Home » Kamphuis fluit Sparta – Ajax

Kamphuis fluit Sparta – Ajax

23 november 2021 - 12:26

Jochem Kamphuis is voor de 31e keer aangesteld als scheidsrechter van een wedstrijd van Sparta Rotterdam. Daarmee is Sparta van alle ploegen in het betaald voetbal de club die het vaakst onder leiding gestaan heeft van Kamphuis. Voor het derde jaar op rij fluit de uit Groningen afkomstige scheidsrechter het thuisduel van Sparta tegen Ajax, het is de eerste wedstrijd die Sparta speelt onder zijn leiding sinds de Play-Off-wedstrijd tegen Feyenoord, toen Sparta 2-0 verloor, door een strafschop en een eigen goal.

De wedstrijd van vorig jaar tegen Ajax was een memorabele. Na 27 minuten kreeg Nico Tagliafico een rode kaart voor een handsbal, die een vrije doortocht voor Mohamed Rayhi voorkwam. Nadat Antony Ajax op voorsprong zette, begon André Onana al in de vijfde minuut van de tweede helft met tijdrekken. Ondanks de man-meersituatie en de vier minuten blessuretijd die Kamphuis bijtrok, bleef de stand 0-1.

Naast de Play-Off-wedstrijd tegen Feyenoord, was Kamphuis arbiter bij meerdere belangrijke duels voor Sparta in de laatste jaren. In 2016/2017 floot hij op de laatste speeldag toen Sparta won bij Go Ahead Eagles en Eredivisiebehoud veiligspeelde (1-3). Na de degradatie van Sparta het seizoen erop, begon het onder leiding van Kamphuis aan het Keuken Kampioen Divisie-seizoen 2018/2019, met een uitwedstrijd tegen FC Twente. Ulrich Bapoh zorgde voor de 1-0, Lars Veldwijk bracht de teams weer op gelijke hoogte, waarna een penalty van Tom Boere de eindstand van 2-1 op het bord zette. Kamphuis floot Sparta vervolgens opnieuw in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap, in de finale van de Play-Offs, toen Sparta via Adil Auassar op voorsprong kwam, maar het deze voorsprong niet over de streep kon trekken; Nabil Bouahi zorgde twintig minuten voor tijd voor de 1-1. In de blessuretijd ging De Graafschap er door een strafschop van Youssef El Yebli alsnog met de zege vandoor. Sparta wist die nederlaag wel recht te zetten in de terugwedstrijd.