fbpx
Home » Historisch gezien: Sparta op 24 april

Historisch gezien: Sparta op 24 april

24 april 2021 - 10:00

Op 24 april is er op het Kasteel in de hele Sparta-historie weinig actie te bespeuren geweest. Dat is maar goed ook, want Sparta won nog nooit. Daartegenover staat ook het ontbreken van verliespartijen. Over de schaarse resultaten kan dus de bekende discussie los barsten of het glas half vol is of half leeg. We kunnen slechts twee wedstrijden noteren waarvan de eerste ontmoeting in het prille begin van het betaald voetbal plaatsvond, nog voordat de Eredivisie gestalte kreeg.

Op zondag 24 april 1955 kwam het destijds gerenommeerde Fortuna ’54 op bezoek. De club bestond, zoals de naam al aangeeft, nog geen jaar en speelde het eerste seizoen van zijn bestaan. Het was een van de clubs die over waren gekomen van de beroepsvoetbalbond NBVB, die na een half seizoen was opgenomen in de KNVB. Fortuna was opgericht door de bouwondernemer Egidius Joosten, die na 1945 in Duitsland veel geld had verdiend bij de wederopbouw in het Ruhrgebied. Onder zijn leiding zag trouwens tegelijkertijd ook Rapid ’54 in het nabije Kerkrade het licht. Dat zou twee jaar later nog de tweede Limburgse landkampioen in de geschiedenis worden. Fortuna ’54 reikte nooit zo hoog, als bulkte de club van internationals die door het geld van Joosten naar het zuiden waren gelokt. Frans de Munck, Cor van der Hart, Jan Notermans, Bram Appel, Bart Carlier en Hank Angenent waren allen lid van Oranje. Joosten maakte goede sier met zijn sterrenelftal in Europa, waar met vriendschappelijke wedstrijden de beurs werd gevuld. Overigens werden tegelijk ook fraaie resultaten geboekt, Zo kreeg Europa Cupfinalist Stade Reims met 5-0 klop en FA-cup winnaar Bolton Wanderers werd met 2-0 verslagen. Al die buitenlandse reizen kostten veel kracht. In eigen land legde Fortuna daardoor slechts beslag op twee KNVB-bekers, in 1957 en 1964.

Terug naar Sparta in april 1955. De twee ploegen waren elkaar op de dag ervoor ook al tegengekomen in Geleen waar de Limburgers met 1-0 aan het langste eind hadden getrokken door een goal van Angenent in de eerste helft. Op het Kasteel zagen 18.000 toeschouwers dat Joop Daniëls al na 6 minuten de score opende met een hard schot na aangeven van Van Ede. Het Spartaanse overwicht resulteerde niet in meer doelpunten, integendeel, de bezoekers kwamen even voor rust op gelijke hoogte doordat Van Dijk een omhaal van Kleintjes liet glippen. Ook in de tweede helft pareerde de uitblinkende De Munck elke Rotterdamse doelpoging. Tegen de verhouding in scoorde Angenent 6 minuten voor tijd  en hij leek daarmee de wedstrijd te beslissen. De felle Spartaanse reactie leverde echter direct een penalty op wegens hands die door Benningshof werd benut. Zo werd Fortuna in bedwang gehouden. Sparta, dat heel matig aan dit seizoen was begonnen met 6 punten uit 8 wedstrijden zonder een zege, bleef op de derde plaats. De acht verliespunten achterstand op Fortuna werden in de resterende 8 wedstrijden goedgemaakt en Sparta eindige uiteindelijk met een punt voor Fortuna als tweede in deze Eerste Klasse B. Willem II werd eerste en later ook landskampioen.

We hebben maar extra aandacht aan deze wedstrijd besteed, omdat er in de 65 jaar daarna op deze datum wel heel weinig te vertellen valt. Er is zelfs geen doelpunt te vermelden, want de enige resterende partij tegen De Graafschap, in 2009, bleef 0-0. Het was een degradatieduel op een donderdagavond tegen de hekkensluiter uit Doetinchem, terwijl het op de 15e plaats bivakkerende Rood-Wit de week ervoor met 3-0 in Volendam had verloren. De druk was voelbaar voor de stroef draaiende Spartanen, die bovendien spelers als Strootman, Van Gessel, Dissels, Van Bueren, Rose en Knol moesten missen. Een week later zorgde een afgetekende 4-0 zege op Ajax wel voor de zekerheid over lijfsbehoud.

1955     Sparta-Fortuna ’54        2-2
2009     Sparta-Graafschap        0-0