Home » Nipte nederlaag Sparta tegen Utrecht

Nipte nederlaag Sparta tegen Utrecht

26 november 2023 - 18:51

Sparta Rotterdam heeft vanmiddag met 1-2 verloren van FC Utrecht. De Domstedelingen scoorde zowel aan het begin van de eerste helft als in het begin van de tweede helft. Tussendoor tekende Camiel Neghli nog voor zijn eerste Eredivisiegoal ooit.

Door de 1-4 overwinning op FC Volendam ging Sparta een stuk beter de interlandbreak in dan FC Utrecht. De Kasteelheren staan namelijk keurig zesde, terwijl Utrecht op een teleurstellende zestiende plaats terug te vinden is. Trainer Jeroen Rijsdijk moest vanmiddag flink puzzelen, vanwege vijf afwezigen. Koki Saito, Mike Eerdhuijzen en Pedro Alemañ zijn er door blessures nog altijd niet bij en inmiddels heeft ook Pelle Clement zich toegevoegd aan de ziekenboeg. Daarnaast is Arno Verschueren nog eens geschorst. De Belg werd vanmiddag vervangen door Metinho, die zijn basisdebuut maakte in de Eredivisie, terwijl Charles-Andreas Brym opnieuw de plek van Clement in nam. Verder zagen we Sergi Rosanas wel weer deel uitmaken van de wedstrijdselectie. De rechtsback lag er door een blessure, waaraan hij geopereerd moest worden, maanden uit.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden RvC-lid Simon de Jong, kreeg Tobias Lauritsen al snel de kans op de 1-0. Saïd Bakari gaf een prima voorzet op de spits, maar hij knikte de bal in de handen van doelman Vasilis Barkas. Aan de andere kant scoorde Utrecht na vijf minuten spelen wel. Metinho leidde door balverlies de counter in, waarna de bal via Marouan Azarkan en Hidde ter Avest bij Mats Seuntjens kwam. De middenvelder drukte vervolgens keurig af: 0-1. Het zal achteraf een van de weinige keren zijn geweest dat Utrecht voor het Spartaanse doel kwam. Sparta was het meest dreigend en dan voornamelijk via Bakari en Lauritsen. Na een kwartier spelen gaf de rechtsback namelijk opnieuw de bal op een presenteerblaadje bij de Noor, die ditmaal over kopte. Zes minuten later mocht Lauritsen op aangeven van wederom Bakari op herkansing, maar de boomlange aanvalsleider werkte de bal ditmaal naast.

Toch begon Sparta meer en meer aan te dringen en kreeg Lauritsen na een krap halfuur spelen zijn beste kans. Ditmaal stond zijn landgenoot Joshua Kitolano aan de basis van de aanval, maar ging de bal er op miraculeuze wijze niet in. Barkas en de paal hielden Utrecht op de been. Luttele minuten later bleek Barkas opnieuw een sta-in-de-weg. Deze keer gaf voormalig Utrechtspeler Djevencio van der Kust de bal perfect voor op de goed spelende Bakari. Barkas kon van dichtbij zijn poging keren. Eén minuut later had de Griekse goalie eveneens een goed antwoord op een nieuwe poging van Lauritsen. Na een lange bal van Jonathan de Guzmán kon de spits schieten, maar Barkas lag andermaal in de weg. Op slag van rust was de sluitpost uit de Domstad alsnog geklopt. Bakari bracht de bal niet voor het eerst vanmiddag bij Lauritsen, die met zijn borst knap klaarlegde voor Camiel Neghli. De aanvaller kon van dichtbij met een harde knal de gelijkmaker op het scorebord zetten! Daardoor kreeg Sparta wat het verdiende en ging het met een beter gevoel de kleedkamer opzoeken.

Tekst gaat verder onder foto.

Vreugde bij Camiel Neghli na zijn eerste goal in de Eredivisie. (Foto: Carla Vos)

Na de rust was het toch Utrecht dat beter uit de startblokken kwam. Othmane Bouassaid gaf al een waarschuwing, waarna Seuntjens helemaal dicht bij de 1-2 was. Via Tijs Velthuis ging de bal rakelings naast. Na 52 minuten spelen liet ook Sparta zich weer eens voor het doel van Utrecht zien. Kitolano legde de bal klaar voor Charles-Andreas Brym, die rakelings naast schoot. Twee minuten later zat de bal er aan de andere kant wel in. Brym verloor de bal op eigen helft, waardoor er een scrimmage onstond. Nick Olij hield met een knap redding Victor Jensen nog van scoren af, maar uit de rebound tekende spits Isac Lidberg echter alsnog voor zijn eerste goal van het seizoen en een nieuwe voorsprong voor Utrecht: 1-2. Daardoor moest Sparta met nog een halfuur te gaan opnieuw een achterstand ongedaan maken. Lauritsen was op voorhand iemand die dat zomaar zou kunnen doen, maar schoot na 63 minuten spelen op de rand van het strafschopgebied rakelings naast. Vijf minuten later legde Lauritsen de bal na goed voorbereidend werk van Van der Kust klaar voor Kitolano, maar ging zijn inzet recht op Barkas af.

Isac Lidberg kopt FC Utrecht vlak na de rust opnieuw op voorsprong. (Foto: Mischa Keemink)

Met nog twintig minuten te gaan bracht Rijsdijk Agustin Anello binnen de lijnen voor Metinho. Met hem koud op het veld deed zich de mooiste aanval van de middag voor. Via Neghli, Bakari, Brym en Lauritsen werd Bakari na een mooie combinatie in stelling gebracht. Waar de rechtsback voor rust op Barkas schoot, raakte hij nu de paal. Sparta bleef echter jagen op de 2-2, waarbij Lauritsen opnieuw een doelpoging ondernam. Na een uitstekende pass van De Guzmán krulde de Noor de bal echter naast. In de laatste tien minuten was het de beurt aan Hamza el Dahri om zijn debuut te maken. Sparta ging over tot een slotoffensief, maar kon daar lange tijd niets uit creëren. Pas in de zes minuten durende blessuretijd lukte het Sparta om een doelpoging te noteren. Lauritsen kopte echter naast.

Daardoor bleef het 1-2 en verloor Sparta opnieuw van Utrecht. Inmiddels hebben de rood-witten op Het Kasteel al 15 jaar niet gewonnen van de Domstedelingen. Volgende week wacht er voor Sparta een uitwedstrijd tegen Heracles.