestart. Na iets meer dan een kwartier werd een voorzet van Brogno bij de tweede paal ingeschoten door Goodwin. Die stand bleef op de borden tot het eindsignaal al schoot Mühren nog op de lat en kreeg Tesker in de laatste minuut nog een rode kaart.

Vorig seizoen waren we kansloos tegen het aan kop staande Twente. Dat werd wel geholpen door scheidsrechter Gözübüyük die voor een overtreding enkele meters voor de 16-meterlijn de bal op de stip legde. Boere benutte de penalty feilloos en het goede begin van Sparta kreeg geen vervolg. Vlak voor rust kopte Bijen de 0-2 binnen, even na de pauze deponeerde Vriends de bal ongelukkig in eigen doel. Twente raakte met 11 punten voorsprong definitief uit zicht.