Home » Jong Sparta boekt in doelpuntenfestijn eerste zege

Jong Sparta boekt in doelpuntenfestijn eerste zege

16 september 2023 - 16:41

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag haar eerste zege van het seizoen geboekt. In een spektakelstuk wonnen de rood-witten met 4-7. Mehmet Yüksel scoorde tweemaal, Jesse Bal maakte als jongste speler ooit voor Jong Sparta een goal in de Tweede Divisie.

Op basis van de ranglijst verloopt het seizoen van Jong Sparta niet goed, want na vier wedstrijden zijn de Rotterdammers nog puntloos. Toch komt de ploeg van trainer Jeff Stans zeker niet te kort in de Betnation Divisie, want het veldspel is meer dan behoorlijk. De kansen afmaken blijkt echter het grootste probleem, waardoor Jong Sparta met slechts twee doelpunten onderaan staat. Vanmiddag waren jeugdinternationals Hamza en Dahri en Jesse Bal weer terug bij Jong Sparta en begonnen direct in de basis. Constantijn Schop en Aymane Bais moesten daardoor genoegen nemen met een plaats op de bank, net als Dean Zandbergen en Rayvien Rosario. Dano Lourens verscheen aan de aftrap als spits, terwijl Jorn Triep zijn basisdebuut maakte. Verder was Dylan van Wageningen er niet bij, omdat hij deze week bij het eerste aansloot. Bob Roodenburg had hierdoor een basisplaats als linksback, waardoor Jay den Haan de rechterkant moest verdedigen.

Dat het een spektakelstuk zou worden, was in de openingsfase al duidelijk. Na tien seconden haalde Toon Zwetsloot al uit, maar Kaylen Reitmaier kon redding brengen. Eén minuut later was Mehmet Yüksel na een schitterende pass van Hamza el Dahri kansrijk. De aanvaller stuitte op doelman Richard de Groot. In de ruim tien minuten die volgden, was de wedstrijd in evenwicht, maar de score na dertien minuten niet meer. Door balverlies aan de kant van Jong Sparta kon Jaap Zwetsloot, de oudere broer van Toon, Enzo Stroo diepsturen. Met een schitterend stiftje zorgde de spits voor de 1-0. Een domper voor Jong Sparta dat na twintig minuten spelen via Yüksel opnieuw gevaarlijk werd. Met een listige vrije trap dwong de aanvaller De Groot tot een moeizame redding.

Eén minuut later was het alsnog raak voor Jong Sparta. Jorn Triep kon na een schitterende actie uithalen en maakte met een droge schuiver de gelijkmaker. Niet veel later kwamen de bezoekers uit een counter op voorsprong. Jay den Haan gaf laag voor, waarna De Groot de bal ongelukkig over zijn eigen doellijn gleed: 1-2. Zo scoorde Jong Sparta de afgelopen drie weken niet, maar kon het na een halfuur al twee keer juichen. Toch kwam Lisse na 35 minuten spelen weer op gelijke hoogte. Jaap Zwetsloot legde de bal met zijn hoofd klaar voor Maxim van der Meer. De invaller stond koud in het veld, maar tekende van dichtbij voor de 2-2.

Twee minuten later konden we opnieuw een doelpunt noteren. Dano Lourens vond met een lage voorzet Jesse Bal, die bij de tweede paal voor een nieuwe Spartaanse voorsprong zorgde. De pas 16-jarige Bal is daarmee tevens de jongste doelpuntenmaker ooit voor Jong Sparta in de Tweede Divisie. In de 40e minuut kon Bal een andere speler, waarmee hij vorig seizoen mee samen speelde bij de Onder 18, feliciteren met zijn eerste officiële goal voor Jong Sparta. Hamza el Dahri zorgde op schitterende wijze voor de 2-4, al mocht de 2-5 van Yüksel er op slag van rust ook zijn. De buitenspeler maakte vanuit een vrije trap Sparta’s vijfde.

Ineens viel het kwartje wel de goede kant op voor Jong Sparta en maakten de Kasteelheren hun kansen wel af. Daardoor ging Jong Sparta met een ruime voorsprong de rust in, maar dat de wedstrijd nog niet beslist was, werd na 35 seconden in de tweede helft duidelijk. Augustin Drakpe raakte een voorzet van Lisse helemaal verkeerd en werkte de bal ongelukkig in eigen doel: 3-5. Vervolgens kwam het momentum weer meer te liggen bij Lisse, dat met een aantal gevaarlijke voorzetten dreigend was. Een echte kans bleef uit voor de thuisploeg, terwijl Jong Sparta na ruim een uur spelen aan de andere kant wel scoorde. Yüksel vond in eerste instantie De Groot op zijn weg, maar kreeg de bal hierna cadeau van Lisse. De vleugelaanvaller omspeelde de doelman en tekende vervolgens voor de 3-6.

Daarmee was de wedstrijd nog niet beslist, want twintig minuten voor tijd kwam Lisse opnieuw terug in de wedstrijd. Max Hudepolh ontving de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied en vond het net: 4-6. Tien minuten voor tijd had Van der Meer de aansluitingstreffer op zijn schoen. Vanuit de draai haalde de aanvaller uit, maar Reitmaier voorkwam met een fraaie redding de 5-6. In de slotfase zou Jong Sparta de wedstrijd beslissen, al lieten de rood-witten eerst twee grote kansen liggen. Rosario schoot na terugleggen van Yüksel hoog over en Delano Vianello vond De Groot op zijn weg. Uiteindelijk maakte Rosario de 4-7. Nadat het schot van Dean Zandbergen werd gekraakt, besliste de invaller uit de rebound de wedstrijd.

Zo trok Jong Sparta na een spektakelstuk aan het langste eind en zijn de eerste drie punten van het seizoen binnen. Volgende week wil Jong Sparta deze lijn doortrekken als Scheveningen op bezoek komt.