fbpx
Home » Nieuwjaarsboodschap Sparta Rotterdam 2021

Nieuwjaarsboodschap Sparta Rotterdam 2021

13 januari 2021 - 15:00

Beste Spartanen,

Namens het bestuur van Sparta Rotterdam wil ik u allereerst een voorspoedig en gezond nieuwjaar toewensen met daarbij voor Sparta Rotterdam een succesvolle afronding van het seizoen 2020/2021. Om te beginnen wil ik echter met u stilstaan bij alle Spartanen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Ik kan er in deze niet om heen, zonder andere Spartanen tekort te doen, om een oer-Spartaan bij naam te noemen: Pim Doesburg. Onze coryfee met de meeste wedstrijden in Sparta 1 en in de Nederlandse Eredivisie. Op meer dan eerbiedige wijze hebben wij op Het Kasteel afscheid van hem kunnen nemen.

Wij hebben een bijzonder jaar achter de rug waarin ons hele sociale leven over een lange periode is stil komen te staan, fysieke contacten tot een minimum beperkt zijn en thuiswerken de norm is geworden. COVID-19 heeft een enorme impact op onze samenleving gehad en alles wat gewoon was in een klap veranderd. Het heeft ook het betaalde voetbal niet onberoerd gelaten. Op 15 maart 2020 zouden we op Het Kasteel de Rotterdamse derby tegen Feyenoord spelen. Zouden……, want Nederland ging in een lock-down en de competitie 2019/2020 werd plotsklaps beëindigd en niet meer hervat.

Door een wereldwijde pandemie vond ook het Europees Kampioenschap voetbal geen doorgang en werden ook de Olympische Spelen in Japan geannuleerd. Op dit moment spelen wij nog steeds in lege stadions, maar mogen wij toch koesteren dat het seizoen 2020/2021 is afgetrapt en dat we in ieder geval kunnen voetballen. Diverse andere bedrijven in de evenementen-, entertainment en de horecabranche liggen compleet stil met alle economische gevolgen van dien. Laten wij hopen dat een vaccin snel soelaas biedt om in stadions weer publiek toe te kunnen laten en zo de continuïteit van het betaalde voetbal veilig te stellen.

In het seizoen 2019/2020 heeft Sparta Rotterdam prima gepresteerd met uiteindelijk een 11e plek op de ranglijst en uitzicht op misschien wel meer als de competitie was afgemaakt. Hier is een groot compliment aan onze technische staf op zijn plaats. In het seizoen 2020/2021 zijn wij met een lastig programma in de eerste 5 wedstrijden moeizaam begonnen en behaalden wij slechts 2 punten, maar zijn wij nooit het vertrouwen verloren. Wij hadden op voorhand in het bestuur daadwerkelijk al besproken dat wij na deze 5 wedstrijden wel eens met 0 punten onderaan zouden kunnen staan. Inmiddels staan wij na 15 wedstrijden met 18 punten op een 9e plaats na de eerste wedstrijd in 2021 op Het Kasteel van afgelopen zondag tegen stadgenoot Feyenoord te hebben gespeeld.

Met mooie overwinningen uit bij Willem II en FC Twente staan wij er op dit moment prima voor. Dat geldt ondanks de perikelen rondom het virus en de problemen die dat met zich meebrengt ook voor onze financiële huishouding. Uiteraard maken wij gebruik van de NOW-faciliteiten van de overheid en worden er door spelers, trainers en personeel concessies gedaan op hun arbeidsbeloning, want dat is onder de huidige omstandigheden bittere noodzaak. Desalniettemin staan wij op dit moment niet stil en zijn wij nadrukkelijk bezig met de toekomst van onze club.

Een van de belangrijkste thema’s aan de bestuurstafel betreft het spelen op gras. Dat wij als Sparta Rotterdam weer op gras willen gaan spelen is een gegeven, maar wij hebben ons wel moeten buigen over de vraag wanneer dat haalbaar en verantwoord is. Wij hebben de invloed op sportieve prestaties en daarmee direct ook de financiële belangen zwaar laten wegen. Een tijdelijke huisvesting als trainingsaccommodatie is steeds een optie geweest om reeds in het seizoen 2021/2022 weer op gras te kunnen gaan spelen in het stadion.

