Home ยป Voor Mathias Pogba blijkt Sparta slechts heel even een warm bad

Voor Mathias Pogba blijkt Sparta slechts heel even een warm bad

19 februari 2020 - 17:13

In de rubriek Kasteelkanjers wordt het vizier gericht op oud-spelers die Sparta in het roodwitte shirt extra kleur hebben gegeven. In de rij der memorabele smaakmakers belicht Louis Du Moulin ditmaal een van de meest markante aanvallers uit het recente verleden: Mathias Pogba, die al snel bij lange na niet zo getalenteerd blijkt als zijn jongere broer Paul, maar toch de harten steelt van de meeste supporters. De robuuste cultheld verdedigt tegenwoordig dekleuren van het nietige Spaanse Lorca FC.

Spits Mathias Pogba (1990) heeft al een lange zwerftocht in het internationale profvoetbal achter de rug als Sparta hem op 31 augustus 2016 inlijft. Weliswaar acteerde hij nooit op topniveau, zoals zijn fameuze jongere broer Paul, maar hij kan wel bogen op een staat van dienst in de nationale ploeg van zijn geboorteland Guinee, net als zijn tweelingbroer Florentin.

Dienstdoend trainer en technisch directeur Alex Pastoor heeft hoge verwachtingen van de meest aanvallend ingestelde van de drie voetballende broers Pogba, ondanks het feit dat zijn laatste reeks optredens in de Schotse competitie verre van succesvol mag worden genoemd: namens Partick Thistle een doelpuntenoogst van drie in 36 optredens.

Meer diversiteit
Pastoor kijkt evenwel verder dan de statistieken en zegt: ,,Met de komst van Mathias Pogba vergroten we onze diversiteit in de aanval. Naast het feit dat hij groot en sterk is brengt hij ook meer mogelijkheden met zich mee qua speelwijze. Dat komt mede door zijn ervaring in meerdere landen.”De praktijk zal niettemin leren dat het inpassen van de ‘broer van’ minder soepel verloopt dan de ‘Kasteelpastoor’ heeft gehoopt. Met zijn imponerende gestalte en zijn geweldige inzet jaagt Pogba wanneer in actie (meestal als invaller) gebracht, elke verdediging de schrik op het lijf, maar scoren is er maar steeds niet bij. Dan op zaterdag 21 januari 2017 is het wel raak: tegen AZ kopt pinchhitter Pogba de gelijkmaker binnen, 1-1.

Gouden goal
Mathias blijft ook na deze verlossende treffer toch een twijfelgeval. Maar, Pastoor stelt hem op 5 maart 2017 in de derby tegen Feyenoord op Het Kasteel wel gewoon op. Dat vertrouwen wordt niet beschaamd. Het beladen duel is welgeteld 48 seconden onderweg als Pogba in de lucht Feyenoord-verdedigers Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin aftroeft na een schitterende voorzet vanaf links van ploeggenoot Jerson Cabral. De wedstrijd staat meteen in vuur en vlam. De Stadionploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst, hard op weg naar de eerste landstitel sinds 1999, stelt alles in het werk om op zijn minst de schade te herstellen. Sparta, zwaar in het defensief, vecht zich kapot om een gelijkmaker te voorkomen, wat met veel kunst- en vliegwerk ook lukt (uitslag dus 1-0).

Toegeleefd
Uiteraard is Pogba, die aan een opstootje nog een flinke wond onder zijn rechteroog heeft overgehouden, ‘Man of the Match’. Niet in de laatste plaats vanwegezijn familienaam gaat zijn winnende goal ‘de hele wereld’ over. In zijn commentaar op zijn droomgoal zegt Mathias dat het misschien wel geen toeval is geweest dat hij direct als een roofdier met het hoofd heeft kunnen toeslaan. ,,Naar een derby, zoals hier in Rotterdam, moet je toeleven als naar een echt gevecht.Dat heb ik gedaan, de hele week. Zo wist ik dat dit mijn dag zou kunnen worden en dat is gebeurd.”

Pogba kan bij de supporters niet meer stuk, Pastoor gaat evenwel niet mee in de euforie en houdt hem in de laatste competitiefase meer buiten de basiself dan dat hij de publiekslieveling opstelt.De rol als stormram wordt Pogba – na keurige handhaving in de Eredivisie – ook toebedeeld in het nieuwe seizoen en daar kan deze zich niet in vinden. Gevolg: op 10 augustus wordt zijn contract met Sparta ontbonden. Pogba maakt het besluitonmiddellijk zelf per appje bekend.

In Spanje
Daarna volgt wat hem betreft een vage periode met onder meer een stage zonder succes bij KFC Uerdingen, allerlei blessureleed en daarnaast de welkome jetsetleut aan de zijde van zijn wereldberoemde broer Paul. Via het Franse Tours (derde divisie) komt Pogba terecht in Spanje, bij vierde klasser CD Manchego. Na veel geharrewar heeft hij deze club onlangs verruild voor Lorca FC, dat op hetzelfde niveau, maar in een andere competitie uitkomt. Voor zover bekend heeft Pogba voor zijn nieuwe werkgever nog niet gescoord.