Home » Historisch gezien: Sparta op 11 mei

Historisch gezien: Sparta op 11 mei

11 mei 2022 - 09:45

De 11e mei kent een wisselende geschiedenis als speeldatum. Bij de eerste afleveringen van de eredivisie werd er pas eind augustus begonnen en daardoor eindigde de competitie eind mei. In die periode kwam in 1958 MVV op bezoek, dat op een regelmatige nederlaag werd getrakteerd. Al snel opende Wim van der Gijp op curieuze wijze de score: hij onderschepte een uittrapje van keeper Vrijhof naar zijn back en boog de bal over de keeper heen in het doel. Halverwege de tweede helft verdubbelde linksbuiten Bep Zaal de voorsprong na een soloactie buitenom. Kort voor tijd deed Frans Rutten nog iets terug met een vrije schop, maar MVV was verder kansloos. Het zou nog meer dan tien jaar geen punt halen op het Kasteel. We speelde hierna nog twee thuiswedstrijden en zakte van de 5e naar de 9e plek.

Na 1970 schoof de begindatum langzaam naar voren in de kalender, zodat er ook minder lang werd doorgespeeld. Sterker nog, de volgende thuiswedstrijden op 11 mei waren steeds de laatste van het seizoen, zoals ook vandaag. Go Ahead gaf Sparta in 1974 (foto boven) een bittere nasmaak aan het seizoen door met 1-3 te winnen. Kowalik had rood-wit wel aan de leiding gebracht op aangeven van Venneker maar Maiwald maakte voor rust gelijk na een knullige actie van Doesburg. Groenedijk en nogmaals Maiwald na een verdedigingsfout brachten de eindstand op de borden. Verder speelden Ter Horst en Kreuz (die na de wedstrijd bij Feyenoord tekende) hun laatste wedstrijd voor Sparta. Het jaar erop was Graafschap een gewillig slachtoffer van de Spartaanse scoringslust. Na een doelpuntloze eerste helft scoorden Van Staveren, Heijerman, Balkestein en Walbeek. Het was pas de 9e zege van het seizoen, maar omdat we meer dan de helft hadden gelijkgespeeld eindigden we toch nog als zesde.

Na een zwak seizoen moest NAC tegen het al veilige Sparta op de laatste speeldag in 1980 een punt halen om definitief veilig te zijn. Dat gebeurde dan ook omdat het veel sterkere Sparta niet echt met veel inzet speelde. Het kwam na rust door Ruud Geels wel op 1-0, maar miste verder grote kansen. De Bredase invaller Clerx zorgde 10 minuten voor het einde voor het broodnodige punt. Beide ploegen eindigden op 27 punten, Sparta als 13e en NAC als 16e.

In 1986 was een winterstop ingevoerd waardoor op 11 mei niet de laatste thuiswedstrijd werd gespeeld. Het bezoekende Den Bosch had een goed seizoen en was nog in de race voor Europees voetbal. Het kreeg op het Kasteel echter afgetekend met 3-0 klop door goals van Ellerman voor rust en Olde Riekerink en Tiktak na de pauze. Den Bosch kwam volgens trainer Israel niet verder dan welgeteld een kans. Spelers als Scholten, Van der Hoorn en Gillhaus blokkeerden blijkbaar door de spanning. Twee weken later moest ook Ajax op het Kasteel er nog met 3-1 aan geloven. Sparta eindigde daardoor als 7e met evenveel punten als Den Bosch.

Na 1986 viel het einde van de competitie steeds vroeger, op een enkele keer met een strenge winter na. Vooral de eerste divisie moest snel afronden vanwege de daaropvolgende nacompetities en play-offs. We raakten daarin vanaf 1999 wel verzeild, maar kregen op deze datum toevallig geen thuiswedstrijd meer.

1958    Sparta-MVV 2-1
1974    Sparta-Go Ahead 1-3
1975    Sparta-Graafschap 4-0
1980    Sparta-NAC 1-1
1986    Sparta-Den Bosch 3-0