Home » Jong Sparta gaat na voorsprong ten onder tegen AFC

Jong Sparta gaat na voorsprong ten onder tegen AFC

11 maart 2023 - 19:07

Jong Sparta Rotterdam heeft vanmiddag verloren van AFC. De Kasteelheren kwamen dankzij doelpunten van Dano Lourens en Jerrel Hak op een 2-0 voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 2-3.

Na twee overwinningen op een rij zat de stemming er goed in bij Jong Sparta voorafgaand aan het duel tegen AFC. Bij de Amsterdammers is dat ondanks de koppositie wel anders. Zij wisten hun laatste drie wedstrijden niet te winnen. Net als vorige week speelde Jong Sparta op dezelfde dag als het eerste elftal van de Kasteelclub. Daardoor waren spelers als Pedro Alemañ en Mohammed Tahiri opnieuw niet beschikbaar. Daar voegde zich vanmiddag ook Patrick Brouwer aan toe. Hij werd vervangen door Mehmet Yuksel. Daarnaast was er ook een basisplaats voor Farouq Limouri, die speelde voor de geblesseerde Augustin Drakpe. Youri Schoonderwaldt was weer fit en keerde terug onder de lat.

Jong Sparta koos ervoor om AFC het spel te laten maken, dat daarmee zichtbaar moeite had. Al na vier minuten zette Jason Meerstadt Dano Lourens alleen voor doelman Gijs van Zetten, die voorkwam dat Lourens hem zou omspelen en daarna zou scoren. Twee minuten later kon Van Zetten echter alsnog de bal uit het net vissen. Jerrel Hak profiteerde van slordige balverlies bij AFC en gaf laag voor, waarna Lourens de bal binnen gleed. Het net 19-jarige talent maakte daarmee zijn vierde treffer van het seizoen en zette Jong Sparta op rozen. Het werd tien minuten later nog mooier voor Jong Sparta. Eerst kreeg Hak al een mogelijkheid op de 2-0, maar stuitte hij op Van Zetten. Eén minuut later trof de spits alsnog doel. Mehmet Yuksel gaf de bal mee aan Hak, die de verre hoek vond: 2-0.

Een geweldige start van Jong Sparta, dat AFC in verlegenheid bracht. Na de 2-0 kregen de bezoekers echter wel wat meer grip op de wedstrijd. In de persoon van Dalian Maatsen maakte het zelfs al bijna direct na de 2-0 de aansluitingstreffer. Youri Schoonderwaldt tikte zijn vrije trap echter uit de kruising. Hierna volgde een fase, waarin AFC de wedstrijd controleerde, maar nauwelijks voor gevaar kon zorgen. Pas in de 40e minuut liet de ploeg van trainer Benno Nihom zich weer eens zien voor het doel van Jong Sparta. Kevin Visser kreeg een vrije kopkans, maar plaaste de bal naast.

Eén minuut later bracht AFC zichzelf echter alsnog terug in de wedstrijd. Soufiane Hetli was als eerste bij een lange bal vanuit de verdediging van AFC. Hij omspeelde Schoonderwaldt en maakte vervolgens de 2-1. Oud-Spartaan Cody Claver kreeg in de laatste seconden van de eerste helft nog een schotkans op de gelijkmaker, al had Schoonderwaldt daar weinig problemen mee.

Zo zocht Jong Sparta de kleedkamer op met een 2-1 voorsprong, maar werd AFC wel sterker. De ploeg van trainer Geert Arend Roorda kwam vervolgens goed uit de startblokken in de tweede helft en kreeg kansen op de 3-1. Eerst haalde Yuksel van ongeveer 25 meter uit, maar tikte Van Zetten zijn inzet op de lat. Rayvien Rosario benutte nog wel de rebound, maar er was al gevlagd voor buitenspel. Luttele minuten later was Yuksel dicht bij zijn tweede assist van de middag toen hij Rosario diep stuurde. De buitenspeler raakte echter de paal.

Jong Sparta liet het dus na om verder uit te lopen en zag AFC op gelijke hoogte komen. Nadat Melvin Platje het al een keer met een schot probeerde, die voor Schoonderwaldt was, scoorde de spits na dik een uur spelen wel. Hij kreeg de bal mee van Segua Owobowale en haalde doeltreffend uit: 2-2. Twee minuten later kwam AFC ook op voorsprong. Hetli ging naar de grond, na een duel met Farouq Limouri. Scheidsrechter Niels Boel legde de bal op de stip, waarna Milan Hoek vanaf elf meter de 2-3 maakte. Twintig minuten voor tijd kon AFC zelfs op 2-4 komen, maar Tim Linthorst kopte uit een hoekschop naast. Vijf minuten later kregen The Reds de beste kans om de wedstrijd te beslissen. Platje draaide zich goed vrij in het strafschopgebied, maar schoot wild over.

Jong Sparta bleef in de wedstrijd en ging vervolgens over op een slotoffensief. Via Hak kreeg het een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de spits kopte een voorzet van Delano Vianello over. Aan de andere kant verzuimde Darren Maatsen om op aangeven van Platje de vierde te maken voor AFC. In de laatste minuten bleef Jong Sparta jagen op de gelijkmaker, maar veel verder dan een poging van Mike Frimpong kwamen de Kasteelheren niet.

AFC hield stand, waardoor Jong Sparta na een goede start met lege handen achter bleef. Volgende week komen de rood-witten niet in actie. De week erna gaat Jong Sparta op bezoek bij De Treffers.