Wij zijn echter tot de conclusie gekomen dat we daarmee nooit een topsport omgeving kunnen realiseren met ongewenste invloeden op de sportieve prestaties van ons 1e elftal. Dit zou in potentie dan zelfs verregaande consequenties kunnen hebben als dit een aanleiding zou kunnen zijn om een aantal punten te kort te komen voor handhaving in de Eredivisie. Een dergelijke situatie willen wij te allen tijde voorkomen en daarom hebben wij besloten ook het seizoen 2021/2022 nog op kunstgras te spelen.

De verbouwing van Nieuw Terbregge kan dan plaatsvinden in de periode tot juni 2022, want het behoeft geen toelichting dat een dergelijk traject toch ook enigszins wordt beïnvloed door de situatie met COVID-19. Wij willen echter zeker stellen dat de vertraging, die ontegenzeggelijk is en wordt opgelopen, beheersbaar blijft om onze doelstellingen verantwoord te kunnen blijven realiseren, een stabiele Eredivisie club! Een Eredivisie club die zich huisvest op een complex waar ook de jeugdopleiding en de R.V.&A.V. Sparta is ondergebracht.

Om op Het Kasteel terug te keren op gras dient dus eerst het sportcomplex op Nieuw Terbregge verbouwd te worden om daarna ook het stadion een facelift te geven met een aanpassing van de aanblik van de businessclubzijde van het stadion. Veel belangrijker is het echter om ook de toeschouwerscapaciteit, mede door meer business units, uit te breiden en de faciliteiten te moderniseren teneinde het verdienpotentieel van het stadion te vergroten en meer spelersbudget te kunnen realiseren.

In de verdere professionalisering van de club heeft het bestuur ook besloten alle voetbaltechnische zaken onder de verantwoordelijkheid te brengen van een Technisch Directeur. Henk van Stee gaat deze functie reeds met ingang van kalenderjaar 2021 bekleden waarmee de functie van Directeur Betaald Voetbal verdwijnt. De Technisch Directeur wordt naast het betaalde voetbal, Sparta 1, Jong Sparta en Sparta O18, tevens eindverantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding. Het is hierbij wel van belang dat Sparta Rotterdam nog nadrukkelijker op zoek gaat naar een niet-uitvoerend bestuurslid Technische Zaken om voor het voltallige bestuur als klankbord te kunnen fungeren in relatie tot de controle op en de beoordeling van het functioneren van de Technisch Directeur.

Ik wil alle supporters bedanken voor de onaflatende steun aan onze club. Nagenoeg alle supporters hebben afgezien van compensatie voor gemiste wedstrijden, maar hebben ook zonder enig voorbehoud weer een nieuwe seizoenkaart aangeschaft. Uiteraard mag hier echter ook een speciaal woord van dank aan onze business clubleden en sponsoren, met D&S als hoofdsponsor voorop, niet ontbreken, want zonder die steun zou Sparta Rotterdam er op dit moment minder goed voorstaan.

Het jaar 2021 is onderweg. We zijn nog niet verlost van het Coronavirus, maar er is wel begonnen met vaccineren. We zouden het liefst zo snel mogelijk terug willen naar volle stadions en dus ook voor onze thuiswedstrijden een uitverkocht Kasteel om onze club toe te juichen in een sfeer zoals wij die allemaal gewend zijn. Zo ver is het echter nog niet en ons geduld wordt daarin op de proef gesteld. Laten we hopen dat we dat gedurende dit seizoen toch nog op enig moment mogen meemaken en dat wij elkaar weer kunnen ontmoeten op Het Kasteel!

Namens het bestuur van Sparta Rotterdam,
Leo Ruijs
Voorzitter

Foto’s: Carla Vos